Císařův pekař - Pekařův císař

83%

Komentáře a recenze 22

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Krásná pohádka,která neodmyslitelně patří k vánocům. Jan Werich je sám o sobě pohádkový a vždy se na něj rád dívám a poslouchám jeho příjemný hlas. Císařův pekař - pekařův císař je jedna z nejklasičtějších pohádek,kterou můžete vidět na televizních obrazovkách.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7.5
Propaganda je z této pohádky cítit na sto honů, přesto se od toho dokáži odprostit a tuto dvoudílnou ( tak nám je v dnešní době podávána ) pohádku, či komedi si vždy užiju. Jan Werich je v tomto díle skvostný. Zahrál císaře Rudolfa skvěle ( Matěje samozřejmě také ). První část se mi líbí o trošku méně, než ta druhá.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Budovatelské nadšení v čisté podobě - a působí to tak krásně a neškodně. A to nemyslím ironicky. V tomhle filmu to prostě funguje. Což je v podstatě i trochu strašidelné.
Fingon
16 886 bodů
10
"... hopsa, hejsa do Brandejsa!"
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Film to byl nesmírně drahý a je to na něm vidět v každém záběru. Na kostýmech se dokonce podílel slavný výtvarník Jiří Trnka. Tvůrci ovšem netušili, co je bude v průběhu realizace čekat. Z historické komedie se totiž díky cenzorským zásahům začala stávat nepěkná prorežimní agitka a Werich s Fričem si toho byli velmi dobře vědomi. Naštěstí se jim podařilo ostrým útokům na českou historii vykládaným ,,lidovým“ a neskutečně elitářským režimem zbrousit hrany a podařilo se jim také velkofilm rozdělit do dvou dílů. Frič si prý vždy pouštěl jen ten první a na druhý se nikdy ani nepodíval. Nestárnoucí Císařův pekař a o poznání kratší a slabší Pekařův císař, kde musel Frič ustoupit ,,společenské objednávce“ jsou velmi věrně udělané kostýmní snímky s dobrým humorem, akcí a skvělým hereckým obsazením. Na snímku se podíleli nejlepší badatelé zabývající se rudolfínským uměním a tvůrci se museli častokrát docela krotit, aby jim nebylo vyčítáno, že se nedrží pevně dané reality, zakotvené v tehdejším režimu.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
10
Není co dodat. Pěkný historicko komediální film se skvělým Janem Werichem a humorem jemu vlastní.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Perfektně naspané Werichem, bravurně zahrané a krásně natočené. Tato pohádka je skvělý příklad, jak se mají dělat pohádky. Jen je k smíchu poslední sloka písně na konci. "Tak budem společně, pro ten svět pracovat..." Kéž by to byla pravda.
avenis
avenis
7 963 bodů
10
Moje nejzamilovanější pohádka s Janem Werichem. Mám ji ráda jako čokoládu. Protože čokoláda je moc dobrá. Roztomile senilní císař a sympaticky flexibilní Matěj, šťavnatá Sirael a neodmyslitelné paprťále. Nádherná hudba i kostýmy, mnoho oblíbených hlášek. Ta moje: "Ona mě má ráda a neví, že má ráda mě!" A pak taky: "... cizinec promine." "Ale císař nepromine!"
Ta ideově utopistická myšlenka, o které se tak procítěně zpívá v písni Ten dělá to a ten zas tohle, je sice moc hezká, ale už víme, že skutečně jen utopická.
jirka26
6 288 bodů
6.5
pohádková klasika.
Pas
Pas
6 225 bodů
7
Příběh o pekaři Matějovi, kterého u dvora považují za omládlého císaře Rudolfa II., nebyl pro poúnorovou kinematografii zrovna typický. Stejně tak bylo podivné, že prostor pro natočení tak nákladného filmu dostal zrovna Jan Werich, jehož dlouholetý parťák Jiří Voskovec emigroval do Ameriky. Tehdejší komunistické vedení ale podobný film potřebovalo. Divadelní hra Voskovce a Wericha Golem poskytla skvělý námět, který se mohl vyvézt do zahraničí a přesvědčit západní kritiky, že Československo dovoluje Werichovi svobodně tvořit. Golem vyrobený židovským učencem měl pak Západ ujistit o tom, že ve východním bloku nevznikají žádné antisemitské nálady. Díky tomu, že byl Císařův pekař a Pekařův císař určen pro export do západních zemí, se také natáčelo na barevný film. Rozpočet byl velkorysý, výprava důkladná. Režie se původně ujal Jiří Krejčík, který se úkolu zhostil s pečlivostí sobě vlastní. Pro role dvorních dam vybral přední manekýny z podniku Textilní tvorba, oslovil muzea a galerie, aby pro film zapůjčily opravdová umělecká díla, drahé látky pro kostýmy nechal ušít na zakázku ve Varnsdorfu. Kostýmy a dekorace navrhl mistr svého oboru Jiří Trnka. Notoricky známá veselohra , která je sice velmi poplatná době svého vzniku, ovšem je koukatelná dodnes.