Čelisti

83%
Čelisti

Písečné pláže, modré moře a zářivé nebe vítají návštěvníky rekreačního města Amity. Nikdo netuší, že pod hladinou někde čeká obrovský bílý žralok. Brzy si nalezne první oběť, posléze další a další. Zástupci města se zprvu vše snaží utajit, nakonec s napětím čekají, až se objeví někdo, kdo obrovského žraloka zabije. Na moře vyplouvají tři muži, ichtyolog Hooper, lovec žraloků Quint a šéf místní policie Brody, aby zkusili své štěstí...

Slavný, dnes již legendární film o lovu na nebezpečného žraloka - podle knihy Petera Benchleye - natočil režisér Steven Spielberg, kterému přinesl světovou proslulost. Do budoucnosti s ním získal také obrovskou tvůrčí a finanční svobodu. Film získal tři Oscary: za hudbu (John Williams), za střih (Verna Fieldsová) a zvuk (John R. Carter, Roger Heman Jr., Robert L. Hoyt, Earl Mabery). Světová kinematografie ziskala nový filmový fenomén. Díky neobyčejnému komerčnímu úspěchu - filmové studio Universal brzy přišlo s dalšími dvěma volnými pokračováními.




Recenze: Čelisti

Kinobox.cz
100%

Čelisti řadím k nejlepším a nejprogresivněji vyprávěným filmům, jaké jsem měl dosud čest spatřit, a jakoukoli televizní reprízu si rozhodně nenechám ujít. Ta maličkost, že se jedná o vůbec první blockbuster historie, který pokořil v tržbách bájnou hranici sta milionů dolarů, už je pouze logickým vyústěním marketingového, ale především filmařského mistrovství.


Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
9.5
Pamatuji si,když jsem viděl Čelisti poprvé,vůbec jsem nechápal takový hype kolem filmu kde se vlastně čeká na záběr žraloka. Jenže od té doby jsem viděl Čelisti ještě mnohokrát a s přibývajícím věkem jsem dozrál do stavu,že na tento film nedám dopustit. Právě to budování napětí je stěžejním bodem celého filmu. Hudba to celé výtečně dokresluje a Spielberg,tak opět dokázal,že není potřeba obřích rozpočtů a speciálních efektů. Stačí jen výtečná kamera,ikonická hudba a jedna ploutev. O zbytek se postará divákova představivost.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
7
Žraločí klasika všech klasik, která odstartovala masivní strach ze žraločí útoku. Nutno podotknout, že dvě třetiny filmu se toho až tolik neděje a je to spíše politicko psychologická hra. Závěr je skvělý.. legendární.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Fenomenální snímek, který je svojí výjimečností stále nepřekonaný a který je do dnes inspirací a stále ´vykrádán´. Steven Spielberg si s natáčením dal ohromnou práci a neponechal nic náhodě. Jedinou minutou netlačí na pilu, všemu nechává volný přirozený průběh a tím získal překvapující reálnost. A vhodně zvolený soundtrack již vše jenom podtrhuje. Trochu to připomíná tvorbu Alfreda Hitchcocka, který jako první tímto stylem budoval atmosféru vyvolávající v divákovi strach. Spielberg k tomu přidal nějakou tu lekačku a vznikl fenomén. Po uvedení filmu v kinech mělo skutečně spousta lidí strach vlézt do moře. Ocenění je zasloužené a budiž tento snímek stále inspirací.


Dodatečné informace

Původní název:
Jaws (více)
  • USA Čelisti
  • USA Jaws
  • USA Čeľuste
Premiéra v ČR:
1. 9. 2022
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Rozpočet:
7 mil. USD
Tržby:
470,65 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Čelisti je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Další z kolekce Čelisti


Podobné


Powered byJustWatch