Bouřlivé víno

64%
Bouřlivé víno
I když režisér Václav Vorlíček patří k oblíbeným pohádkářům, mnozí jeho kolegové mu vyčítají destruktivní komunistické smýšlení. Takové smýšlení potvrzuje právě tento snímek, zpodobňující v žádoucím politickém klíči \"krizový\" rok 1968 jako rejdy zákeřných odpadlíků, kteří chtějí narušit pokojně budovaný blahobyt. Příběh natočený podle předlohy Jana Kozáka se odehrává v moravském vinařském družstvu, jehož rozšafného předsedu hraje Vladimír Menšík - hrdina musí přestát útoky protivníků, kteří jej obviňují ze zastaralých metod. Prozíravý předseda v nich však odhalí podvodníky, kteří se chtějí jen obohatit. Na tento politicky angažovanou satiru navazují již bezzubé, víceméně odpolitizované hříčky Zralé víno a Mladé víno.



Fingon
16 886 bodů
4
Strašně roztahaný film (který se odehrává v roce 1968, ale kromě kalendáře na stěně ke konci filmu a časovému údaji 17. srpna to není vůbec poznat, osobně jsem se skoro celou dobu domníval, že se to odehrává "v tehdejší současnosti), ale Božidara Turzonovová je tu velmi sympatická.
avenis
avenis
8 056 bodů
7.5
K tomuto filmu mám specifický vztah. Poprvé jsem jej viděla ještě na základce a Božidara mě tehdy naprosto okouzlila jako ženský vzor. Jí bylo už 34 a hrála buhvíjak mladou slečnu. Menšíkovi bylo 47, ale nevypadal na to. Bylo mi divné, proč jí on tyká a ona jemu ne... Později, když jsem studovala na VŠZ zahradnickou fakultu, toužila jsem také pro takové krásné práci technika vinic. Když se mi to pak za pár let splnilo, realita byla mnohem drsnější. Žádná romantika a žádné rozverné a pracovité tetky. :) Dnes se k filmu ráda vracím a ráda vzpomínám... (2.7.2022)
Ombak_Penari
2 764 bodů
0
Takže po patnácti minutách prvního dílu: Tohle je prostě strašlivá normalizační sračka!!! Vinařské prostředí by normálně u mě zachránilo leccos, ať už je kvalita jakákoliv, ale při každém dialogu jsem měl tendenci nakreslit na podlahu rudou hvězdu a pozvracet jí. Nemůžu si pomoct, zbytek filmu mi je tímto naprosto ukradený, kvality nekvality, herci neherci. Fyzicky nepříjemné sledování, najednou ti zhovadilí Vinaři vypadají jako fajnový seriál o víně.

Dodatečné informace

Původní název:
Bouřlivé víno (více)
  • Československo Bouřlivé víno
  • Československo Bourlivé víno
  • Československo Burzliwe lato
  • Československo Erjedő bor
Premiéra v ČR:
1. 4. 1976
Distributor:
TV Prima
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce Bouřlivé víno


Podobné


Powered byJustWatch