Hořký měsíc

75%

Komentáře a recenze 9

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 761 bodů
8
Velmi poutavý snímek, který mě usadil do sedačky a neměl jsem problém udržet téměř dvě a půl hodiny koncentraci. Snímek je nabitý erotikou i vášní, jen konec mi přišel příliš rychlý a mírně odfláknutý. Filmy, které se z části odehrávají v reálném čase a z části jsou vyprávěné hlavní postavou mě prostě baví.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Příběh o tom, jak to vypadá, když si muž připustí k tělu excentrickou paraplegičku. Příběh sirově ukazující extrémní vášeň v té nejskutečnější lidské sexuální povaze. Takže ryzí lidskou přirozenost bohužel v té nejsmutnější podobě. Avšak kdo něco podobného nezažil. Zpočátku velice přitažlivá skutečnost, která postupem času bude spíše na obtíž. Roman Polanski odvyprávěl ve svém filmu dějovou etudu v celé své přirozenosti a absurdnosti. Děj se neustále vyvíjí a tak o zvraty není nouze. Každou další minutou je zajímavější a stále více budí zvědavost jak to skončí. Atmosféra není lecjaká, takže z počátku může i odradit, ale skutečně by to byla škoda. Příběh odrazuje a fascinuje zároveň.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Erotické drama, kde Polanski odtajňuje svoje preference, které odhalí ještě mnohokrát ve své kariéře. Pořádně zvrhlý čtyřúhelník je nesmírně působivé erotické drama, kde sex není jen vzrušující, ale také velmi zneklidňující a život ovlivňující. Rozhodně dobrý film a nic pro puritány!
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
8
Roman Polanski je pro mě jeden režisérů, jehož mám zafixovaného jako jednoho z těch, do něhož ještě musím dorůst, abych lépe ocenil, co tvoří. Zatím, co jsem od něj viděl, tedy Pianista a Devátá brána, tak oboje beru jako extrémně kvalitní kusy, ale filmový vrchol to pro mě není. Stejně tak ani u jednoho ze dvou zmíněných snímků nemůžu říct, že bych viděl jasně podobný režisérský rukopis, který by fungoval jinak než co do skvělého příběhu. Ale tohle všechno mění Bitter Moon... Skvělé vedení režiséra, který převadí několikrát snímek jasně vycházející z knižní předlohy (signifikantní vyprávěcí způsob) do soudržného příběhu. Osud jednoho poblouznění, které přerostlo v manželský vztah. Stejně jako Nigel, kterého poněkud zaměnitelně zmákl mladičký Hugh Grant, jsem absolutně ponořeně seděl a naslouchal všemu, co se Oscar pokouší převyprávět. Jakým způsobem se postava Oscara dívala na svět, jaká slova volí u popisování svých zažitků a obrazů. To vše perfektně doplněno obrazem, že jsem úplně vypadl z toho, že celé povídání má ukotvit vztah Nigela s manželkou Fionou. Úžasný náhled na lidský život a dokonalé názorové pojetí dlouhodobého vztahu. Vynikající postupné střídání nálad příběhu, který směřuje k reálným následkům do přítomnosti. Ta hra s divákem je taktéž pozoruhodná, že několikrát nevíte, co vlastně Oscar chce tím nebo tím říct a hlavně je potřeba celou dobu zůstat ve střehu, že jde pořád o jeho jednostranný pohled. Myslím, že chtěl najít ve svém vyprávění ospravedlnění svých kroků a totéž možná čekal i směrem od Nigela... Výborný film, který rezonuje ještě dlouho po svém konci. Avšak mistrovské geniality Vangelisova hudebního výběru nemá ani zdaleka sílu se měřit zhola nic! 85%
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
8
Dopadlo to líp, než jsem čekal. Rozhodně bych tohle naspal do chřánu všam píčam, co opěvují '50 odstínů něčeho'. Tohle je 10x lepší psychologické a erotické drama než odstíny. Sympatické postavy a zajímavé scény. Já sám bych ale rád některé motivace postav rád propracovaněkší. Takhle mi to chvílemi dřelo a výsledek nebyl natolik uspokojivý. Rozhodně ale zajímavý film, na které se stáří nevysápalo tak rapidním způsobem jako třeba na Polanskiho Chinatown. To bude způsobeno asi tím, že takovéto filmy nemají velkou konkurenci.
Matli
Matli
8 300 bodů
6
Je fakt, že začátek, resp. první půlka filmu je pěkně utahaná. Potom se to jakýmsi způsobem rozjede, ale ve finále průměr obohacenej o zajímavý ero scény. Finále bylo překvapivé, ale ne nějak dramaticky. Nějak zvlášť to na mě teda nezapůsobilo. 61%
Cortesz
Cortesz
6 542 bodů
8
Vůbec jsem nečekal tak vyčerpávající fílm, nasáklý láskou, nenávistí, pomstou, lechtivou erotikou a občasným humorem. Ale ano, tento film má od všeho něco. Příběh je naprosto dokonalý a dotažený do poslední minuty a tak i scénář, který je taktkéž dokonalý do posledního slova. Herecké obsazení je zajimavé. Celý film především táhne Peter Coyote, kterej se role zhostil více jak skvěle a rozhodně jde o jeho životní výkon. Dále bych zmínil Emmanuelle Seigner, která je opravdu velmi krásná a tu svoji Mimi zahrála famózně. Hugh Grant ještě zde ne tolik známý a provařený hraje dobře a tak jak se od něj očekává. Dále zmiňuji skvělou hudbu Vangelis, která filmu dodává hodně na atmosféře. Plný počet nedám za až příliš dlouhou unavující stopáž.
bidlobox
3 802 bodů
8
Skvělé Polanského drama o tom, kam až může dojít partnerský vztah založený na sexu.
marvan
marvan
616 bodů
9.5
Jeden z nej filmů.