Dařbuján a Pandrhola

80%
Dařbuján a Pandrhola
Hrdinou pohádky Dařbuján a Pandrhola je chudý havíř Kuba Dařbuján, který se stará o svou Markýtku a jedenáct dětí. Není divu, že se jen málokdy nají dosyta. A to jim vrána právě nese další. Když se narodí, vydá se mu Kuba hledat kmotra. Odmítne stařečka (Pánaboha) protože je dobrý jen k bohatým, myslivce (čerta), rád však přijme nabídku sekáče (Smrti), který jediný je stejně spravedlivý ke všem bez rozdílu. Smrťák mu nabídne úmluvu a Kuba se stane doktorem. Pokud bude stát Smrťák u nohou postele může pacienta uzdravit, pokud však u hlavy, není již nemocnému pomoci. Kuba souhlasí a hned druhý den se dá do léčení. Nakonec po dlouhém zdráhání pomůže i bohatému a lakomému sládkovi Pandrholovi, přestože tím poruší danou úmluvu. Pandrhola navíc nechá Smrťáka zatlouct do velkého sudu, aby se jej zbavil jednou provždy. Od té chvíle však nikdo a nic nemůže zemřít. Ani člověk, ani zvíře. A to je věru nepříjemné...



Pete69
Pete69
29 851 bodů
9.5
Dařbuján a Pandrhola je pro mě vánoční klasikou a jednu z nejhezčích pohádek všech dob. Skvělý Jiří Sovák a další herci zazářili a dopadlo to, jak to dopadlo. Nechybí potrestání zla, ale ani spousta humoru a odlehčených scének. Pro mě srdcovka - 95%..
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 421 bodů
8
Příběh z pera Jana Drdy ve fenomenálním zpracování režiséra Martina Friče, obsahující sice vlivem doby svého vzniku jistou agitku a moralizaci dělnické třídy, ale ta po tolika letech ustoupila tak do pozadí, že to dnes už nikdo nepozná, stále dokáže pobavit a navodit příjemný divácký zážitek. Použity byly opět skromné kulisy, dokonce ty samé ze snímku 'Hrátky s čertem' (1956), které si ve vizuálním pojetí daného prostředí podmaňují výtvarný styl Ladových obrázků. Nejsou sice už tak detailní, ale stále mají svojí průzračnost. Pevný scénář už jenom povyšují doslova herecké koncerty všech dnes již hereckých legend, kteří jsou ve svém smyslu naprosto nepřekonatelní. Ne, něco takového se po filmové stránce skutečně už prostě zopakovat nepodaří. A to celkový dojem nekazí ani mnohé chybky jak inscenační, tak i dějové. Jako například Smrtka v podání Václava Lohniského. Bez problémů umí projít zdí, ale ze sudu, kde ho nechal zatlouct zákeřný Pandrhola, se už nedostane. No jo, ale když se nad tím zamyslíme, jak jinak vyřešit, aby samotná Smrt ztratila svoji moc. Buď jak buď, pohádkový příběh funguje jak má, čímž se oprávněně řadí mezi ty, které nestárnou.
Fingon
16 886 bodů
8
"Není pána nad havíře Dařbujána Kubu, pánům rubá stříbro v díře a sám suší hubu..."


Dodatečné informace

Původní název:
Dařbuján a Pandrhola (více)
  • Československo Dařbuján a Pandrhola
Premiéra v ČR:
10. 6. 1960
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch