Vstupenka do ráje

63%
Vstupenka do ráje

Rozvedený manželský pár se vydává na Bali, aby rozmluvil své dceři unáhlenou svatbu s mužem, kterého právě potkala. Nechtějí, aby udělala stejnou chybu, jako kdysi oni. Po dlouhých letech tak společně musí spolupracovat, což je samotné zavede na úplně jinou cestu, než původně čekali.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Romantická komedie v poněkud jiném ražení, čímž se konečně roztrhnul stereotyp romanticky smýšlejících filmů. Letní prostředí orientu tomu všemu dává nezaměnitelné kouzlo pohody, přátelství a hlavně té lásky. Snímek tak vytváří dvě hodiny iluze odpočinku a útěku z každodenního pracovního života. Co se týče turistiky právě do orientálních prostředí, to zrovna novinka žádná není. Takovýchto snímků už poměrně vzniklo více než dost, ale ne s příběhem o úmyslu dvou rozvedených bručounů překazit své šťastné dceři svatbu. Romantická šablona je ale zachována, takže pro někoho může být závěr celé této etudy snad i předvídatelný. Dvojici tentokrát vytvořili Julia Roberts a George Clooney a byla to trefa do černého, Tihle dva celý koncept příběhu hodně pozvedli. Vzájemně se dobře doplňují a viditelně je místy až groteskní šaškárny vyloženě baví. Snímek tedy s hvězdnou dvojicí v ničem netlačí na pilu a naopak všemu dává prostor náležitému vyniknutí. O bláznivou komedii sice nejde, i když některé scény mohou tak vypadat, avšak úsměvných situací je přítomno více než dost. Jestli tohle mladé diváky neosloví, tak ty starší určitě.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
George Clooney i Julia Roberts především v posledních letech platí za herecké hvězdy, které si projekty vybírají velmi pečlivě. Už několikrát se na velkém plátně sešli, po letech je to právě v případě romantické komedie v režii Ola Parkera. Sama Roberts poté prohlásila, že čekala na skvělý scénář, který jí připomene Notting Hill či Svatbu mého nejlepšího přítele. Má ovšem Vzpomínka na ráje na to stát se novou komediální romantickou klasikou? Je velmi pravděpodobné, že již při přečtení synopse či zhlédnutí traileru průměrný člověk okamžitě vydedukuje, kterým směrem se děj celého příběhu bude ubíhat. Scénář Daniela Pipskiho v tom ohledu skutečně nepřekvapí, při sledování filmu ovšem sympaticky chybí pachuť toho, že by snad mělo film jakoby vytvořený umělou inteligencí. Už samotné nepovedené záběry při závěrečných titulkách ostatně naznačí, že při natáčení filmu probíhala velmi pohodová atmosféra. A tu se mile dokázalo převést i do výsledného filmu. Vstupenka do ráje působí přesně jako ten prototyp filmu, kde toho nešlo příliš pokazit. Film se totiž nemusí opírat pouze o Clooneyho a Roberts. Kaitlyn Dever se nadále projevuje jako velmi šikovná herečka, Billie Lourd poté i tentokrát projevuje talent na výrazné vedlejší postavy, které si zvládnou ukrást několik momentů pro sebe. Na prostředí ostrova Bali (ve skutečnosti Austrálie) se kouká krásně, má to neskutečně fajn atmosféru a sympaticky v jistých momentech připomene i komedie, které se dnes už jen tak netočí. Pracuje se tu přitom s materiálem, který by klidně mohl sloužit i základ pro drama, které by alespoň Clooneymu a Roberts vystavělo prostor pro větší projevení hereckého nadání. Takhle je ze Vstupenky do ráje jen slušná odpočinková zábava, které skutečně nejvíc podráží nohy její předvídatelnost v rámci žánrových klišé. Taková komedie, která je přeci jen v jistých momentech poměrně dost přitažená za vlasy. Rozvod není dvakrát veselé téma, snaha o věrohodnost toho, že mezi dvěma tak očividně rozhádanými bývalými manžely najednou opět začne řádit jako chemie je přeci jen do jisté míry nevěrohodný. Tady se ovšem pořád hraje v rámci pravidel romantického žánru a je proto snadné nad tímto pochybným zobrazením přimhouřit oko. Stěžejní je poté přistoupit na fakt, že Vstupenka do ráje prakticky ničím dech nevyrazí. Ol Parker jen dokáže po druhém dílu Mamma Mia opět předvést, že má ke kýčovitým látkám ideální čich a i když se humor chvílemi vydává možná až příliš primitivním směrem, celé to zůstává zábavné. Finále je poté ideální sladkou tečkou a tím to vlastně končí. Jako film určený pro rande ovšem Vstupenka do ráje nejspíš bez problému obstojí. Julii Roberts i George Clooneyho by nejspíš kdekdo radši viděl v nějaké náročnější a herecky vděčnější úloze, právě jejich vzájemná chemie ovšem táhne celý film nahoru. Za jeden rok vznikne dost nesnesitelných romantických komedií, Vstupenka do ráje ovšem mezi ně rozhodně nepatří....
avenis
avenis
8 056 bodů
5
Od začátku bylo jasné, že to bude o tom, jak se dva stárnoucí lidé rozešli z mladické nerozvážnosti a teď, ve zralosti zjišťují, že bez sebe vlastně nemůžou být. Jejich dcera, o kterou tady má jít především, jen tak statuje a její milý rovněž. Nechybí malá naučná eko vsuvka se zelenýma řasama (hlavně že to nebyli cvrčci...) a spousta předvídatelných gagů. Julia Roberts nocé neuvěřitelně neslušivé oblečení a George Cloonymu to sluší velmi.
  • odpočinkové lehké téma
  • přihlouplý děj


Dodatečné informace

Původní název:
Ticket to Paradise (více)
  • USA Vstupenka do ráje
  • USA Ticket to Paradise
Premiéra v ČR:
15. 9. 2022
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
20 mil. USD
Tržby:
168,76 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Vstupenka do ráje je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch