Casablanca

77%

Komentáře a recenze 27

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Tak jsem si konečně našel čas a tuhle filmovou klasiku konečně shlédl. Snímek si za ta léta vydobyl status legendy a musím říct,že zcela zaslouženě. Film nám nabízí originální příběh lásky a sebeobětování. Pokud by vám byl příběh při sledování hodně povědomý,tak to bude tím,že ho parodují Žhavé příběhy 2.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Film jsem viděl v ČB verzi, ale nedávno jsem se podíval na obarvenou a musím říci, že nesouhlasím s tím, že by se filmy neměly barvit. V tomto případě jsem si film užil v barvách více. K filmu: Skvělý příběh, perfektní prostředí do kterého jsem se dokázal vžít. Oprávněná legenda filmového světa. I po téměř 80 ti letech od natočení se dá na film s nadšením podívat.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
10
Casablanca stárne, ale tím se stává ještě přitažlivější, protože je jasné, že takovéhle filmy se už netočí, ani točit nebudou.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
10
Yop. Je to pecka. Bez debat. Má v sobě všechno, co by správná napínavá romantika měla mít a tak se ani v nejmenším nedivím, že se Casablanca stala hodně citovanou klasikou. Druhé zhlédnutí (2018) mě v tom jenom utvrzuje. Navíc Bogart je fakt skvělý.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
Casablanca zvítězila nejprve u diváků a velkou noc si tvůrci prožili při udílení Oskarů. Zvítězili sice jen ve třech kategoriích, ale pro režiséra Curtize to znamenalo důležitý moment. Jeho rodina byla nuceně vystěhovaná z rodného Maďarska a při udílení byl tak nervózní, že se mu poněkud zamotal jazyk a pronesl projev připomínající angličtinu jen vzdáleně:,,Tolikrát já mít připravenou řeč, ale kostky nic. Já vždycky družička, nikdy nevěsta,“ pronesl pobavenému a dojatému publiku. Existuje mnoho filmů, které zaujaly diváky v době vzniku, ale Casablanca si během let získala kultovní status. V roce 1977 byla vyhlášena řediteli amerických televizí za nejčastěji reprízovaný a nejpopulárnější film v dějinách americké televize. V roce 1983 Casablancu vyhlásil za nejlepší světový film všech dob Britský filmový ústav. V roce 1989 byla zapsána do národního ochranného registru filmového dědictví USA. Americký filmový institut Casablancu v roce 2007 vyhlásil po Občanu Kaneovi a Jihu proti Severu za nejvýznamnější americký film všech dob. Množství citací pak filmu propůjčuje v dalších filmech a televizních seriálech punc legendy.
lamps
lamps
15 156 bodů
7.5
Film zavánějící sentimentem stejně jako jeho samotný název. Casablanca-- vstupní brána do ráje a vstříc lepším zítřkům, pryč od hrůz války a smrtících nacistických chapadel. Casablanca-- Bogart a Bergmanová, jejichž cesty se dříve oddělily, ale osudová přitažlivost a koloběh událostí kolem nich opět stahují smyčku. Casablanca-- happy end stejně nevyhnutelný jako osud Adolfa Hitlera po vylodění v Normandii. Casablanca-- jsem v její moci, obdivuji herecké schopnosti uhrančivého Bogarta a krásu Ingrid Bergman, hltám každý precizní dialog a pojem filmová klasika na mě doráží doslova z každého záběru a střihu. Snímek končí a já hodnotím čtyřmi * - ovšem ne proto, že bych v tom viděl nějaký kult, oslnivou myšlenku nebo tvůrčí převrat, ale prostě z toho důvodu, že se mi na film moc příjemně koukalo, že sentiment neposkvrnil výslednou kvalitu a že Casablanca je..... no zkrátka very spešl místo:-)
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
8
