Čest a sláva

68%

Komentáře a recenze 6

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 342 bodů
7
Hodně nevšední české historické drama, čemuž mohl napomoci i rok, ve kterém byl film natočený. Syrové až kruté scény, autentická atmosféra a to vše doplněné depresivní hudbou.. opravdu to navozuje středověkou atmosféru. Excelentní Rudolf Hrušínský a další skvělý herci povýšili tento artový snímek opravdu vysoko. Nic na co bych se musel dívat znovu, ale dojem film zanech.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Tak trošku jiná pohádka o statečných rytířích. Herecký koncert, který ale sám o sobě tentokrát nestačil. Absence nějakého pořádného děje je i přes luxusní dialogy prostě znát. 6.5/10
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Klíčovou úlohu ve filmu hrají herci, kteří jsou v tomto filmu opravdu skvostní. Rudolf Hrušínský se pro tuto roli snad narodil. Jeho šlechtic připomínajícího sedláka, který v sobě objevuje ztracenou hrdost, aby pak všechny šokoval svým ,,bláznovstvím“ je brilantní ukázkou toho, jak ohromného hráče jsme v něm v naší kinematografii měli. Totéž platí i o Karlu Högerovi, který svými ostře řezanými rysy a důvěryhodným charakterním zevnějškem přesně naplňuje představu ve scénáři. Skvělá je i Blanka Bohdanová v roli nepříliš sympatické Kateřiny. V epizodní roli zaujme i Iva Janžurová v roli děvečky, které se údajně Rudolf Hrušínský později omlouval zato, jak se k ní ve filmu i během natáčení choval. Až film uvidíte, tak pochopíte. Janžurová však jeho omluvu podle vlastních slov nepřijala, protože necítila, že by se jí měl za něco omlouvat. Rád bych také upozornil na epizodní roli Lubomíra Lipského, který zde dokázal, že je i skvělý charakterní herec a nejenom dobrý komik. Film otevírá řadu filozofických i teologických otázek a například dějová linka s farářem patří mezi nejlepší scény v domácí kinematografii. Mimochodem Čest a sláva byl jediným filmem, u kterého se otálelo i v novém režimu, zda ho pustit na veřejnost. Možná i to, o něčem vypovídá.
lamps
lamps
15 150 bodů
6.5
Deprimující úvodní titulky, z nichž dobová atmosféra přímo sálá, a jedna na tehdejší poměry až nevybíravě násilná akční scéna představují bezpochyby jeden z vrcholů československé tvorby, avšak jsou v šíleném formálním kontrastu s celým zbytkem filmu, který je vlastně jen sledem více či méně zajímavých dialogů a excentrických hereckých kreací. Ne že bych si stěžoval - Hrušínský, Kemr i Höger jsou výborní, ale emocionální plochost a dost plytká dějovost mi nedovolily si snímek užít, nýbrž pouze docela pohodlně a bez následků přežít. A kvůli tomu jsem se na to přeci jenom nedíval..
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 005 bodů
6
Hrušínský, Kemr, Höger či Bohdanová jsou dobří, ale děj je plytký a divák musí smysl některých výjevů odtušit. Výrazná hudba skladatelského mága Zdeňka Lišky to nezachrání."Čest a sláva" není tedy žádná sláva! :-) Celkově je to jedna velká nudná záležitost!
martin2560
martin2560
426 bodů
6
Moc mě to nebavilo,bylo to i celkem depresivní.Zrejme to mělo vystihnout tehdejší dobu, což se povedlo.Česká šlechta zde působí dojmem jako by nevěděla kudy kam.Coz možná byla taky pravda.Hrusinky tu exceluje,ta role mu fakt sedla a ostatní herci tomu dobře sekundují... Není to film pro každého