Cukrová bouda

73%

Komentáře a recenze 3

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 308 bodů
8
Už není moc snímků Karla Kachyni, které jsem ještě neviděl, ale rozhodně se do nich časem pustím. Mezi jeho filmy je však záhodno dát si chvíli pauzu a řádně je vychutnat. Cukrová bouda nedostává v televizi moc prostoru a o filmu jsem vůbec neměl tušení.. nebýt zdejší přehledné databáze, ani bych na něj možná nenarazil. Skvělý poválečný snímek, který je naprosto syrový a jednoduchý, přesto z něj těžká doba v náročném kraji vysloveně tryská a do filmu jsem se zakousl a vcítil do postav. Skvělý výkon předvedl tehdy mladý Michal Dlouhý, ale také Miroslav Macháček a Jana Švandová.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Příběh z poválečných let kladený na důraz jednoduchosti a naivity dětského pohledu chlapce Ondřeje, kterého ztvárnil Michal Dlouhý. Syrovost literárního dramatického díla Vladimíra Kölnera ´Zrození horkého pramene´ sice byla razantně potlačena, ale Karel Kachyňa to alespoň vyzdvihl poetikou a přímočarostí poválečného života v pohraničí. Traumatizující atmosféra tedy vyšla vniveč, což je na dílu ohromná škoda. Vynahrazuje to alespoň postava Němce Bartla, neboť ji Miroslav Macháček vystihl přesně ve smyslu literární postavy. Pesimismus a rezignace starého muže a zvídavost dítěte dává snímku ohromný kontrast nelehké doby. Akt sebevraždy je nejsilnější moment celého filmu. A to se údajně vlivem cenzury nemohlo dosáhnout konce dle literární předlohy. Bylo nutno to pro film zkrátit, takže je filmový příběh v mnohém velmi ochuzen a tak snad film přispěje alespoň jako lákadlo na onu knihu. Karel Kachyňa dělal jen to, co mu bylo umožněno a i přes mnohé výtky snímek rozhodně stojí za povšimnutí.
martin2560
martin2560
426 bodů
7
Řekl bych že to je celkem reálný pohled na poválečné pohraničí.Na vztahy mezi námi a Němci...Na tu bezmocnost která tu panovala...A to vše pohledem malého kluka kterému otce zabili ve válce...je to každopádně dobře odvedená práce ,film se povedl i navzdory tomu že se natáčel v 80 letech kdy cenzura jela ještě naplno.