Hroch

18%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
0.5
70. léta a český filmový pokus o politickou satiru. A jak se píše v dobových odborných materiálech, jedná se o "nejtrapnější záležitost v historii české kinematografie“ a "účelový paskvil“. Lze nesouhlasit? Na svědomí to má Karel Steklý stojící jak za režií, tak i za scénářem. Jeho tvůrčí konto obsahuje nemálo budovatelských filmů, ale i naprosto úžasné snímky. Mimo jiné třeba legendárního Švejka s Rudolfem Hrušínským. Ve snímku ´Hroch´ je sice patrný pokus o vtip i typické satirické narážky s ohledem na svou dobu, ale skutečně to vyznívá zoufale a to až s neskonalou trapností. Na sekretariátu strany UV KSČ se to však evidentně líbilo, neboť tento filmový výtvor získal ocenění na festivalu v Nitře a jeho tvůrci obdrželi prémii Českého literárního fondu. A Karel Steklý? Byl mu udělen titul národního umělce. Když bizarnost, tak po všech směrech.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
0
V zásadě nepopsatelný film, který se formou satiry pokouší reinterpetovat celé Pražské jaro 1968. (Zhlédnout jej dosud šlo pouze na speciálních seminářích, dodnes nejsou ani přesně zmapovány jeho existující kopie. Tvrdí se často, že jde o film, který sami komunisti museli dát do trezoru, poněvadž byl nekoukatelný.) _________První hodina je tak extrémně trapná a blbá, že se u ní lze škodolibě bavit, další půlhodina již vyvolává pouze kroucení hlavou a poslední půlhodina člověka naprosto ubije a umrtví. ________Základní zápletka spočívá v tom, že hrocha v ZOO bolí zub a pojišťovna vyšle svého zaměstnance Hrocha, aby schválil půjčku na velkou zlatou korunku. Hroch ovšem Hrocha spolkne a od té chvíle zvíře mluví. Neochoty státu pomoci nebohému zvířeti využije politická opozice, která obviní vládu z nečinnosti. _______ Děj je poměrně komplikovaný a nečitelný, pohybuje se tu přinejmenším "Alexander Dubček"-zlý populista a "Eduard Goldstücker"-zlý metafyzik, jenž ve sklepení spřádá své ďábelské plány na ovládnutí republiky a zpívá píseň Já, metafyzický kanárek. Základním smyslem snímku je naznačit, že všichni reformátoři socialismu byli zkorumpovaní kariéristi a amorální zrůdy. _________ Naďa Urbánková hraje zpěvačku, jež nosí brýle, pomocí nichž slyší. Repsketive, když si je sundá, neslyší. WTF?______Zdena Hadrbolcová hraje učitelku základní školy, která v hrochovi, jenž kromě pojišťováka sežral i gramofon, uzří reinkarnaci slavného operního zpěváka a chce si vzít hrocha za manžela. K tomu se obleče jako hippie a vede psychedelické taneční seance. WTF? ________A všichni ostatní dělají podobné kokotiny, které absolutně nelze pochopit._______Tento film je zosobněním anti-humoru. Je tak strašný, že je na něm velice dobře vidět, jak se herci snaží před kamerou distancovat od supertrapného scénáře. ________ Manželka režiséra Karla Steklého dnes tvrdí, že její muž Hrocha natočit musel, jinak by přišel o práci a že se snažil filmem bojovat i s tehdejší politickou garniturou. Svým způsobem jí to lze i věřit :) (Pokud by tedy člověk zapomněl na to, že Steklý natočil normalizační agitky ještě dvě: Za volantem nepřítel - o tom, že za jaro 1968 mohli zkorumpovaní taxikáři, a Tam, kde hnízdí čápi, kde předsedovi JZD hází zkorumpovaní reformátoři klacky pod nohy, ale on se nedá, a nakonec v srpnu cizí kombajny přece jen přijedou na pomoc.) ______________ AKTUÁLNÍ: Vypadá to, že po tomto ryze oportunistickém a totálně (a totalitně) neumětelském snímku bude pojmenován nástupce Plyšového lva. Pokud se tak stane, již teď je jasné, že žádný z budoucích "oceněných" filmů nemá nikdy šanci se Hrochovi ani částečně přiblížit. Je to nedostižná meta filmové debility.
Chimpanzee21
Chimpanzee21
3 873 bodů
0.5
Rozhodl jsem se, že udělám sérii těch nejhorších filmů vůbec a mám pocit, že to nebyl dobrý nápad. Upřímně tyhle filmy stojí za absolutní kulový a nemá cenu je brát jako filmy, spíš možná jako video na vypuzení mozku z hlavy. Pozorovat růst trávy v reálném čase je inteligentnější možnost strávení života, než koukat na tohle. Tento komentář použiji u všech těchto filmů, protože se nenajde jediný, na který by to nesedělo.
batal
893 bodů
natočeno jako parafráze Dostojevského povídky Pasáž, zábavné, pokus o politickou satiru
tindersticks
tindersticks
774 bodů
0
Málokdy se povede čistá nula, ale ten film je skutečně hrozný. Neuvěřitelně špatné herecké výkony (i relativně slušní herci toporně deklamují útrpně nudný scénář) , nesmyslné, zbytečné scény, zoufale trapný humor (vůbec celý form je strašlivě trapný) by stačily na nulové hodnocení samy o sobě, ale Steklý to celé ještě použil k parodii na Pražské jaro 68 a tím to celé převážil až na hranici nechutnosti. Helga Čočková v plavkách - to je jediné, co si doufám budu pamatovat.