Past

59%
Past
Plakát traileru
V roce 1951 dostane známá česká herečka Jiřina Štěpničková (Z. Stivínová) dopis z Rakouska od režiséra Františka Čápa, který nedávno emigroval. Zve ji na západ a slibuje role v divadle i ve filmu. Je to lákavá nabídka, protože v divadle, kde hraje, velí spíše muži v plukovnických uniformách, než skuteční režiséři a umělečtí šéfové. Panuje tu tuhá stranická disciplína a repertoár vypadá podle toho. Budoucnost herečky v komunistickém Československu, které je pevnou součástí Sovětského bloku, je neradostná. Zvláště pro ženu, které komunistické ideály nikdy nepřirostly příliš k srdci. Rozhodne se tedy, že využije příležitosti a uteče. Spolu s nevelkou skupinkou lidí a malým synem Jirkou (A. Vojtek) se svěří do rukou převaděče a podnikne riskantní cestu přes hranice. Ale něco je špatně. Chytnou je. Všechno bylo předem připravené. Sám převaděč je členem StB. Ale tím všechno teprve začíná… Film nemapuje jen tragický osud herečky Jiřiny Štěpničkové, ale vypráví o době, kdy vyšetřovatelé Státní bezpečnosti byli neomezenými pány nad lidmi, kdy herci z divadla žádali soud o co nejvyšší trest pro bývalou kolegyni, kdy ti, co se nepřidali k davu, byli zatracováni a ponižováni. Vypráví o době, která by se už neměla nikdy opakovat. (Česká televize)



Pete69
Pete69
29 773 bodů
6.5
Není to vůbec špatný film. Příběh napsal život sám a jsou tam i silné momenty. Bohužel film utrpěl pravděpodobně nižším rozpočtem a je to znát. Dobré téma přenesené do kvality chvílemi připomínající televizní inscenaci. Zuzana Stivínová se role chopila zdatně a určitě si neudělala ostudu. S dalšími herci už to tak slavné není. Celkově je to slušná, místy mrazivá podívaná a další film do řady filmů ukazující zrůdnost minulého režimu.. mě toto téma nikdy neomrzí a je třeba si to připomínat, i když jsem padesátá léta nezažil... 65% sorry...
avenis
avenis
8 077 bodů
9
Televizní film je málokdy tak dobrý, jako tento. O co tvůrcom šlo, to tam je a bezezbytku. Jedna z výborných českých hereček chce opustit republiku, ale režim ji nehodlá pustit. A tvrdě ji za to potrestá. Dnešní otupělost vůči této naší historické epoše už nad tím mává rukou, ale právě dnes je třeba porovnávat současnost s komunistickou minulostí a uvědomovat si podobnost. Jsme tam zase! Jen o jednu vývojovou šroubovici výš. Pro mne je tento TV film hodně kvalitní a Stivínová (i ostatní) podali velmi dobrý výkon. Jestli za pár let nebude "Past 2020" k nalezení, bude to jen potvrzením mých slov.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
6
Je to zas takový ryze televizní snímek, poplatný své době, jak je známe z ČT. Sterilní, o Jiřině Štěpničkové se prakticky nic nedozvíme, jen že byli komunisti zlí, což už víme. Zuzana Stivínová zazářila více v řadě jiných rolí. Nejlepší byl snad malý Adam Vojtek.

Dodatečné informace

Původní název:
Past (více)
  • Česká republika Past
Premiéra v ČR:
16. 2. 2020
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup