Dařbuján a Pandrhola

80%

Komentáře a recenze 20

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
9.5
Dařbuján a Pandrhola je pro mě vánoční klasikou a jednu z nejhezčích pohádek všech dob. Skvělý Jiří Sovák a další herci zazářili a dopadlo to, jak to dopadlo. Nechybí potrestání zla, ale ani spousta humoru a odlehčených scének. Pro mě srdcovka - 95%..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
8
Příběh z pera Jana Drdy ve fenomenálním zpracování režiséra Martina Friče, obsahující sice vlivem doby svého vzniku jistou agitku a moralizaci dělnické třídy, ale ta po tolika letech ustoupila tak do pozadí, že to dnes už nikdo nepozná, stále dokáže pobavit a navodit příjemný divácký zážitek. Použity byly opět skromné kulisy, dokonce ty samé ze snímku 'Hrátky s čertem' (1956), které si ve vizuálním pojetí daného prostředí podmaňují výtvarný styl Ladových obrázků. Nejsou sice už tak detailní, ale stále mají svojí průzračnost. Pevný scénář už jenom povyšují doslova herecké koncerty všech dnes již hereckých legend, kteří jsou ve svém smyslu naprosto nepřekonatelní. Ne, něco takového se po filmové stránce skutečně už prostě zopakovat nepodaří. A to celkový dojem nekazí ani mnohé chybky jak inscenační, tak i dějové. Jako například Smrtka v podání Václava Lohniského. Bez problémů umí projít zdí, ale ze sudu, kde ho nechal zatlouct zákeřný Pandrhola, se už nedostane. No jo, ale když se nad tím zamyslíme, jak jinak vyřešit, aby samotná Smrt ztratila svoji moc. Buď jak buď, pohádkový příběh funguje jak má, čímž se oprávněně řadí mezi ty, které nestárnou.
Fingon
16 886 bodů
8
"Není pána nad havíře Dařbujána Kubu, pánům rubá stříbro v díře a sám suší hubu..."
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
V roce 1960 natočil Martin Frič krásnou pohádku Dařbuján a Pandrhola , která sice rovněž nese řadu tendenčních rysů své doby, ale jsme přeci jen v hájemství pohádky, takže to není naštěstí až tak zlé. Frič natáčel v jednom tahu na barrandovském kopci za ateliéry Princeznu se zlatou hvězdou a hned po ní Dařbujána a Pandrholu. Rekvizitáři a filmoví výtvarníci tak vybudovali veškeré úžasné filmové dekorace a stavby přímo v areálu Barrandova. Film je ojedinělý také tím, že byl natáčen barevně. K tomu Frič povolal kameramana Jana Nováka, který se věnoval zejména dětské tvorbě a když se nad tím zamyslíme, tak Dařbuján a Pandrhola myšleno jako pohádka pro malé děti rozhodně není. Ve filmu se objeví celá řada zajímavých herců, většinu vybíral Martin Frič osobně, když je sám chodil kontaktovat do divadla. Mladí herci jako Otakar Brousek nebo Oleg Reif si dle vlastních slov nadmíru považovali hrát pro velkého režisérského mistra, byť tak malé epizodní roličky. Natáčení výrazně zpožďoval Jiří Sovák, který všechny neustále bavil svými historkami a herci tudíž často nestihli příkazy režiséra, který je uháněl k natočení záběru. Výraznou roli ve filmu také zahrál Václav Lohniský, jehož Smrtka patří k ikonickým postavám českého filmu. Lohniského zjev ho ostatně předurčoval k rolím mírně řečeno vyšinutým, jenže zatímco jeho kmotříček Smrtka je postava laskavá, pak z jeho kreace ve filmu Kladivo na čarodějnice skutečně mrazí. Nejzajímavější postavou celé pohádky je ovšem záporný Pandrhola ve skvělém podání Rudolfa Hrušínského. Dařbuján a Pandrhola patří k oblíbeným českým pohádkám a přestože není úplně vhodná pro děti, obsahuje řadu dobrých vtipů a po řemeslné stránce je jí málo co vytknout.
sabule
14 227 bodů
8.5
super pohádka s pěveckou vložkou Ládi Menšíka
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Další povedená pohádka, která se už stala klasikou.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Zlatý "prase počká, ty jseš přednější Pandrholo".
avenis
avenis
8 137 bodů
8
Už jako dítě jsem vnímala ten politický podtext, tedy bohatí jsou zlí a nepřející, chudý lid trpí a zaslouží ti víc... Dařbujánovy manýry, které ho pak dohnaly, se mi vůbec nelíbily a zrovna tak chování obce havířské. Ale pohádka je to pěkná a vtipná.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
8.5
Jako malá jsem se té pohádky tak trochu bála, že tam hrál jednu z hlavních postav Smrťák v podání Václava Lohniského, kterého na to nemuseli ani moc maskovat! Ale teď už v pokročilém věku, kdy jsem té smrti podstatně blíž, vidím kvality tohoto příběhu, oceňuji vtip Jana Drdy, těším se vždycky na ty jitrnice, co rostou na stromě, a pivo, co teče potokem. Je to pohádka bez prince, bez princezny, bez krále, bez urozených lidí, nicméně, jak to Jan Drda skvěle uměl, je to ryze česká pohádka, na kterou se vždycky těším.
mojmir.sedlacek
6 033 bodů
8
Jak zařídit, aby buržoazie vyslyšela přání chudiny? Přece pomocí kouzel! Populární snímek Dařbuján a Pandrhola je nejen pohádkou s nadpřirozenými bytostmi, ale i ideologicky angažovanou moralitou, v jejímž jádru je spravedlivá smrt, jejíž působení může ohrozit jen poctivě zabedněný sud.