Jak básníci přicházejí o iluze

74%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Ve druhém pokračování se opět setkáváme se starými známi jenž zrovna studují na vysoké škole. Opět s nimi zažíváme bolesti i úspěchy jako s nejlepšími přáteli. Díky školnímu prostředí se seznamuje s novými postavami z nichž nejzajímavější je exotický student Mireček. Nechybí humor i dojemné chvíle. PS: Svěrák byl jako učitel skvělý!
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Příběh Štěpána a Jeskyňky mi přišel nejsmutnější a opravdu mi bylo hlavně na konci hlavního hrdiny líto. Celá série je vlastně na jedno brdo, ale na dobré brdo. Vím, že spousta lidí Básníky vůbec nemusí, já se občas podívám, když je na to nálada... dobré
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
9
Chlapci, tedy Štěpán a Kendy, odmaturovali a šli do života dál. S tím se však museli tvůrci krapet poprat, neboť literární předloha jako na předešlý snímek už neexistovala. Režisér Dušan Klein se však s autorem Ladislavem Pecháčkem na to podívali rázně a s respektem na sebe samé. Rozhodli se, že oba protagonisté půjdou na vysokou školu a protože Ladislav Pecháček je doktor a syn Dušana Klaina udělal zkoušky na medicínu, šel na medicínu i Štěpán a protože režisér Dušan Klein vystudoval FAMU, Kendy šel na FAMU. Jak jednoduché a prosté. Snímky o životě študáků jak ve škole, tak i na koleji, vždy přitahovaly a co si budeme povídat, přitahují stále. Spousta humorných situací ve škole, na praxi i na koleji, mimoškolní aktivity a zábava, typické rošťárny, a samozřejmě opět také i nějaká ta moudra a filozofie. A co nejhlavnější, romantická dějová linka co se týče Štěpána. Tentokrát se jedná o Jeskyňku, která má stejný půvab a kouzlo jako Borůvka. Zahrála si jí slovenská neherečka Adriana Tarábková, kterou však namluvila Miriam Chytilová. Je však ale někdo, kdo si toho všiml? Nové prostředí, spousta nových postav, spousta nových charakterů. Asi největší zajímavostí je přítomnost Zdeňka Svěráka v roli profesora vysvětlující pořádek na stole. Je to zvláštní, ale humor divadla Járy Cimrmana tu skutečně výborně zapadl. Druhý snímek je tedy opět ze studentského prostředí, který splňuje veškerý potenciál nestárnoucí zábavnosti. Dějově je bohatší, atmosféricky živější a úsměvnější, opět plný hlášek a určitého životního nadhledu i naivismu. Snímek rozhodně předčil očekávání a stejně jako předchozí film se stal zaslouženě legendárním.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Toto je už o dost lepší. Ve všech směrech.
avenis
avenis
8 137 bodů
10
Neméně krásné pokračování příběhu jednoho poety, který studuje na lékaře. Možná bych řekla, že i o něco lepší než středoškolská etapa. Pavel Kříž se už věkově přiblížil vysokoškolskému mladíku a jeho nedotčenost, na které postupně zanechávají drobné stopy okolní "protřelí" lidé, mu zanechává hořkou zkušenost. Ti hodní vždycky ostrouhají...
Ilustrace převzal Adolf Born a jeho anatomické nákresy se sem hodí velmi dobře.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
5.5
Druhé pokračování básníků, tentokrát s Jeskyňkou není lepší než jednička, ale není špatné...
kawa
3 388 bodů
8.5
Druhý díl slavné kdysi ještě trilogie, zavítá na VŠ. Humorná a místy snová atomsféra studií ve výborném hereckém obsazení. Stále svěží zábava.
tomlery
tomlery
2 141 bodů
5
Tak dobře! Aspoň tento díl byl natočený už za mého života, ovšem nemyslím si, že by mi něco dal. Je fajn, že na tehdejší poměry se dal natočit film, který se stal legendou generace mých rodičů, ovšem pro naši generaci tento film nikdy legendou nebude.
pitryx
pitryx
1 262 bodů
6
Pokračování udrželo stejnou úroveň, takže stejné bude i mé hodnocení. Zde možná jako třešnička na dortu Eva Jeníčková, bohužel v roli ne zrovna, ehm, slušné dívky. Vtípečky jsou neotřelé, kamera v rámci možností a herci obstojní. Mimo Pavla Kříže, ten mi tam vadí.
mikewin
mikewin
569 bodů
7.5
Druhý díl není úplně špatný, ale s prvním se srovnat nedá. Hodně zjednodušení, Štěpánova báseň, na kterou uloví další obět ... vždy jedna básnička stačí, no to ani omylem :D Asi nejlepší se povedli Moravák a Mireček. Pravda ani kosti z lebkou jako dárek nebyly marné.