Hon na ponorku

77%

Komentáře a recenze 13

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Inu devadesátky a vše co k nim ve filmové tvorbě patřilo.. Je to pěkně napínavý film, který má výborný scénář, je dobře zpracovaný a v hlavní roli má Seana Conneryho, ve vedlejších rolích další výborné herce. Film mě bavil hodně z počátku, poté se to každou čtvrthodinou zhoršovalo a závěr je prostě Hollywood jako prase..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Kterak se sovětský kapitán na nejlepší ponorce Sovětského svazu rozhodl emigrovat do Spojených států. Jelikož je však studená válka stále v plném proudu, v Americe jsou na pozoru s těmi nejčernějšími myšlenkami, jaké mohou v takovém případě mít. A vlastně ani není divu, když se je sovětská strana snaží ovlivnit představou o útoku, aby tak ponorku zničili a to jenom proto, aby Amerika nezískala sovětskou nejmodernější technologii. Tím začne bitva v rámci přesvědčování o daných skutcích, a tak jde o to, kdo se kým nechá ovlivnit a jak dál bude konat. Snímek na základě románu Toma Clancyho, kde se poprvé objevuje dnes už známý Jack Ryan, jehož příběh je napsán na základě skutečné události, který, jak už to  obvykle bývá, se ve skutečnosti odehrát zcela jinak. Zoufalá kritika známého českého seriálu '30 případů majora Zemana' právě z tohoto důvodu budiž značně pokrytecká. Jacka Ryana, coby analytika CIA, si zahrál Alec Baldwin, který centrem všeho dění zas tak úplně zcela ještě není, i když dějem samozřejmě také hýbe. Tahounem snímku je především sovětský kapitán Marko Ramius, kterého perfektně zahrál Sean Connery. Snímek je přesně takový, jaký v ideově americkém pohledu má být. Sovětský svaz je v šoku co se děje a vlastně jen bezmocně přihlíží jak ztrácí svoji ponorku, zatímco americká strana má podezření o faktickém útoku. Ke konfliktu a několika vystřelených torpéd prostě musí dojít. Příběh se zdá být jednoduchý, ale to je jen vlivem krapet pomalejšího tempa děje, který je jinak plný různých intrik. V rámci politického rozhraní se tedy v tomto směru nijak závratně netlačí na pilu. Film je v rámci dramatizace natočen tak dobře, že ovlivnil další vznikající ponorkové filmy. Harrison Ford rozhodně udělal chybu, když roli Jacka Ryana odmítl v domnění, že film nebude úspěšný.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Extrémně tichá, extrémně nebezpečná...Ale taky solidně nudná. V pár scénách sice "tuhne krev", ale jinak se to prostě táhne. Navíc, nemůžu si pomoct, ale ten děj je hodně průhledný a šablonovitý (někdo zemře, někdo zradí, atd atd...). Snad bude v tomhle knížka lepší. 5.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Sean Connery ztvárnil kapitána Ramia ve špičkovém thrilleru podle předlohy Toma Clancyho Hon na ponorku, který pro Paramount natočil John McTiernan. Sean Connery měl zrovna u Paramountu dobré renomé, protože jeho role v Indiana Jonesovi a poslední křížové výpravě byla kladně hodnocena kritikou a hlavně byl film megahitem. Connery nejprve roli odmítl, ale McTiernan mu napsal dopis, kde mu vysvětlil, že film bude spíš dobovým snímkem o studené válce než aktuální film. To se Connerymu líbilo. Preprodukce filmu byla očistcem. McTiernan uháněl Harrisona Forda, aby hrál hlavní roli Jacka Ryana, ale ten se ani neozval. V momentě, kdy obsadil Aleca Baldwina se Ford ozval přímo producentům Paramountu, že si teda tu roli Ryana přeci jen zahraje. Mc Tiernan se rozzuřil:,,Co si o sobě zatraceně myslí? To nepřichází v úvahu. Alec kvůli té roli dřel a teď jí má přenechat nějaký primadoně?