Dobrý voják Švejk

83%
Dobrý voják Švejk
Kinematografií se už od dob němého filmu táhne pestrá nit pokusů o více či měně věrné adaptace tohoto Haškova slavného románu. Mezi nejznámější patří bezesporu Lamačův film z roku 1926 s Karlem Nollem v roli Švejka, Fričova adaptace se Sašou Rašilovem, natočená na počátku třicátých let či zdařilá animovaná verze Jiřího Trnky. V roce 1957 natočil dvoudílnou a dodnes neznámější adaptaci režisér Karel Steklý. Její první část (Dobrý voják Švejk) zpracovává první díl románu a vy se tedy můžete setkat Josefem Švejkem, pražským obchodníkem se psy a sledovat jeho osudy od chvíle, kdy je po sarajevském atentátu zatčen, vyšetřován a po čase přes diagnózu notorického blba povolán do armády. Dostává se do vězení, odkud je vyreklamován feldkurátem Katzem, jako jeho osobní sluha a když ten jej po čase prohraje v kartách, stává se neštěstím nadporučíka Lukáše.



Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
4
Budu v tomto národě výjimkou,ale já nikdy neměl Švejka rád. To platí jak pro knihu (kterou jsem četl)tak pro filmové zpracování. Nesedí mi totiž styl humoru jaký Jaroslav Hašek použil. Založit vše na idiotismu hlavní postavy,která to ve výsledku neumí ani správně prodat nebyl dle mého povedený tah. Bohužel se u této komedie nedokážu pobavit.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Švejk je moje srdcovka. Nemyslím si, že jsem národ Švejků, protože to bychom nebyli tam, kde jsme. Švejka beru jako totálního magora, který trošku švejkuje, trošku je to holt blb :) Tento film mám spojený s vánocemi stejně jako třeba klasické pohádky a nikdy si ho nenechám ujít, mám-li možnost se dívat. Rudolf Hrušinský je v tomoto filmu opět geniální. Druhý díl se mi líbí o něco více.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
6
Nekonečná oslava českého buranství. Pár situačních gagů, jinak nic.


Dodatečné informace

Původní název:
Dobrý voják Švejk (více)
  • Československo Dobrý voják Švejk
  • Československo Bravul soldat Svejk
  • Československo Dobri vojak Švejk
  • Československo Dobrý vojak Švejk
  • Československo Dobry wojak Szwejk
  • Československo O kalos stratiotis Svejk
  • Československo Svejk, a derék katona
  • Československo The Good Soldier Schweik
  • Československo Добрият войник Швейк
Premiéra v ČR:
23. 8. 1957
Distributor:
NFA
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Dobrý voják Švejk je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Dobrý voják Švejk


Podobné


Powered byJustWatch