Zástupce jednoho z nejpopulárnějších americký filmů na americké půdě, kdy jeho dokonalost se trošku směrem na východ míjí.. Koukám, že už moje druhé setkání s Michaelem Curtizem, díky ještě staršímu The Walking Dead, ale kam se to hrabe na Casablancu.. Dílo, jehož okolnosti jsou nakonec prostě silnější než samotné provedení.. Když si čtete, kdo v tom hraje, v jakých podmínkách se pracovalo a především, co se dělo mezitím okolo.. Je naprosto neuvěřitelné, že ve filmu jsou zmíněné koncentrační tábory, když se natáčelo teprve v roce 1942, je vidět, že špionážní služby fungovaly poctivě.. Sympaťák Rick Blain, kterému se do nového života připlete stará láska.. Suprový hudební doprovod, svazující atmosféra v dosti komorním prostředí.. Příběh o lásce, sebeobětování, kde ale do poslední chvíle nevíte, jestli náhodou postavy nakonec nebudou sobecké, k čemuž by měly zcela opodstatněnou motivaci.. Ale o lidské zkaženosti to tentokrát není, naopak snímek má tendenci si občas dosti situace romantizovat.. Vrcholem je samozřejmě sekvence na letišti, kde divák do poslední chvíle neví, která z postav, co udělá.. Souhlasím, že Casablanca je úctyhodný film, který si při vzniku prošel peklem.. Některé filmy by měly existovat jen černobílé a stejně tak některé filmy by měly navždy zůstat bez moderní předělávky, kdy Casablanca je příkladem obou. Komorní lahůdka, nad kterou si budu rád přemýšlet! "Na tebe a na tvou krásu." 80%
Klajnik
Klajnik
8 589 bodů
3
Film má formální kvality a je dobře situován do doby i místa, kterým je město, přesněji baru v titulu udaném městě. Doba do toho místa vede imigranty před válkou, a tak se zde může koncentrovat mnoho na úzký prostor. To je dobře scénáristicky rozvrženo, ale konflikt, který se zde rozehraje, už tak šťastný není, jelikož je jím v nejzazším popředí typicky trapná a uvzdychaná romance. ___Protagonista Rick Blain (vlastník podniku) nejdřív vypadá, že hraje cynika na úřady, aby mohl nenápadněji pomáhat lidem při útěku. Později se ale ukáže, že je ublížený, protože ho nechala ženská, do které se zamiloval, aniž by o ní cokoliv věděl a teď, když ona žena uniká se svým mužem - slavným odbojářem, kterého měla za mrtvého (což je důvod, proč si s ním vůbec něco začala), tak se znovu setkávají v Casabance, v Rickově podniku, kde se jim Rick zdráhá pomoci, protože je stále ublížený jako malej kluk a všichni si to mezi sebou budou muset vyříkat. Proč tahle hovna k lidem promlouvají? Nechápu, proč by mě tyhle postavy a jejich vyumělkovaná problematika měla zajímat. Posuďte sami, ale mně ta samoúčelná romance celý film shodila do té míry, že jsem si ho vůbec neužil. Vyloženě jsem se ošíval trapností kdykoliv, kdy jsem měl být dojímán uvzdychanými replikami typu: "Ricku, já tě stále tak miluji...".
cerfik
cerfik
7 890 bodů
10
Casablanca je geniální dílo, které vůbec nestárne a zraje jako dobré víno. Kdo neviděl, neuvěří, jak moc dobrý tenhle film je, nenechte se odradit rokem vzniku a stářím filmu. Je to taky snad nejvíce citovaný a vykrádaný film všech dob a vůbec se tomu nedivím. Jen pro ilustraci si vzpomínám jak si steřičký cikánský boss v Kusturicově Černé kočce a bílém kocourovi pouští závěrečnou scénu stále dokola. „I think this is the beginning of a beautiful friendship.“ v češtině: “Myslím, že tohle je začátek krásného přátelství.” :-)
evismaior
evismaior
4 254 bodů
9
Díky Kinoboxu za včerejší návrat do dob, kdy se na pár čtverečních metrech v hollywoodských ateliérech natáčely dnes již kultovní bijáky, v nichž city hlavních protagonistů byly hluboké a nesmrtelné, jejich pohnutky silné a opravdové a příběh stejně osudově černobílý jako film, na nějž precizní kamera dokázala zachytit atmosféru, která dokáže diváky upoutat i po více než 70 letech. Příběh o lásce obětované ve prospěch boje proti nacistické zlovůli možná dnes působí poněkud naivněji, avšak na cynického Ricka s bolavým srdcem (Humphrey Bogart), jeho lásku (Ingrid Bergman) a jejího manžela - československého(!) uprchlého vězně z koncentráku (Paul Henreid) se nedá zapomenout i přesto, že divák předem nutně tuší, kdo nakonec vepíše do výjezdního povolení svoje jméno.