“ V názoru ho podržel i Tom Clancy:,,Ford je na tu roli starej a vůbec se na to nehodí, ať si hraje Indiana Jonese a nemontuje se do CIA.“ Producenti informovali Forda, že teď roli nedostane, ale v případě pokračování je role jeho. A Ford souhlasil. McTiernan jen pokrčil rameny:,,Dělejte si co chcete, hlavně mě nechte pracovat.“ John McTiernan byl z vývoje věcí skleslý, v tu chvíli přišel Sean Connery a řekl mu:,,Sem v branži už 30 let, zažil jsem vrcholy a pády a jediný způsob jak se z toho nezcvoknout je věřit sám sobě. Lidi přichází a odchází, s tím nic nenaděláš.“ Hon na ponorku je špičkový high tech thriller, který možná trochu zestárnul triky, ale je to pořád špičková dobrodružná podívaná.
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Výborně obsazený a napínavý thriller o jedné záhadné ponorce, který si rozhodně nezaslouží stát někde v ústraní. Jestli se někomu při vyslovení McTiernanova jména s nábožnou úctou vybaví jen akcí nadupaná Smrtonosná past, tak bude muset svůj názor poněkud přehodnotit, protože tady režisér jasně dokazuje, že umí citlivě pracovat i s charaktery hlavních postav a udělat z nich pravé hrdiny i mnohem méně nápadným způsobem, než z neohroženého Johna McClanea. Jeho film je hlavně příběhem čestných mužů, kteří uvízli v nepřátelském střetu dvou světových mocností a kteří nehodlají prodat svou kůži a svobodu lacino. Connery je skutečně tahoun a v hlavní roli kapitána Ramiuse naprosto nepřehlédnutelný. Zdatně mu pak sekunduje Sam Neill, jenž jako mistr vedlejších rolí opět nezklamal. Atmosféra je celou dobu výborná a napínavé vyvrcholení už jednoznačně odpovídá borci McTiernanova formátu - za mě prostě velká spokojenost.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
10
vynikajúci thriller z obdobia studenej vojny a zároveň najlepšia adaptácia clancyho románov s jackom ryanom v hlavnej úlohe. mctiernan dokazuje, že je velmi zručný režisér a buduje počas celého filmu skvelú atmosféru, podporovanú dobrými hercami. dnes už to nie je príliš aktuálne, ale stále ide o nadpriemernú zábavu.
slord
slord
3 832 bodů
6
Honbu na ponorku si predstavujem síce inak, ale budiž. John McTiernan to natočil celkom fajn, ale čakal som od toho niečo viac. Herecké obsadenie bolo celkom dosť nabité, avšak väčšina postáv mi prišla nezaujímavá. Alec Baldwin bol nevýrazný, ale som rád za postavu Seana Conneryho, ktorá celý ten film tiahla. Film síce nejak extra neoslní, ale ani neurazí a určite si nájde aj svojich fanúšikov. 6/10
pantak
pantak
3 367 bodů
8
Komu se líbí filmy s válečnou tématikou,musí se zákonitě líbit i tento.
sixmonsters
sixmonsters
2 756 bodů
4
Kdybych uměl řídit ponorku, tak by mě to asi bavilo víc, protože bych mohl s napětím sledovat, jestli všechny ty odborné úkony vykonávají správně, případně se něco přiučit. A právě díky tomuto rádoby realismu to pro mě bylo celé strašně zdlouhavé a obrazově nezajímavé. Interiér ponorky s čudlíky střídal interiér jiné ponorky s monitory, a jeden ze tří kapitánů tří různých ponorek dal občas (snad třicetkrát) pokyn k nějakému odpočítávání času nebo vzdálenosti. A přitom příběh posádky Rudého října měl docela potenciál. Ale ty čudlíky a monitory tam zkrátka zabíraly až příliš moc času. Takže to nakonec nebylo ani tak o touze hlavních hrdinů dezertovat, jako spíš o řízení a ovládání ponorek. Na druhou stranu existuje dost filmů, kde se ponorky, a případně další jiné interiéry podobných plavidel objevují, a vůbec mi to nevadí...
jvempire
jvempire
1 208 bodů
8.5
Skvělé zpracování románu Toma Clancyho.