Dva muži hlásí příchod

56%
Dva muži hlásí příchod
Plakát traileru

Jmenuje se Jiří Valenta a jako jedináček starších rodičů vyrůstal nejen zahrnován jejich všemožnou péčí, ale také poněkud odtržen od života svých vrstevníků. A tak se skutečnost, že byl odvelen a nastupuje základní vojenskou službu v Praze stává první příležitostí "okusit" problémů skutečného života, což ovšem poněkud naivnímu a nesmělému mládenci činí víc problémů než potěšení. V kasárnách si vyslouží přezdívku Švadlenka, protože ve chvílích volna vyšívá koberečky a na vycházky ho velitel musí posílat téměř rozkazem. Hned na první mu kolega ve zbrani podstrčí Julku Vávrovou, které se sám chtěl zbavit. Protřelé dívce samozřejmě neunikne jeho naivita a rozhodne se ho využít k vyřešení svých osobních problémů. Je totiž svobodnou matkou malého chlapce jehož utajovaný otec, ženatý řidič Valeš, jí neustále slibuje, že se rozvede a vezme si ji.
Švadlenka Valenta sice časem pochopí, že ho dívka pouze využívá, ale není schopen se účinně bránit. A tak jde z průšvihu do průšvihu, které naštěstí díky chápavému veliteli nekončí basou, ale než se naděje, je Julčou vmanipulován do situace, kdy si ji jako správný chlap musí vzít a jejího syna Martínka přijmout za vlastního. Postupně se otrkává, stává se chlapem a dokonce je pochválen když při cvičení zvládne odvahou a rozhodností obtížnou situaci. Jenže, když se vojna nachýlí ke konci, zjistí že ho Julča znovu podvedla. Opustila totiž syna a utekla s Valešem. Je na Valentovi, aby se rozhodl co dál.




Pete69
Pete69
29 308 bodů
6
Vojín Valenta a jeho rodinné patálie. Z Filmu je cítit socialistická propaganda a scénář rozhodně není extra propracovaný. Dobří herci však dokázali to, že i takový to škvár je koukatelný a ve výsledku i docela dobrý. Už poprvé, když jsem viděl film jsem postavu, kterou hrála Jorga Kotrbová nenáviděl.. hodně mi utkvěla v paměti.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
5.5
Neupoutalo to mou pozornost natolik, aby si to zasloužilo vyšší hodnocení.

Dodatečné informace

Původní název:
Dva muzi hlásí príchod (více)
  • Československo Dva muži hlásí příchod
  • Československo Dva muzi hlásí príchod
  • Československo Dwaj mezczyzni melduja powrót
  • Československo Két férfi jelzi érkezését
  • Československo Zwei Mann zur Stelle
Premiéra v ČR:
1. 9. 1975
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Dva muži hlásí příchod je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch