Geronimo

61%
Geronimo
Geronimo

Rok 1881, vyprahlá krajina poblíž mexické hranice. Čerstvý absolvent West Pointu Britton Davis (Mat Damon) a zkušený poručík Charles Gatewood (Jason Patric) se uprostřed pustiny setkávají s legendárním náčelníkem kmene Apačů Chiricahua - Geronimem (Wes Studi). Nepolapitelný indiánský bojovník se dobrovolně vzdává armádě Spojených států a odchází do rezervace. Generál Crook (Gene Hackman) tímto skvělým diplomatickým tahem potvrdil svou pověst největšího odborníka na indiánskou problematiku. Od této chvíle panuje na obrovských územích jihozápadu mír. Ale Geronimo je válečník. Poklidné živoření v rezervaci ho ubíjí. Divoké instinkty neporazitelného bojovníka znovu vítězí nad moudrostí zralého muže. Stačí malý konflikt s bělochy a Geronimo znovu vede svůj lid do předem ztraceného boje. Ještě pět let bude unikat s hrstkou nejvěrnějších vybraným oddílům armády. Ještě pět let bude velkým náčelníkem, před jehož jménem se bude hrůzou třást každý bílý osadník...




Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Špatný western to rozhodně není. Vizuálně zapadá do krásné éry westernů šedesátých let a krasně se na něj dívá. Herec, který hraje Geronima je Indián, jako z učebnice a scénář je pěkný.. problém je, že je film dosti vláčný až utahaný a neudržel mě v pozornosti. I tak 65%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
8
Velice dlouho vzdorující indiánská postava. Natočeno o něm bylo mnoho snímků z důrazem na jeho osobnost a ideu. Toto zpracování si všímá historického období jeho kapitulace. Klade důraz na jednání a postoje všech zúčastněných. O nějaké velké akce je tedy vcelku nouze, i když několik malých se tu přeci jen objeví. A tak je snímek spíše dramatický, což není vůbec na škodu. Dramatizace je napsána velmi dobře. Příběh si nevšímá jen postavy Geronima, ale i všech postav z druhé strany. Jak věrně se tvůrci drželi historických faktů a co si kvůli oné dramatizaci domysleli se dá jako vždy polemizovat, ale při sledování tohoto snímku mi to bylo tentokrát tak nějak jedno. Ponurá atmosféra dokázala upoutat moji pozornost a to je hlavní.
muzz
muzz
18 035 bodů
5
Je s podivem, co všechno se o jednom z apačských náčelníků napsalo a natočilo. Přitom lze dohledat, že náčelník Cochise vyloučil Geronima ze svého kmene pro zbabělost. Geronimo se proslavil až jako starší, mnoho let po Cochisově smrti.

Dodatečné informace

Původní název:
Geronimo (více)
  • USA Geronimo
  • USA Die Blutrache des Geronimo
  • USA Geronimo: Americká legenda
  • USA Geronimo, o megalos polemistis
  • USA Geronimo: The Untold story
  • USA Jerónimo, o Último Guerreiro
Země původu:
USA