Džusový román

64%
Džusový román
Plakát traileru

Hraný debut Fera Feniče byl několik let zakázán, protože prý pomlouvačně líčí život a podmínky na vesnici. A skutečně málokde se setkáme s tak duchovně bezútěšnými podmínkami, v nichž zvláště mladí lidé, pasivní a již se vším smíření, musí žít. Přitom se zcela obejde bez jakýchkoli vyšinutí, když líčí ubíjející zaměstnání, či deprimující představu rodinného štěstí. Fenič nevidí vyhlídky: jedna z hrdinek draze zaplatí kratičkou sexuální zkušenost, její kamarádka vstupuje do manželství bez jakýchkoli očekávání. Film je to výtečně napsaný a skvělě odvyprávěný, nic neztratil ze své působivosti i dnes.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
6
Film o životě takovém jaký je, a ne o jakém sníme. Osudy mladých lidí ani za socialismu nebyli jednoduché, a o tom vypráví tento snímek, který svou tvrdou kritikou tak pohněval tehdejší funkcionáře, že byli opět využity cenzurní nůžky. A hodně, což dokládá i krátká stopáž filmu a kostrbaté nedotažené vyprávění. Škoda, mohl to být vcelku zajímavý příběh o vesnické dívce, která má svoji představu o životě, a jede ho realizovat do města. Šeď a zákeřnost reality ji však dá co proto a vygraduje až ke kruté ráně osudu. Nejhorší film to ale na druhou stránku také není. To, že se hlavní postava neustále naivně tváří má jistou logiku. Život ve městě je přeci jen jiný než na vesnici a zorientovat se ve všem těch vymoženostech dá někdy dost zabrat. Vyprávění příběhu jde svým tempem a nevybočuje ze svého schématu. Určitě má co říct i v dnešní době a tak je určitě škoda, že je televizemi opomíjen.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Feničova pocta 60kovému Formanovi a jeho kámošům o tom, že ne všechny dívčí sny mají šťastné konce. 5.5/10
Fingon
16 886 bodů
8
Psycho. Ještě větší psycho než 1984 ze stejného roku. A Mihulová už podruhé na plátně přichází o panenství, i když za dosti odlišných okolností než v Sestřičkách. Smekám před ní, to, co předvádí zde, zaslouží respekt.

Dodatečné informace

Původní název:
Dzusový román (více)
  • Československo Džusový román
  • Československo Dzusový román
  • Československo Falusi románc
  • Československo Juice-románc
  • Československo Üdítő történet
Premiéra v ČR:
1. 1. 1988
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Džusový román je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch