Četa

82%
Četa
Vietnam 1967. Mladý, nezkušený student Chris Taylor je přidělen k třicetičlenné pěchotní jednotce Platoon. Úkol zní: Nalézt a zničit. Psychické a fyzické nasazení je pro mladé vojáky nesnesitelné. Mnozí se ocitají na pokraji šílenství. Při jednom z útoků na vesnici se z mladíků stávají šelmy. Jako v opilosti zabíjejí mrzáky, ženy a děti. Barnes vyslýchá rolníka. Nevěří, že zbraně ukryté v rýži, nejsou určeny pro vietnamské vojáky. Barnes zastřelí rolníkovu ženu a vyhrožuje smrtí i jeho malé dceři. Vše viděl Elias a přísahá Barnesovi, že se postará, aby byl postaven před soud. Krátce poté je Elias při útoku zabit. Pouze Chris ví, kdo to udělal.



Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Hezký válečný film. Prostředí Vietnamu působí realisticky, boje a některé scény a přestřelky hlavních hrdinů už méně. Film pro mě nemá hlubooké poslání, ani extra dobrý příběh. Spíš je to v této kategorii odpočinkovka s jednou scénou, která ukazuje, jak se američané chovali k civilistům, ale těžko je soudit.. 70%
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 428 bodů
10
Mladý voják ve Vietnamu čelí morální krizi, když je konfrontován s hrůzami války a dualitou člověka. Snímek depresivní, hypnotický, šílený. Vietnamské válečné peklo je prezentované ve své nejryzejší podobě. Někdo jím projde bez úhony, někomu z toho všeho prostě rupne v bedně. Film nutí přemýšlet nad danými činy a psychologickou stránkou každého jednotlivce. Poukazuje na absurditu všeho dění a na to, jak lehce se může člověk v takových podmínkách změnit. Oliver Stone při psaní scénáře čerpal z vlastních zkušenosti, takže moc dobře věděl, o čem se rozhodl vyprávět a na co kriticky poukázat. Snímek je natočen tak okázale a věrně, že ani dnes nepřestává šokovat. Slavný snímek od Francise Forda Coppoly 'Apokalypsa’ z roku 1979, který vylíčil doslova bestiální přeměnu člověka v monstrum v daleko šokujícím a emocionálnější k pojetí, však bohužel Stone nepřekonal, ale hned za něj se může bez ostychu zařadit. ‘Četa’ jednoznačně popisuje nefiltrovanou marnost válečného šílenství, bezmocnost stran a důsledky. Film svojí protiválečnou výpovědí skutečně na svém místě.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
8
Za poselství a vyznění si to tu čtvrtou hvězdu utrhne, ale jinak se mi to na tak ceněný film zdálo moc černobílé, předem dané a až primitivně zaujaté. Svědomí Ameriky Oliver Stone ale udělal dobře, že tenhle film natočil - má co říct a říká to, i když by to teda mohl a měl říkat lépe. S Full Metal Jacket nebo Apokalypsou to ale nejde srovnávat.


Dodatečné informace

Původní název:
Platoon (více)
  • Velká Británie Četa
  • Velká Británie Platoon
  • Velká Británie Čata
Premiéra v ČR:
1. 4. 2024
Distributor:
HBO Max
Země původu:
Velká Británie, USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
6 mil. USD
Tržby:
138,53 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Četa je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch