První člověk

77%
První člověk

Jedno z největších dobrodružství v lidských dějinách. A film o něm vznikl až po padesáti letech. Dramatický příběh letu Neila Armstronga na Měsíc mapuje oscarový režisér Damien Chazelle, který na oběžnou dráhu vyslal Ryana Goslinga.

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok.

„To, co ti lidé podstoupili, bylo v dobrém smyslu slova šílené. Létali v nesmírně křehkých strojích, čelili spoustě otázek, na něž neexistovaly odpovědi, podstupovali nezměřitelné riziko a každý jejich krok přitom sledoval celý svět. Umíte si představit, že na jednom člověku leží tak obrovské břímě?“ říká režisér Damien Chazelle.

Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. „Na Neilovi je fascinující, že je pro většinu lidí záhadou. Vezměte si ten paradox – je to jeden z neslavnějších lidí v historii a víme o něm tak málo,“ říká režisér Chazelle, který se tuhle historickou „křivdu“ rozhodl napravit. (Cinemart)




Recenze: První člověk

Kinobox.cz
70%

Přestože je První člověk především příběhem jednoho muže a jeho rodiny, dozvíme se toho hodně i o kosmickém programu a o dalších mini-dramatech, která přispěla k tomu, že se na Měsíc jako první podíval právě Armstrong. Zde musím pochválit scénář, který velmi nenásilně a přitom pro laika pochopitelně vysvětluje základní technické věci (například jak přesně bude mise Apollo technicky probíhat, a proč).


Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
8.5
I přesto,že je příběh Neila Armstronga všem dobře známý,dokáže První člověk diváka upoutat do sedačky. Je to tím,že samotný příběh je neuvěřitelně poutavý a plný dramatických momentů. Neil byl skromný člověk,který nestál o slávu,ale tento film si zasloužil víc než kdokoli jiný. Podle názvu se může zdát,že se zde bude všechno točit kolem vesmíru a letu na Měsíc,no není to tak úplně pravda. Tohle je příběh statečného muže jenž byl i otcem od rodiny a i to zde má své pevné místo. To jak se musí rodina vyrovnat s faktem,že se už nemusí nikdy vrátit atd. Damien Chazelle je obrovský talent a velký režisérský příslib do budoucnosti. Jeho dva předchozí snímky jsem si zamiloval na první pohled. Jsem rád,že dokáže pracovat i s takovými silnými příběh,které se netočí kolem hudby. Po technické a výpravné stránce filmu nejde co vytknout. Naprostá dokonalost kde je vše dovedeno do sebemenších detailů. Záběry z kokpitu působí velmi autenticky a divák si tak připadá jakoby tam seděl s nimi. Dobová atmosféra,kamera,hudba,herci a scénář dělají z tohoto filmu žhavého adepta na Oscary. Jedinou výtku bych možná měl. Chvílemi na mne snímek působil hrozně studeným dojmem. I přes hromadu dramatických scén jsem z nich necítil žádné pořádné emoce. Tohle je však jen malá vada na kráse a celkově to vidím na 85%
Pete69
Pete69
29 308 bodů
6.5
Od tohoto snímku jsem čekal více, podle mého názoru se měli tvůrci více věnovat závodu o dobití měsíce, studené válce a trošku ubrat z příběhu hlavního hrdiny. Scén z osobního života Neila Armstronga je až příliš a film mě chvílemi uspával. Naopak perfektní jsou interiéry a technika šedesátých let, která působí velmi věrohodně.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
10
USA vs. SSSR. Studená válka v plném proudu na všech frontách a odvětvích. Ano, a týkalo se to i dobývání vesmíru. Soupeření, kdo kde bude první, mnohdy mělo co do činění až s přílišnou hysterií. Už něco o tom odvyprávěl snímek z roku 1983 ´Správná posádka´ který byl zaměřen na americký pilotovaný kosmický projekt mající za cíl dopravit člověka do vesmíru. Nyní máme možnost shlédnou podobný filmový počin, tentokrát s vesmírným projektem cesty na Měsíc. Je sice o něco kratší než ten předchozí, ale zpracováním stejně tak dobrý. Ne-li přímo vynikající. Vlastně je to taková životopisná etuda Neila Armstronga na poli vesmírného dobrodružství. Tedy od nelehkého výcviku až po výstup na Měsíční povrch za projevu slavné věty pojednávající o malém kroku člověka, ale obrovském pro lidstvo. O výpravě Apolla 11 samozřejmě už ledasco vzniklo a připomenout lze třeba snímek z roku 2000 ´Mise v ohrožení´ pojednávající o snaze zajistit radiový přenos z vesmíru lidem do televizních obrazovek. Dobývání měsíce tedy tentokrát v té nejryzejší podobě a vskutku neuvěřitelných padesát let od události. Snímek je natočen s naprostým respektem k dané osobě a nutno uznat, že u scény výstupu na Měsíc se po divácké stránce tají dech stejně tak okázale, jako ve své době u televizních obrazovek. Příběh je nabitý událostmi a detaily týkající se tohoto projektu a hlavně co se týče Neila Armstronga, podpořené dobrými hereckými výkony, dobrou výpravou a vizuálními efekty. Jako obvykle z toho číší typický americký patriotismus, ale film jako takový je prostě nezpochybnitelný.


Dodatečné informace

Původní název:
First Man (více)
  • USA První člověk
  • USA First Man
Premiéra v ČR:
11. 10. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
70 mil. USD
Tržby:
105,71 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
První člověk je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch