Dlouhý polibek na dobrou noc

66%

Komentáře a recenze 5

Dle počtu bodů
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
7
Trošku předvídatelný děj a poměrně třeskuté bojové scény filmu spíš ubírají, ale naopak ho zvedá excelentní výkon ústřední dvojice (Geena Davis a Samuel L. Jackson). Poněkud ohrané téma "odložené minulosti" je zde zpracováno vkusně (doplňkové téma uneseného dítěte - "Opovaž se umřít! Ty ještě nejsi mrtvá! Okamžitě vstaň!" "Máš zaracha!") a - pochopitelně - se šťastným koncem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
7
V době uvedení to u nás nikoho nemohlo napadnout, neboť o komiksu ´XIII´, podle kterého až ve 21. století s obsáhlými úpravami vznikl dvoudílný televizní snímek ´XIII´ (2008) a románovou sérii o agentu bez minulosti Jasonovi Bourneovi, podle kterého vznikla ve stejné době filmová série, nikdo neměl ani tušení. Při dnešním pohledu je to již jinak. Naprosto stejný námět, jen se jedná o ženu. A je to další společný filmový projekt manželů režiséra Rennyho Harlina a herečky v hlavní roli Greeny Davis a stejně jako jejich předchozí snímek ´Ostrov hrdlořezů´ (1995) se stal naprostým propadákem. Bulvár hovoří, že kvůli tomu mezi nimi také došlo k rozvodu, ale to je již jiná kapitola. Každopádně zůstala otázka, jestli diváci nepřijali ženu v neobvyklé pozici nebo přímo Geenu Davis. Snímek jako takový však paradoxně svým stylem předběhl dobu. Dnes je to normou, takže to již ani tak nepřijde, ale v době uvedení se v Hollywoodu jednalo o nevídanou věc. Avantgardní akční scény, ohlušující ruchy a rychlý střih. Na ´devadesátky´se i tak jedná o standardní ryze popcornový buddy movie film, plný dramatizace ovlivněná konspiracemi, svižné akce s podmanivými kaskadérskými scénami a samozřejmě hlášek, kde vedle Greeny Davis dozajista exceluje také Samuel L. Jackson. Nic nového pod sluncem, obzvlášť v devadesátkách, kde takovýchto akčních snímků vzniklo skutečně přehršel. Omšelý je ale scénář, nad kterým se moc zřejmě nepřemýšlelo. Jasně, je to jen zábavný film, ale i tak by měl mít děj, obzvlášť v konspiracích, nějakou vysvětlitelnou logiku, se kterou se potom dál pracuje. Dnes už je sice akční film zase někde jinde, ale vlivem diváckého neúspěchu je vidět, že to prostě nemohlo oslovit ani v době své.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Ve své době se mi tahle akční vánoční pohodovka líbila dost, i když už tehdy bylo vidět, že prostě je ve stínu svých slavnějších buddy kamarádů. Teď pořád dobré, nahláškované (Black) a akce taky fajn. Holt Harlin v devadesátkách netočil vůbec špatně.
lamps
lamps
15 150 bodů
6.5
Béčko béčkovaté, které si sice na nic víc nehraje, ale zkrátka propadá v nevyvážené akci a proměně hlavní hrdinky. A nevinil bych ani tak Geenu - ta je docela v pohodě, ale ten charakter není nijak extra zajímavý a vedle Jacksona, nejlepší a nejvtipnější postavy, se do akčního idolu úplně neprobojuje. Ale má to solidní tempo, časté zvraty a pár vtipných hlášek, takže určitě o žádný průšvih nejde.
Milandob
Milandob
8 900 bodů
8
harlin je jedným z najlepších režisérov akčných filmov aký hollywood má a polibek na dobrou noc je toho dôkazom. akčné scény sú skvelé, originálne a dobre natočené takže keď sa to rozbehne nemáte šancu vôbec sa nudiť. navyše davisová a jackson (hlavne on) sú dosť dobrý. snáď jediné mínus sa týka trošku slabších špeciálnyh efektov a hlavného záporaka, ktorý je trochu tuctový (ako výzorom tak i štylizáciou).