Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku

72%
Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku
Plakát traileru
Animovaný film, který se na klasický příběh trosečníka ze slavné románové předlohy dívá s humorným nadhledem. Zkušený tvůrce a osobitý výtvarník použili kombinovanou techniku, v níž se prolínají postupy klasického loutkového filmu s oživením plošných kreseb. Využili materiál natočený pro dvanáctidílný televizní seriál, ale příběh vystavěli jinak, změnili pořadí i strukturu jednotlivých sekvencí, komentář i dialogy. Kombinace technik přehledně odděluje Robinsonovy vzpomínky od děje probíhajícího v reálném čase. Robinson pocházel z váženého yorského rodu a přes zákaz rodičů odešel 1. září 1651 na moře. Hned první loď, na které se učil základům mořeplavectví, po vyplutí ztroskotala. Poslední rada topícího se kapitána Robinsonovi zněla: Už nikdy se nepouštět na moře, protože s ním ztroskotá i zakotvená loď... (oficiální text distributora)



Pete69
Pete69
29 851 bodů
9
Typické České loutky a um našich tvůrců.. k tomu troška klasických kreseb Adolfa Borna a ... těžko si představit lepší zpracování Robinsona Crusoe pro malé diváky. Na své si přijdou i dospělí, mě se vrátily vzpomínky na dětství. Skvělá pohádka, kterou jsem v televizi dlouho neviděl.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Kája Gott, který příběh otevírá a uzavírá, je naštěstí jediným přešlapem. Jinak je to sympatické a s místy překvapivě vydařeným humorem. Takhle nějak si představuju klasiku tuzemské animace.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Jeden z mých nejoblíbenějších českých animovaných filmů, který natočil mírně přehlédnutý Stanislav Látal. I když přehlédnutý už se dnes nesluší, když se o něm píše v Kronice filmu nebo České animované klasice Ondřeje Slaniny. Zajímavě provedený animák s úžasným komentářem Václava Postráneckého.

Dodatečné informace

Původní název:
Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku (více)
  • Československo Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku
  • Československo Adventures of Robinson Crusoe, a Sailor from York
  • Československo Die wundersamen Abenteuer des Robinson Crusoe
  • Československo Dobrodruzství Robinsona Crusoe, námorníka z Yorku
  • Československo Robinson Kruzoe, marynarz z Yorku
  • Československo Robinsonove pustolovscine
Premiéra v ČR:
1. 4. 1982
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika, Německo
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné