C. a k. polní maršálek

72%

Komentáře a recenze 8

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 697 bodů
6
Klasická Burianovka. Nic nového, typický Burianův humor, který člověk buďto miluje, nebo ho nechává chladným. Já nemám rád ty upištěně filmy, kde se snaží každou scénou vyšpičkovat humor a to někdy až k trapnosti. Filmy, kde je trošku vážnější mám rád. Maršálek za 60%.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
9
Těžko posoudit, jestli se jedná o první takzvaný převlékací film, ale faktem je, že tento námět byl později použit nesčetněkrát a používá se dodnes. První zvukový film Vlasty Buriana, a také první role postav v uniformě, který ve své době předčil očekávání. Údajně byl jeden z nejúspěšnějších evropských filmů a co si budeme povídat, svým humorem pobaví i dnes. Zub času samozřejmě filmový pás tak zaneřádil, že je div, že se na to dá ještě vůbec koukat. Mnohé scény nezapřou přílišnou divadelnost, ale tady nejde tak ani o děj, jako o dialogy. A na ty byl Vlasta Burian skutečně machr. Právě zvukový film jeho herecké umění a hlavně komediální talent značně povýšil. "Co na mě čumíš jak tajemný hrad v Karpatech? Ty nevíš, kdo jsem?" Jedna z mnoha nestárnoucí hlášek, která i přes ta ohromná léta jejich stáří stále pobaví. A o co tady vlastně jde? Vysloužilý setník František Procházka neodolá pokušení a oblékne si uniformu vrchního velitele rakouské armády. A jak už to tak bývá, je za něj skutečně považován. A tak se začnou dít věci. "Tohle je regiment? Tohle je horda splašenejch guvernantek!" Plejáda humorných situací a k tomu dodnes známá písnička, která svým způsobem započala tradici Burianových filmů. Z počátku v každém nějakou má. A platí filmový fakt. Kdo z českých diváků nezná C. a k. polního maršálka, jako by nebyl.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Prvním českým zvukovým snímkem byl film Když struny lkají, který ale u diváků bez milosti propadl. Reparátem zvukového filmu byl snímek C. a K. polní maršálek, jenž vstoupil do kin záhy. C. a K. polní maršálek je první veselohrou natočenou v českém jazyce a vzhledem k tématu, tedy zesměšňování poměrů v rakousko-uherské armádě, které bylo divákům důvěrně známé, a populární divadelní hře se zrodil nestárnoucí komediální hit.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
6
Jde opravdu o slabší kousek Vlasty Buriana.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
6.5
Krásný film s hezkou a vtipnou pointou....
kawa
3 388 bodů
8.5
KLasická komedie s Burianem, která už sice nemá nejlepší technickou kvalitu záznamu, ale je stále populární.
henrycruel
henrycruel
202 bodů
7.5
Vlasta Burian poprvé ve zvukovém filmu! Zahrál to opravdu výtečně, to se ovšem nedá říct o ostatních hercích, kteří se bohužel jenom vezou.
  • Herecký výkon Vlasty Buriana.
  • Děj filmu
  • Ostatní herci jsou trochu pozadu.
Smazaný uživatel
0 bodů
6
Ve svém prvním zvukovém filmu Burian exceloval. Ostatní herci se bohužel moc nepředvedli a scény s nimi kazí celkový dojem.