Dým bramborové natě

72%
Dým bramborové natě
Plakát traileru
Český film Dým bramborové natě natočil František Vláčil na motivy románu Bohumila Říhy Doktor Meluzín. Dr. Meluzín po rozchodu s manželkou přijal místo obvodního lékaře v městečku Větrově, v kraji, který mu připomíná dětství. Chce tu znovu najít duševní klid a ztracenou životní rovnováhu. Lidé doktora zpočátku přijímají s nedůvěrou a těžko si na něj zvykají. Zejména, když se sblíží s učitelkou Pavlou Kodetovou, což si místní vyloží po svém a městečkem se začnou šířit pomluvy. Meluzín, který si uvědomuje, že v manželství Kodetových není všechno v pořádku, se rozhodne páru pomoci. Protože příčinou jejich neshod je marná touha po dítěti, pošle je na vyšetření do Prahy. Krátce na to vstupuje do příběhu postava mladé Markéty, která zjistí, že je těhotná a naopak po děcku netouží...



Pete69
Pete69
29 697 bodů
7.5
Melodrama vhodné pro depresi jako vyšité, přesto se každý musí zastavit nad geniálním výkonem Rudolfa Hušinského, který dokázal vždy z podobné role vytlouci maximum a pozvedl film jen svou přítomností. 75% hlavně za pana herce, ale ani příběh není špatný.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Když se řekne František Vláčil, je v podstatě řečeno vše. Ani jemu se bohužel v životě nevyhnulo těžké období. Po svých třech velkolepých filmových počinech z konce 60. let dostal možnost natočit film až v roce 1976, čímž se stal právě tento snímek. Vznikl podle knihy Bohumila Říhy, z něhož se do filmového zpracování použila pouze závěrečná část. Stárnoucí pražský lékař se po manželčině emigraci přestěhuje na venkov, kde se stane obyčejným vesnickým lékařem, kde se setká jen s odmítáním a nepochopením. Stane se však, že jeho lidský přístup mu zjedná úctu nových pochybovačných kolegů i nedůvěřivých pacientů. Citový příběh o člověku, který musí přehodnotit dosavadní život a přimknout se k přírodě a primárnímu humanistickému aspektu své profese. A takovéhoto člověka mistrovsky ztvárnil člověk na sebe vzatý Rudolf Hrušínský, který byl zrovna taktéž zrovna politicky v nemilosti, ale František Vláčil si ho razantně prosadil. A to byla trefa do černého. Nezůstalo však jen u něj. I ostatní herci se tu velmi dobře projevili. A když se k tomu přidá Vláčilova režie, vizuálně působivá kamera Františka Uldricha a hudba skladatele Zdeňka Lišky, tak tu máme velmi silný citový příběh o doktoru, jehož největší životní zkouška nastala až v jeho melancholickém, avšak plodném podzimu života. Mistrovské dílo, jaké už dnes ani v budoucnu nikdo nezopakuje.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9.5
Zrovna jsem četla román Bohumila Říhy, když ten film v televizi dávali. Je hodně jiný než kniha. Ale výběr hlavního představitele MUDr. Jana Meluzina je přesný. Nedovedu si v této roli nikoho jiného než Rudolfa Hrušínského představit. Pravda, celkově je to trochu ponuré jako většina Vláčilových filmů, kniha zas až tak ponuře nevyznívá, ale líbilo se mi to uchopení tohoto tématu. I když holčička (v knize chlapec Poldík) se nakonec stane dítětem manželů Kodetových, nikoli Meluzina a Pavlíny po smrti traktoristy Petra Kodeta.

Dodatečné informace

Původní název:
Dým bramborové natě (více)
  • Československo Dým bramborové natě
  • Československo Dým bramborové nate
  • Československo Dym z ziemniaków
  • Československo Smoke on the Potato Fields
Premiéra v ČR:
1. 4. 1977
Země původu:
Československo
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch