Horoucí srdce

54%
Horoucí srdce
Plakát traileru

Dramatický obraz ze života Boženy Němcové z období v němž vzniklo její nejznámější dílo Babička, nechce být souhrnem dtamaticjkých epizod ze života spisovatelky, ale portrétem člověka s citlivým bojovým srdcem, ženy, která postavila proti šosácké konvenci doby hluboký vztah k životu.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Znamenité komorní zpracování části temného období spisovatelky Boženy Němcové pod taktovkou zkušeného Otakara Vávry a kterou výborně ztvárnila Jiřina Švorcová. Snímek si nevšímá jen trpkého období jejího života, ale i jiných osobností. Třeba Karla Havlíčka Borovského, jehož vypjatým posledním rozloučením snímek končí. Trochu je z toho cítit ideologie o pronásledování významných osobností, kteří pro český stát něco znamenali. Nakonec tento námět byl ve své době často používán a o čemž bylo natočeno nemálo snímků. I přesto je toto dílo mistrovské byť na dnešní dobu už značně pomalé. Použitý CinemaScope překvapuje a nebyl to špatný nápad. Otakar Vávra vše pojal velice dobře a Jiřina Švorcová velmi zodpovědně. Řekl bych, že na to, jak je Božena Němcová u nás uctívána, zdá se mi tento snímek naprosto zbytečně opomíjený.
kawa
3 388 bodů
5.5
Nudný dramatický pokus o zfilmování života Boženy Němcové, vyhýbá se jejím záporným stránkám a vyzdvihuje jen část její osobnosti, včetně jejího neskrývaná hrdost k českému národu. Bohužel ve filmu s Jiřinou Švorcovou v hlavní roli, se jedná jen a pouze o nudnou záležitost. Další postavy již nemají tolik prostoru.

Dodatečné informace

Původní název:
Horoucí srdce (více)
  • Československo Horoucí srdce
Premiéra v ČR:
8. 3. 1963
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění