Byl jednou jeden král...

83%

Komentáře a recenze 33

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
8
Nádherná česká pohádka,kterou si o vánočních svátcích nenechám nikdy ujít. Jan Werich je jako král úžasný. Ten člověk je pohádkový sám o sobě a do tohoto filmu se perfektně hodí. Vlasta Burian ač ho nemám jako herce příliš rád,tak zde byl taktéž výborný. Kostýmy s kulisy jsou pěkně barevné a krásně udělané. Těžko něco vytknout.
Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
8
Sůl nad zlato Boženy Němcové - a výtečné herecké obsazení: Jan Werich si sám vybral svou Marušku (tehdy začínající herečka dokonce bydlela u Werichů na Kampě) a své "kralování" si náležitě užil. Co proti sobě měli pánové Werich a Burian, netuším (sice už nikdy znovu společně nefigurovali ve hraném filmu, ale v animáku Dva mrazíci si vystřihli krásný dabingový duet) - jejich dialog Já První x Atakdále v královské ložnici nemá chybu: Tajtrlíku! Cože? Mluvíš tady s křeslem, čepice ti vstává na hlavě, svíčka mně zhasla - a já jsem tajtrlík???
Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Tato pohádka nepatří k mým nejoblíbenějším. Sůl nad zlato, v podání ranného komunismu v době, kdy potřebovali soudruzi vložit propagandu i do pohádky. Werich tomu tenkrát věřil a těžko mu to vyčítat.. sám se spálil a litoval. Pohádka je to potom celkem standardní.. hezká, ale nic extra jsem v ní nikdy neviděl.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
9
Divákům se velice líbila tehdy teprve patnáctiletá herečka původem z Prostějova Milena Dvorská, která ve filmu ztvárnila nejmladší a nejhodnější Marušku. Není bez zajímavosti, že herečka neuspěla na zkouškách na konzervatoř do Prahy, a proto se rozhodla studovat střední zdravotnickou školu. Od kariéry nejkrásnější zdravotní sestry jí ovšem svedl do barrandovských ateliérů Jan Werich, který si jí na natáčení přímo vyžádal. Podle půvabné legendy ho okouzlila, když si k němu přišla v srpnu pro autogram. Pan Werich si zapálil doutník a evidentně se dost nudil, když si všiml, že ho neustále někdo probodává pohledem. Mladou dívku si tedy zavolal a začal se s ní družně bavit. Zeptal se jí, zda by chtěla hrát ve filmu a ona jen němě kývala hlavou. Nakonec si nechal zapsat její jméno a adresu. Papírek ovšem ztratil. Milena Dvorská se neustále viděla ve filmu, ale role do Prostějova ne a ne přijít. Jednoho listopadového dne zazvonil jistý pan Richtr, zda náhodou nemá rodina Dvorská dceru Milenu, která se vyznačuje moc hezkýma modrýma očima. A představte si, že měla! Jelikož Milena Dvorská v Praze nikoho neznala, bydlela v době natáčení filmu přímo u pana Wericha ve vile v podkrovním pokojíčku. Úspěch ve filmu jí nakonec otevřel brány na DAMU, kde se spolužáky Janem Přeučilem a Janou Hlaváčovou studovali u vynikajícího českého herce pana profesora Radovana Lukavského. Pohádka Byl jednou jeden král patří k evergreenům televizní obrazovky, ale obstojí i jako samostatný film na sychravé odpoledne pro projasnění nálady s nevtíravým poselstvím o důležitosti rodiny
lamps
lamps
15 156 bodů
9
Mám sice několik oblíbenějších pohádek, ale tahle veselohra se k pravé podstatě tohoto krásného žánru blíží snad nejvíce. Werich - studnice moudrosti.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
7.5
Skvělý Vlasta Burian a Jan Werich.
JosefTomas
JosefTomas
9 025 bodů
8
Mám tu pohádku rád... Jako sůl. Co více dodat, Werich byl génius.
Jana Květoňová
Jana Květoňová
7 011 bodů
9
Milena Dvorská je tam skutečně krásná, mladičká, s očima jako chrpy, Jan Werich je tam ve skvělé formě a jeho "souhra" s Vlastou Burianem je brilantní. Krásná pohádka nejen pro čas vánoční. Výborný je i František Černý jako kuchař.
jirka26
6 288 bodů
7.5
ČESKÁ POHÁDKOVÁ KLASIKA.
VitvarJane
VitvarJane
4 487 bodů
9.5
Nejlepší česká pohádka, jaká byla a bude kdy natočena. Znám snad každou hlášku a přesto jsem schopná si k ní sednout a zopakovat si to s velkolepým Janem Werichem a upovídaným Vlastou Burianem. Vždycky ji vidím s kopou cukroví, sedící u krbu a venku sněží... dokonalá atmosféra, kterou nemůže nic zkazit...