Geronimo

61%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Špatný western to rozhodně není. Vizuálně zapadá do krásné éry westernů šedesátých let a krasně se na něj dívá. Herec, který hraje Geronima je Indián, jako z učebnice a scénář je pěkný.. problém je, že je film dosti vláčný až utahaný a neudržel mě v pozornosti. I tak 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Velice dlouho vzdorující indiánská postava. Natočeno o něm bylo mnoho snímků z důrazem na jeho osobnost a ideu. Toto zpracování si všímá historického období jeho kapitulace. Klade důraz na jednání a postoje všech zúčastněných. O nějaké velké akce je tedy vcelku nouze, i když několik malých se tu přeci jen objeví. A tak je snímek spíše dramatický, což není vůbec na škodu. Dramatizace je napsána velmi dobře. Příběh si nevšímá jen postavy Geronima, ale i všech postav z druhé strany. Jak věrně se tvůrci drželi historických faktů a co si kvůli oné dramatizaci domysleli se dá jako vždy polemizovat, ale při sledování tohoto snímku mi to bylo tentokrát tak nějak jedno. Ponurá atmosféra dokázala upoutat moji pozornost a to je hlavní.
muzz
muzz
18 035 bodů
5
Je s podivem, co všechno se o jednom z apačských náčelníků napsalo a natočilo. Přitom lze dohledat, že náčelník Cochise vyloučil Geronima ze svého kmene pro zbabělost. Geronimo se proslavil až jako starší, mnoho let po Cochisově smrti.
avenis
avenis
8 145 bodů
1
Apač s modrejma vočima... už tohle je uhozený. Pak vzdělaná Indiánka s rysy, které jsou sic půvabné, ale rozhodně ne indiánské. Dialogy téměř shakespearovské... prostě od začátku do konce trapárna. Akční, možná. Životopisné? Tak trochu. Historické stěží. A western? Ale kdeže... (10.3.2021)
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Je to zajímavý film, i když nazývat ho přímo westernem je poněkud zavádějící. Proto milovníkům přímo westernů připadá nudný. Je to ale spíš film historický. Rozhovory jsou mírně filozofické. Natočen je realisticky, bez nějakých příkras či mýtů. Navíc exteriéry jsou skutečně podmanivé a hudba Ry Coodera dobře tuto temnou kapitolu dějin Spojených států amerických podtrhuje. Místy jsem se domnívala, že je chyba v mém televizoru, protože bylo naprosté ticho. Ale o to víc se pak vygradoval ten výsledek. Někdo u toho možná usnul, ale jiný si uvědomil, o čem ten který obraz vypovídá. Herec Wes Studi s ostře řezanou tváří se na Geronima dokonale hodil. Kvalita tohoto filmu je jiná než v mayovských filmem o apačském náčelníkovi Vinnetouovi.