Zabití posvátného jelena

68%
Zabití posvátného jelena

Špičkový kardiochirurg žije spořádaný život se svou spořádanou ženou a dvěma dětmi. Je v něm jediná podezřelá věc: šestnáctiletý Martin, s nímž se vídá a kterého pomalu, ale jistě zatahuje do své rodiny. Aniž by to věděl, přivolává na sebe tragédii antických rozměrů. I když se Martin zdá být obyčejný teenager, ve skutečnosti v něm dříme schopnost, pro kterou neexistuje racionální vysvětlení. Divné rodinné světy řeckého režiséra Jorgose Lanthimose se tentokrát mění v kubrickovský horor plný existenční úzkosti a bezvýchodnosti. Oko za oko, srdce za srdce. (Film Europe)




Recenze: Zabití posvátného jelena

Kinobox.cz
70%

Nádherná kamera, hudba, výprava, hraní. Specifická dikce (kterou mnozí můžou považovat za jakousi výrazovou plochost nebo dokonce monotonii), kterou všechny postavy mluví. Tak, jak ji známe již z Humra. I ty nejbizarnější nebo nejúchylnější věty jsou pronášeny jakoby mimoděk. Režisér tvrdí, že své herce nijak zvlášt neinstruuje ohledně toho, jak a koho vlastně mají hrát. Že ke svým postavám nedělá žádné "background story".


Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
7.5
Oproti hrůze jménem Humr představuje Zabití posvátného jelena pořádné zlepšení ve filmografii Yorgose Lanthimose. Přesto si zde drží svůj typický rukopis,který nemusí být každému po chuti. Celý snímek je vlastně jako hlavní postava kardiochirurga. Chladná,sterilní a odtažitá. Postavy se chovají velmi strojově a dialogy častokrát atakují zažité standardy ve společnosti. Častokrát jsem si říkal,zda je to velmi schválně,nebo se jen Lanthimos snaží za každou cenu šokovat a bourat konvence. Herci byli výborní a to i přes to,že do jednoho mluvili monotónním dojmem. Nicole Kidman byla správně chladná,Colin Farrell byl místy až slizký,ale všemu vévodil doslova odporný Barry Keoghan jenž je pro mne zjevením ve filmovém průmyslu. Hudba byla geniální. Místy depresivní,temná,ale vždy podmanivá a okouzlující. Jedinečná kamera,která se mi líbila i v Humrovi. Samotný námět mi v mnoha ohledech připomínal Sophiinu volbu,nebo frázi oko za oko,zub za zub. Je zde spousta věcí,které mi v ději neseděli a mohly být vysvětleny,ale v celkovém vyznění snímků je jsem schopný přejít. Těžko bych film mohl někomu doporučit,ale pokud se chcete podívat na samoúčelnou šílenost,tak Zabití jelena je jasná volba.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
9
Stav zoufalství a beznaděje zpracováno zase poněkud jinak. Colin Farrell a Nicole Kidman v rolích rodičů, kterým pomaloučku před očima umírají děti a nikdo neví proč a jak to zastavit. Má v tom prsty vzhledově obyčejný mladý kluk, který se dostal do přízně rodiny? Na povrch vyplouvá jistá skutečnost, která vysvětluje proč se tak děje, ale záhadou stále zůstává jak. Netradiční mysteriózní snímek natočený více v artovém stylu, takže hororoví fandové nechť okamžitě zapomenou na stále populární americké lekačky či japonskou atmosféru. Psychologický thriller obsahuje pro odlehčení mírné komediální prvky, jinak je plný metaforických forem a jistého napětí. Tajemství je hlavní devizou, ale v měřítku je i jistá absurdnost a hlavně povrchnost. Kamenná tvář Colina Farrella snad takto ještě k vidění nebyla. Snímek svým pojetím hodně těžkopádný, ale na druhou stranu se jedná zase o něco nového. Film jen pro filmové fajnšmekry.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 268 bodů
8
Byla to sranda. Bavila mě odtažitost, bavila mě neochota přiblížit mechanismus světa, bavila mě neschopnost postav vymanit se z předložené hrozby, která se naplnila bez jediné odbočky. Je to samoúčelná pitomost, co o ničem nevypovídá? Asi jo. Ale taky to je fajn film.


Dodatečné informace

Původní název:
The Killing of a Sacred Deer (více)
  • Velká Británie Zabití posvátného jelena
  • Velká Británie The Killing of a Sacred Deer
  • Velká Británie Obětování posvátného jelena
Premiéra v ČR:
2. 11. 2017
Distributor:
Film Europe
Země původu:
Velká Británie, Irsko, USA
Přístupnost:
15+
Tržby:
7,03 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné