Cirkus v cirkuse

49%
Cirkus v cirkuse
V Moskvě se koná mezinárodní konference zoologů, zaměřená na komunikaci lidí se zvířaty. Názory vědců se však liší. Například český profesor hájí revoluční myšlenku: proč se snažit se čtvernožci domlouvat, když bude jednodušší naučit je lidské řeči? Souběžně s touto akcí probíhá odborný výběr nejlepšího čísla pro světový festival cirkusového umění. Obě aktivity se samozřejmě protnou a dají vzniknou opravdu prekérním situacím… Příběhy odehrávající se v cirkusovém prostředí mají v české kinematografii dlouhou tradici. Režisér Oldřich Lipský, jenž se této tématice často věnoval, ji v polovině 70. let obohatil ruskou-český projekt. Scénárista Miloš Macourek si příznačnou fantaskní zápletku, zmatky kolem vědeckého kongresu o dorozumívání se zvířaty - a tato rovina je obohacena vystoupením moskevského cirkusu. Film se tak rozpadá do dvou víceméně samostatných, nesourodých linií, které stěží hledají styčné body. Lipský, přestože se vyhnul ideologickým obezličkám, marně hledá zábavnost a vtip tam, kam se vkrádá zdlouhavost a nenápaditost. Cirkusová čísla pak vysloveně prozrazují dokumentární zaujetí.



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
3
Těžko hodnotit co je to vlastně za film. Typická česká crazy komedie zprasená dokumentární prezentací cirkusových čísel a nebo prezentace moskevského cirkusového domu ozvláštněná crazy komediálními scénkami? Na první pohled je patrné, že koprodukční spolupráce se Sovětským svazem a značné libovůli soudruhů snímku značně uškodilo. Proč proboha ta kouzla a fantasy prvky? Už začátek snímku vlastně naznačuje jak to celé bude vypadat. Českoslovenští delegáti vystupují z letadla společně s nejrůznějšími zvířaty, takže divákům je v tu chvíli jasné, že tady o podivnosti zřejmě nebude nouze. Následuje dlouhá jízda Moskvou do hotelu začínající několika záběry na moskevské sídliště (ano, oproti těm našim šedivým neskutečná krása) s následujícími několika památkami. Jistě, Sovětský svaz náš vzor. To jsme ve své době už všichni věděli, tak proč to cpát ještě do takového filmu. Legraci zajišťují především čeští herci doplňující hlavně sovětským Jevgenijem Leonovem v roli ředitele cirkusu, kterého velmi profesionálně v dabingu vyzdvihl Josef Vinklář. Tak tady byla dobrá volba. Jinak sověti zajistili jen ony cirkusové výstupy, které jsme už tehdy opravdu obdivovali. Filmu to však vražedně brzdí komediální tempo, ostatně které režisér Oldřich Lipský uměl nejlépe, a tak se střídá zábava s pošetilým sledováním záznamu z cirkusu. Jako celek to naprosto nefunguje a rozhodně by to potřebovalo velmi ostré nůžky. Tak buď jde o crazy komedii z cirkusového prostředí a nebo o záznam jednoho cirkusového večera. Dohromady prostě ne.
avenis
avenis
7 915 bodů
9
Jistě, je to poplatné době. Jistě, je to reklama na sovětské cirkusové umění. Ale navzdory všemu, co jsme tehdy i dnes mohli filmu vyčítat, díky režisérovi a jeho výborně vybraným českým hercům se jedná o lahůdku mezi filmograiemi Jiřího Sováka a Ivy Janžurové. Jejich kreace v komunikaci se slonem a s drůbeží jsou nezapomenutelné. :)

Dodatečné informace

Původní název:
Cirkus v cirkuse (více)
  • SSSR Cirkus v cirkuse
  • SSSR Avventura al circo di Mosca
  • SSSR Circus in the Circus
  • SSSR Cirkusz a cirkuszban
  • SSSR Cyrk w cyrku
  • SSSR Solo dlya slona s orkestrom
  • SSSR Sólo para elefante con orquesta
  • SSSR Solo Para Elefante E Orquestra
Premiéra v ČR:
1. 2. 1976
Země původu:
SSSR, Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění