Jak básníkům chutná život

73%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Básníci jsou mou nejoblíbenější českou filmovou sérií. Tento díl stejně jako ostatní vypraví další etapu Štěpánova života. Už mu končí studentský život a začíná dospělost. Na všechno co mu osud přinese opět nahlíží nadhledem svým vlastním. Celý snímek působí jako z reálného života a každá postava vám je svým způsobem nějak povědomá.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
5
Díl s Píšťalkou se mi nikdy moc nelíbil. Je to hodně depresivní, hořká básníkova pilulka. Eva Vejmělková je sice hezká žena a nedivím se Štěpánovi, že se zakoukal, ale hraje jako leklá ryba.. vlastně se to k tomuto smutnému dílu i hodí.. za mě maximálně 50%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Třetí filmová část série, podle původních plánů poslední, mají všichni po škole a ubírají se do víru dospěláckého života. Pro chlapce to znamenalo především odchod na základní vojenskou službu a tak tento díl měl být především vojenský. Ministerstvo národní obrany to však nepovolilo, snad kvůli zesměšňování armády, či co, takže z toho sešlo. Z dnešního pohledu ohromná škoda. A tak se toto životní období přeskočilo a šlo se rovnou do zaměstnaneckého procesu. Vlivem doby, kdy se příběh odehrává, samozřejmě socialistického. A že ani socialistické zdravotnictví nebylo procházkou růžovým sadem nám poetickým nadhledem a humorem sobě vlastním tento příběh přibližuje. Štěpán Šafránek nastupuje do nemocnice, ale než se stačí rozkoukat, končí jako obvoďák. Počínání v tomto zaměstnaneckém stavu jako lehká satira kloubící se s ryzý realitou se ukázal jako výborný počin. Jana Hlaváčová coby zdravotní sestra naprosto nezapomenutelná. A to by nebylo, aby Štěpán také neměl novou dívku. Zlí jazykové ho už začali porovnávat s Jamesem Bondonem, neb jak známo, má v každém filmu také jinou. Eva Vejmělková coby Píšťalka svou roli pojala adekvátně a plně v souměru s předchozími dívkami. Bohužel, stejně jako Adriana Tarábková v předchozím filmu, byla také nadabována a to Zlatou Adamovskou. No a Kendy, ten už pracuje jako pomocný režisér. Studentský život je tedy pryč, ale chlapcům jako by to nevadilo. Potýkají se s problémy jak v životě soukromém, tak i pracovním, avšak humor stále neztrácí. Film jako takový je samozřejmě jiný, než ty předchozí, právě vlivem dosáhnutí dospělosti všech protagonistů. Na zábavnosti a svěžesti to však neubírá. Jen záleží na úhlu pohledu, jak na to divák pohlíží. Zohledňuje se stále ještě mladická nerozvážnost a nebo se to už přiklání k dospěláctví, kde by měl mít už člověk rozum? V rámci vyrovnanosti snad od všeho něco. I tento film se okamžitě stal filmovým kultem, ke kterému se diváci rádi vracejí. A zaslouženě.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tímhle filmem měli Básníci skončit. A dost dobře to tak bylo i zamýšleno, protože jako poslední díl trilogie je laděný do podzimních barev a pojednává o vážných věcech. Študácká komedie to už skutečně příliš není a slušný prostor dostal i pan Hrušínský v roli zámeckého malíře, který film posunul na výrazně vyšší úroveň. Neznám nikoho, kdo by se nezamiloval do Evy Vejmělkové.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5
Slabota. Nic seriózního a rozumného jsem v tomto filmu nenašel.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
6
Třetí díl, tentokrát s Píšťalkou, je o něco lepší než předchozí, i přesto už si myslím, že humor trochu zaostává.
saboter
saboter
3 564 bodů
7.5
Solidně odvedené řemeslo.
kawa
3 388 bodů
8.5
Poslední díl klasické komedie, nepočítám další porevoluční díly nelze počítat, stále svěží komedie. Herecké výkony drží celý děj.
tomlery
tomlery
2 141 bodů
5
Taková vtipná pohodovka na zpříjemnění večera. Na staré filmy moc nekoukám, ale tohle má něco do sebe. Člověk se i zasměje. Vlastně všechny díly si i udržely svou kvalitu, ale dej nic moc. Místy nuda, na druhou stranu nikde není uvedeno, že se jedná o akční film, že? Ale je vidět, že se filmy ujaly, když je znám. Neboť třeba tento díl vznikl 2 roky před mým narozením...
pitryx
pitryx
1 262 bodů
7
Pro mne ten nejlepší co se týče vtípků a podobných věciček. Tento díl jsem viděl kdysi jako první, protože mne na to vyslal kamarád a vlastně teprve poté jsem šel na díly předešlé. U tohoto filmu jsem se divil. Že některé hlášky vůbec prošly. Navíc se mi tento díl líbí, že je tam pár záběrů u hospody ve Škvorci, ze které mne kdysi málem vynesli nohama napřed.