Oldboy

62%

Komentáře a recenze 31

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
7
V tuto chvíli mohu poděkovat své děravé paměti,protože z korejského originálu si pamatuji jen hlavní myšlenku a závěr,což se mi u sledování tohoto remaku hodně šiklo. Vůbec jsem si nepamatoval co se vlastně všechno v průběhu filmu stalo a co vlastně vedlo k té sladké tečce. I přesto všecko nemohu dát filmu víc než 70%,protože už jsem to prostě jednou viděl a myšlenka prostě není originální. Co se zpracování týče,tak to nemůžu nic vytknout a při sledování Joshe Brolina šel úplně mráz po zádech,ten chlap je prostě monstrum a pro tento film se skvěle hodil a předvedl svůj herecký talent.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
9
Americký remake jihokorejského snímku ´Oldboy´ (2003), natočeného na základě komiksové série, by se dal shrnout do jednoznačnosti. Nějaký Joe Doucett se po zdařilém alkoholovém výplachu na povedeném mejdanu probudí a neví kde, jak se tam dostal, kde má své věci a jak se dostat ven. Jen jedno ví. Má touhu se pomstít. Původní scénář byl v zájmu amerického publika naprosto překopán, čímž byl zavržen umělecký akt v rámci psychologické hloubky jednotlivce v dokonale pojaté atmosféře artového rozhraní, jakým se původní film pyšnil. Američtí tvůrci celý koncept pojali jako akční thriller s hodně brutálními akčními scénami, kterých je tu, narozdíl od originálu, docela dost. Námět je samozřejmě zachován, ale to je asi tak vše. Diváci neznající originál budou samozřejmě spokojeni, ale ostatní se spíše ušklíbnou. I když nově nastavená koncepce skutečně také není až tak úplně k zahození, jak by se mohlo zpočátku zdát. Takový dojem je už jen vlivem přemíry různorodých amerických předělů v hojné míře naprosto nepovedených. To ostatně platí i pro tentokrát, neboť to, co původně uchvátilo či naopak doslova a do písmene šokovalo, tady prostě se stejnou měrou nefunguje, i kdyby čert na Káče jezdil. Je to samozřejmě dáno i tvůrčím uměním režiséra Speeka Leeho, který jako Chan-wook Park prostě není. Snímek je tak spíše pojat v rámci činorodé akční popcornové zábavy s brutalitou sobě vlastní, tudíž není vhodný pro diváky nemající přílišnou brutalitu zrovna v lásce. Jestli tedy původní jihokorejské zpracování tato verze předčila se nedá jednoznačně posoudit. Každý má své pro i proti a jestli je lepší psychologické nebo ryze akční podání hlavní postavy už jen záleží na divácích, z nichž každému vyhovuje něco jiného.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Po zopakování originálu i remaku po letech bezprostředně po sobě jsem vůči téhle verzi mnohem méně smířlivý. Její reduktivnost mi připadá zásadně horší a i když hodně z toho jde svést na studiový zásah, něco z toho je prostě inherentní nedostatek založený na neochotě vydat se vlastní cestou, ale zároveň konání kusých změn, které rozbíjejí jakoukoliv vnitřní logiku. Sice tu vidím určitý potenciál intertextuálního vnímání, kdy některé variace a citace originálu jsou zajímavé, ale v důsledku to je jen osekání dobrého filmu na horší nápodobu.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Mě osobně tenhle Spikeův filmík sedl možná o chlup víc než o 10 let starší bratříček, který mi způsobem vyprávění nepřipadl tak přitažlivý jako právě tahle novinka (ale zase těžil z jiných věcí). PS - asi každý je nejvíc zvědavý na scénu s kladivem a ta je teda taky po čertech povedená. 7.5/10
Klajnik
Klajnik
8 584 bodů
2
