Stínohra

51%
Stínohra

Hlavním hrdinou příběhu je Jan Kavka (Milan Ondrík). Čtyřicetiletý záchranář z malého města právě opustil manželku Evu (Dominika Morávková). V okamžiku rozchodu se Eva stane tragickou obětí zločinu. Z Jana je vdovec, který žije s vědomím, že smrt ženy nepřímo zavinil a nepřišel jí v kritické chvíli na pomoc. Útočiště před neodbytným pocitem viny nachází díky kamarádovi Michalovi (Hynek Čermák) v místním boxerském klubu. Spřátelí se s Michalovou chráněnkou Gretou (Leona Skleničková), jíž tělocvična nahrazuje nepoznanou rodinu.

Vyšetřovatel Dvořák (Vladimír Javorský), který má případ smrti Evy Kavkové na starosti, naráží na řadu podivných okolností. Ukazuje se, že pachatel, feťák Robert Stránský (Jan Jankovský) je informátorem pod ochranou vyšetřovatelky z protidrogové centrály Mudrové (Kristýna Frejová). Jan chce věřit ve spravedlnost i v to, že se dokáže s pomocí svých přátel vrátit do všedního života. Ale obava z toho, že by vrah nakonec mohl uniknout trestu, jej přivede k rozhodnutí vydat se na vlastní cestu odplaty za nečekaných okolností a s nejistým výsledkem. Najde kromě pomsty i stále nenalezené odpuštění sobě samému?

Thriller Stínohra je nečernobílý příběh o naději, kterou si lidé mohou vzájemně nabídnout. Sleduje cestu za pomstou kvůli smrti blízkého člověka, vypráví o mnoha podobách lásky a intenzivním hledání odpovědi na to, kde začíná a končí spravedlnost. Ukazuje, že dobré úmysly jsou někdy cestou do pekla, a naopak to na první pohled špatné se může obrátit v dobré. Stínohra je film o lidech, kteří chybují. (Falcon)




Recenze: Stínohra

Kinobox.cz
60%

Pokud snesete ostřejší záběry (distributor uvádí, že je snímek přístupný od 12 let, já bych to zvedl na 15) a nebráníte se snímkům s hrdiny, kteří jsou na dně, mohla by vám Stínohra přijít vhod (když pomineme zmíněné výtky). Na druhou stranu je třeba přiznat, že kriminálních dramat filmaři a televizní společnosti produkují v posledních letech přehršel, což už je dost únavné. Za herecké výkony, kameru a režii dávám Stínohře lehký nadprůměr.


Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
Depresivní detektivní drama, které ale má svou atmosféru, která není vůbec špatná. Dívat se na to v horším rozpoložení, mohlo by to přerůst v depku, ale jinak je to docela povedená kriminálka. Líbil se mi Vladimír Javorský v roli detektiva i hlavní hrdina, jehož osud byl krutý. Trošku si to chtělo více pohrát s pasáží filmu z vězeňského prostředí a bylo by to fakt dobré.
hrumsrt
hrumsrt
9 183 bodů
2
Slovenský režisér Peter Bebjak je v posledních letech jedním z nejplodnějších filmových tvůrců, kteří s pravidelností a patřičnou kvalitou přispívají do repertoárů českých televizí. I přestože jeho doménou jsou především seriály, kde se ani nebojí vyjít z tradic českých kriminálek a přijít s něčím originálním (viz. třeba loňský seriál Chlap), tak našlo by se v jeho tvorbě i pár filmových pokusů, které sice ani zdaleka nesklízí takový ohlas, ale zcela určitě na každém z nich vidíte, jak se štítí jakékoli tradice.. Loňská Stínohra sice nesahá aktuálně nastaveným Bebajkovým kvalitám ani na paty, ovšem oproti lecčemu jde o svěží pokus.. Stínohra se dost snaží působit chladným dojmem připomínající třeba severskou tvorbu a třeba ve svém úvodu, který má k thrilleru nejblíže jsem byl v očekávání, jak se podaří navázat. Střet takové čisté spravedlnosti s drsným policejním světem, kde každý grázl může mít svoji cenu.. Ovšem pak přijde moralizování, kde pár postav, u nichž u všech nechápu motivace se rozhodnou, že v téhle zemi zákon není ultimátní a vezmou spravedlnost do vlastních rukou.. A s drsnýma hláškama našroubovanými třeba na metaforu života s boxem se rozjíždí jakýsi pokus o revenge story. Místama to začne působit lehce vtipně, ale co hůř zhruba od poloviny se to v sobě začne plácat a celý příběh několikrát úplně vypadne z tempa.. Obsazení sice dobře mísí osvědčené s neokoukanými, ale někdy mám pocit, že ti co by asi měli táhnout, tak svoji úlohu přeženou.. Nejhorší je, že se ten úvod opravdu povedl, ale tím to celé má ještě větší pachuť.. Nechápu, proč se někdo pokusí o temnější kousek, ale přitom ho představí tak hnusnou filmařskou šedí. Postrádá to někoho zručnějšího, kdo by uměl jak celý příběh rozhýbat tak ale taky někoho, kdo by to pak uměl dobře natočit.. Někdo bude příjemně potěšený, jak jinak Stínohra od zbytku působí, ale osobně jsem se trápil. Velké ambice se v takovýhle podmínkách dost surově rozplynuly. A to v součtu bolí ještě víc. 25%
avenis
avenis
7 963 bodů
1
Koncentrovaná deprese, která zřejmě nemá jiný účel, než právě uvrhnout diváka do deprese. Případně vystavět jakýsi pomníček zavražděné advokátce a její koncipientce (jak se lze dočíst na netu). Co jiného si může divák pomyslet, než: "To bylo hrozné." Nad čím se tady dá zamýšlet? Jak takovým situacím předejít? Nelze... Kdyby aspoň zfilmovali skutečný příběh, ale už od začátku je zápletka vystavěna naprosto nepochopitelně. Proč neběhá v noci někde jinde, na bezpečnějším místě? Proč volá manželovi, který si právě balí kufry a ne policii? Pak ještě dlouho postavy jednají nelogicky, například, ta nakládačka za psa a hledání peněz... Až ke konci to všechno začíná dávat smysl, ale smysl nepochopitelný. Takže na spravení chuti nutno pustit Cimrmany. (25.10.2022)

Dodatečné informace

Původní název:
Stínohra (více)
  • Česká republika Stínohra
Premiéra v ČR:
7. 4. 2022
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch