Hon na ponorku

77%
Hon na ponorku

Film režiséra Johna McTiernana, natočený podle bestselleru Toma Clancyho, je příběhem mužů, v jejichž rukou leží odpovědnost za soudný den. Zbrusu nová, supermoderní jaderná sovětská ponorka míří k pobřeží USA. Jejím velitelem je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda se obává, že ponorka "Rudý říjen" zaútočí. Analytik CIA (Alec Baldwin) je jiného názoru. Myslí si, že kapitán Ramius chce emigrovat. Má však jen několik hodin, aby ho našel a svůj názor dokázal. Sovětské námořní a vzdušné síly po ponorce totiž pátrají také. Hon na ponorku začíná.




Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Inu devadesátky a vše co k nim ve filmové tvorbě patřilo.. Je to pěkně napínavý film, který má výborný scénář, je dobře zpracovaný a v hlavní roli má Seana Conneryho, ve vedlejších rolích další výborné herce. Film mě bavil hodně z počátku, poté se to každou čtvrthodinou zhoršovalo a závěr je prostě Hollywood jako prase..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Kterak se sovětský kapitán na nejlepší ponorce Sovětského svazu rozhodl emigrovat do Spojených států. Jelikož je však studená válka stále v plném proudu, v Americe jsou na pozoru s těmi nejčernějšími myšlenkami, jaké mohou v takovém případě mít. A vlastně ani není divu, když se je sovětská strana snaží ovlivnit představou o útoku, aby tak ponorku zničili a to jenom proto, aby Amerika nezískala sovětskou nejmodernější technologii. Tím začne bitva v rámci přesvědčování o daných skutcích, a tak jde o to, kdo se kým nechá ovlivnit a jak dál bude konat. Snímek na základě románu Toma Clancyho, kde se poprvé objevuje dnes už známý Jack Ryan, jehož příběh je napsán na základě skutečné události, který, jak už to  obvykle bývá, se ve skutečnosti odehrát zcela jinak. Zoufalá kritika známého českého seriálu '30 případů majora Zemana' právě z tohoto důvodu budiž značně pokrytecká. Jacka Ryana, coby analytika CIA, si zahrál Alec Baldwin, který centrem všeho dění zas tak úplně zcela ještě není, i když dějem samozřejmě také hýbe. Tahounem snímku je především sovětský kapitán Marko Ramius, kterého perfektně zahrál Sean Connery. Snímek je přesně takový, jaký v ideově americkém pohledu má být. Sovětský svaz je v šoku co se děje a vlastně jen bezmocně přihlíží jak ztrácí svoji ponorku, zatímco americká strana má podezření o faktickém útoku. Ke konfliktu a několika vystřelených torpéd prostě musí dojít. Příběh se zdá být jednoduchý, ale to je jen vlivem krapet pomalejšího tempa děje, který je jinak plný různých intrik. V rámci politického rozhraní se tedy v tomto směru nijak závratně netlačí na pilu. Film je v rámci dramatizace natočen tak dobře, že ovlivnil další vznikající ponorkové filmy. Harrison Ford rozhodně udělal chybu, když roli Jacka Ryana odmítl v domnění, že film nebude úspěšný.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Extrémně tichá, extrémně nebezpečná...Ale taky solidně nudná. V pár scénách sice "tuhne krev", ale jinak se to prostě táhne. Navíc, nemůžu si pomoct, ale ten děj je hodně průhledný a šablonovitý (někdo zemře, někdo zradí, atd atd...). Snad bude v tomhle knížka lepší. 5.5/10

Dodatečné informace

Původní název:
The Hunt for Red October (více)
  • USA Hon na ponorku
  • USA The Hunt for Red October
  • USA Honba na ponorku
Premiéra v ČR:
2. 7. 1992
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
30 mil. USD
Tržby:
200,51 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Hon na ponorku je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Hon na ponorku


Podobné


Powered byJustWatch