Originál je autorským dílem. Americkej remake je ve všem slabší a tedy i zavrženíhodný. Průměrnost z něj sálá na první pohled a prot mě překvapilo, že vůbec některé scény byly docela funkční. Divák neznalý originálu bude baven víc, protože téma zajímavé je. Mně to sralo, protože jsem ho znal a byl tedy jen svědkem toho, jak tvůrci vykradli solidní film a zpracovali ho ve všech ohledech hůř. A to říkám jako někdo, kdo proti remakům nic nemá. Ony maj smysl, ale musí být dělány též autorsky, smysluplně a dobře. Tohle je opačný příklad.
Matli
Matli
8 300 bodů
8
Originál jsem sice neviděl, ale jestli je lepší, tak už se na něj těším. V podstatě super film. Takové bojové scény se jen tak nevidí (kladivo je super). Ani nevím proč nedám za 5, ale něco k dokonalosti tomu furt chybí. 78%
blackkocour
blackkocour
3 745 bodů
8
Hej Franto, já ti nevím. Odsejpá to, baví to, mírně šukuje, ničím neuráží, neřeší píčoviny, tak proč tomu nedát 4 hvězdy?? Tak počkej, Tondo, tady bych tě zastavil! (Film se značně v komentářích rozdělil na dva tábory. Jeden který si stojí za názoru, že je to lepší kopii korejského bizáru, ta Druhá si zase zastává originál, ale aby to bylo vtipnější, uděláme z toho konverzaci Tondy a Franty..) Franta: K čemu potřeboval Spike sesumírovat film, který žádný remake nepotřebuje, a jen zbytečně kazí reputaci originálu. Tonda: Spike Lee z toho udělal o mnoho lepší a koukatelný film, který by nemusel nikoho šokovat bizarní pojetím příběhu, absurdním a prkénním hereckým projevům, a nesmyslnou a ohavnou Džesikou! Franta: Remejk ale úplně zkazil celou atmosféru Oldboye, a Josh Brolin je ve svý roli úplně nemotivovaný, a dělá to jen proto že to dělá! Tonda: Co chceš po Joshovi? Aby snad hrál? Stačí aby jeho ksicht hrál, to ostatní je už to nejmenší! Franta: Hlavní záporák je natolik bizarní, až je vtipnej, a pak se film nedá brát vůbec vážně!! Tonda: Na co si tu hraješ? Podle tebe šikmooký opičky umí snad hrát? Všichni, kdo kdy hrál v korejským pornu, tak jen přehrával! Franta: I ta brutalita je bizardní a nechtěně vtipná. To je jak sledovat komedie s Jackie Chanem! Tonda: Brutalita tu byla více detailní a ranná, než v origoši! Franta: Si píča, že bys tomu dával čtyři, já s tebou tuhle debatu už nechci vést! Americké remejky jsou stejně zlo. Tonda: Mladý Stalin se ozval!. (Konec diskuze) ** Zapálenej a ublíženej Spike Lee, zastáncem Černý Síly, dostal pod svých opičích ruk, z neznámého důvodu, zremejkovat Oldboye, kterého nikdo ani nepotřeboval. Nechal bílého hnusného čuráka, ukřižovat černýho Semíka Džeksna. King by měl radost!
Zbyndex
Zbyndex
3 611 bodů
8
Na Oldboye jsem se velmi těšil. Šťastně mohu prohlásit, že nejsem zklamán. Počáteční zápletka jak trochu z podřadného hororu, ale postupně se z této kategorie film vyhrabal. Atmoška byla dobrá, krom začáteční fáze nebyla o akci nouze, tak to mám rád. Josh Brolin zahrál na výbornou, divím se, že se objevil v tomto snímku, ale bylo to jen k mé spokojenosti, to samé mohu říct o punkáči Samuelovi. I přes všechny komplimenty, co jsem vypíchl, jsem stále před závěrečnou akcí hledal něco, co to okoření, nebo-li přidá něco, co mě donutí si tento film zapamatovat. Toto se režisérovi opravdu povedlo, opravdu jsem nečekal takovýto vývoj a následný konec, Palec Hore! 70%.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
4.5
Těžko říct, proč měl pan Spike Lee potřebu natočit svoji verzi jihokorejského Old Boye s vlastním alternativním koncem, který je vedle originálního snímku o dost slabší. Kdo ještě neviděl žádného Oldboye, tak raději sáhněte po původním filmu z roku 2003, který je mnohem povedenější než americká komerčnější verze.
N333meziiiz
N333meziiiz
660 bodů
5
Příspěvek obsahuje spoiler!