Chaos Walking

56%
Chaos Walking
Děj se odehrává na kolonizované planetě pojmenované Nový svět. Todd Hewitt jako ostatní věří, že virový zárodek vypuštěný původními obyvateli zabil všechny ženy a zapříčinil, že muži a zvířata na planetě mají svůj Hluk. To jsou jejich myšlenky, které jsou volně slyšitelné. Jednou ovšem narazí na záhadné ticho. Brzy zjistí zdroj ticha: je jím tajemná žena jménem Viola Eade. Spolu se za dramatických okolností dozvídají více o skutečné historii Nového světa.



Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
5.5
Corona krize nezastihla Douga Limana v té nejlepší formě. Jak si jinak vysvětlit jeho nedávný Lockdown a nynější Chaos Walking. Každopádně v tomto případě jde mluvit o promarněném potenciálu, který Chaos Walking rozhodně měl. Liman v rukou držel originální námět s prvotřídními herci a výsledek je slabý nadprůměr. Nechápu jak takto zručný režisér mohl zahodit takovou příležitost přivést k životu další sci-fi pecku z dystopického světa. Tak jako tak chemie mezi hlavními hrdiny moc nefungovala. Uvedení do světa mohlo být detailnější. Mads byl na můj vkus až příliš nevyužitý. Všechno to šlo udělat o kousek lépe a jako celek by to působilo kompaktněji.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
5.5
Když je špatné zpracování slušného scénáře, je neviditelný i můj oblíbenec Mads Mikkelsen. Chaos dostál svému názvu, když myšlenky, které jsou u mužů vidět a slyšet dělají z filmu totální chaos. Nápad je to dobrý, ale zpracování mě doslova přivádělo k pláči a film působí chvílemi doslova rušivým dojmem.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
4
Příběh se odehrává na nové planetě podobné Zemi, kde nejsou žádné ženy a muži slyší myšlenky toho druhého. Takový je dobrodružný dystopický svět odehrávající v roce 2257. Nelze sice poznat, jestli je to letopočet pozemský nebo na této planetě, ale to je vcelku fuk. Ono tady toho je víc, co jaksi nevysvětleno. Námět není nijak originální. Hodně brzy se dozvíme, že nějaké ženy na planetě jsou a že nemají schopnost poslouchat myšlenky jako muži. Dějství je založeno na knižní trilogii autora Patricka Jesse 'Chůze v chaosu' a scénář pro tento snímek vznikl na základě první knihy 'Nůž nikdy nepustí'. Jak knižní předloha, tak i tento snímek, je cílen pro dospívající generaci, pojednávající jednu jasnou myšlenku. V nejjednodušší formě se představuje svět zahlcený informacemi, od kterých nelze uniknout. Být ve skupince lidí a slyšet od všech všechny jejich myšlenky? Ano, nepředstavitelné. Zatím. Neboť žijeme v digitálním světě, ve kterém jsou, svým způsobem, mnohé informace ještě ukryty, aniž bychom si jejich existenci uvědomovali. I tak se v nich už začínáme topit. Informační hluk je prostě naprosto všude. Smartphone má v kapse, vždy a za každých okolností, každý, že? A tak není od věci zavzpomínat na staré dobré pořádky bez digitálních technologií, kdy člověk jen farmařil, aby měl co jíst. V dystopickém světě na nějaké cizí planetě lidstvem kolonizované tedy jednu takovou farmářskou usedlost máme. Ale jo, nějakou moderní technologii tam samozřejmě pro určité potřeby mají, ale jinak vše postaru. A že v této usedlosti žije malá náboženský zaměřená skupinka lidí, je už tak nějak tradičně typické. V podstatě snímek nemá čím překvapit. Jen recykluje události, jaké tu byli již nesčíslněkrát. Jen jakýsi digitální opar kolem hlavy hlavního hrdiny vyobrazujíc výjev jeho myšlenek by se jakž takž dalo považovat za novinku. Plejáda hereckých hvězd slibuje podívanou, ale to snad jen vlivem jejich přítomnosti. Příběh opravdu není nijak složitý a dal by se zmáčknout i do epizodní stopáže seriálu. Největší problematikou je, že daná moralizační myšlenka se jaksi vytrácí. Svést by se to dalo právě na ono dystopické prostředí, které svým charakterem nepřináší nic neojedinělého, tudíž nevyčnívá a spíše nudí. Dospívající diváky neznající starší snímky z tohoto prostředí by to však oslovit mohlo. Akční sekvence nějaké jsou, ale neoslní. A co se týče postav. No nic. Dospělí diváci budou určitě skřípat zuby, neboť chybí kromě silného příběhu pořádná atmosféra, napětí, dramatizace, akčnost a tak dále. Vlivem diváckého cílení lze pochopit tu jednoduchost, ale přeci jen je to až moc. Dodatečné překážky zřejmě snímek více pozvedly, ale i tak to k diváckému zaujetí moc nepomohlo.

Dodatečné informace

Původní název:
Chaos Walking (více)
  • USA Chaos Walking
  • USA Chaos
  • USA The Knife of Never Letting Go
Premiéra v ČR:
11. 9. 2021
Země původu:
USA
Rozpočet:
125 mil. USD
Tržby:
26,51 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Chaos Walking je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch