Bourák

37%
Bourák

Příběh se odehrává ve Šlukdorfu, imaginárním městě na severu Čech, kde po revoluci zavřeli všechny fabriky a místo nich se vyrojily nonstop herny, kasina a šlapky. V  jednom z těch nonstopů s automaty pro zoufalce pracuje i Kamila, osmnáctka, která už má života ve městě, kde chcípnul pes, plné zuby. A ještě víc ji štve vlastní rodina. Odevzdaná matka a otec, který kšeftuje s vraky aut a říká si BOURÁK. Zastydlý puberťák s otřískaným růžovým Cadillacem, který chodí trsat rock and roll s holkou, co vypadá jako ze starého amerického katalogu na podprsenky.

Scénář Bouráka napsal Petr Jarchovský a z námětu na sociální drama vznikla ulítlá černá komedie o dospělé dceři, která se rozhodne zachránit manželství svých nedospělých rodičů dřív, než půjde celá rodina ke dnu. (Falcon)




Recenze: Bourák

Kinobox.cz
30%

Bourák je zkrátka jeden velký bordel. Žánrový i stylistický. Není jasné, čím chtěl být a jakému typu publika má být určen. Ovšem vzhledem k tomu, že v naší zemi je spousta lidí schopna si náramně užít i věci jako jsou Babovřesky, nebudu se vůbec divit, když se i z téhle pofidérní slátaniny stane v českých kinech velký hit. Radost z toho mít ale určitě nebudu.


Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
3.5
Bourák je ve výsledku tak rozháraný.že si jej nedokáží užít ani ti největší fandové bratrů Trojanových. Možná kdyby si scénárista Jarchovský na začátku ujasnil co vlastně chce psát,tak by snímek dopadl úplně jinak. Z Bouráka tak vznikl nesourodý mišmaš,který skáče z jednoho místa na druhé bez jakéhokoliv hlubšího smyslu. Pokud bych měl něco vyzdvihnout,tak by to byla hudba od Monkey Business.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
4.5
Po první půlhodině jsem chtěl film vypnout, nakonec jsem to neudělal a film jsem jako totální úlet a slátaninu vzal na milost. Beru to jako selhání mých oblíbených tvůrců i herců. Ivan Trojan, který zahraje téměř všechno ale... tohle prostě nedal. Celkem se mi líbil Jirka Macháček a mile mě překvapila pro mě neznámá Veronika Marková. možná by bylo lepší, kdyby si Ivan Trojan vyměnil roli s Jirkou Macháčkem, to by mohlo dopadnou lépe. Co se týče scénáře.. o tom nemá smysl mluvit.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 283 bodů
0
Je to opravdu neuvěřitelné. Je to něco jako mix Davida Lynche a Roba Zombieho v tom, jak vyprázdněné, od psychologie oproštěné, ale naleštěné (u Ivana Trojana si nejde nevzpomenout Lynchovo užití Nicolase Cage) a neskutečně zlé postavy ubližují jedna druhé tak dlouho, dokud se nedočkají konce. Je to jako nějaký očistec, peklo, kde se na všechny odráží zlo, které sami vyzařují. Ale s tím, že si tvůrci mysleli, že to je vtipné a že ty postavy jsou sympatické! Rád bych všem připomenul, že Petr Jarchovský, tvůrce textu, podle kterého to bylo natočeno, stojí v čele scenáristiky na FAMU, což je v tuhle chvíli doslova na stejné rovině, jako kdyby stál Magnusek v čele režie. Absurdita, že to existuje, je pro mě naprosto dechberoucí. V tom filmu je scéna, kde se dcera v náhodné scéně obleče podle sexuálních tužeb svého otce, kamera po ní voyeursky jezdí a její otec ji přejíždí očima, aniž by se tomu faktu někdo jakkoliv věnoval, označil ho jako zvláštní a zařadil ho do kontextu. Přitom ten film rozhodně nemá být uvědomělou zombieovskou perverzí - pravděpodobně jde o nějaký zbytek předchozí verze scénáře, kdy ta scéna ztratila jakýkoliv smysl, ale prostě je nenapadlo ji vyndat. Je to vážně na úrovni surreálné noční můry, během níž je převráceno vše morální (sobecký, nevěrný a bezohledný hrdina během filmu dosáhne doslova přetvoření celého světa a všech v něm podle svého obrazu, bez vlastní proměny se všichni podrobí jeho vůli a tužbám - je to opravdu neskutečně tísnivé a smutné), aniž by si to na vteřinu uvědomoval, což ho posouvá ještě na nový level. Většinu filmu jsem opravdu zíral s otevřenou pusou, protože ačkoliv jeho nedostatky nejsou pro český film nové, zde je to na rovině, jakou jsem neviděl. Absolutní lidské zlo prezentované jako bláznivá komedie - nic menšího říct nejde. Většinou je na takových filmech vidět celková odfláklost, takže se zdá, že vysvětlením je prostě nezájem tvůrců strávit nad tím víc času. Tady se ale nejedná o řemeslně vyignorovanou produkci, hodně lidí na tom hodně pracovalo, aby ten film vypadal jako film - takže museli s tím materiálem strávit hodně času. A přesto to udělali! Je to úplně úžasné. Doufám, že Jarchovský pustí ten film všem svým studentům a bude na něm demonstrovat, jak se dělá scénář.


Dodatečné informace

Původní název:
Bourák (více)
  • Česká republika Bourák
Premiéra v ČR:
11. 6. 2020
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika
Přístupnost:
12+

Podobné


Powered byJustWatch