Sibiřský deník

66%
Sibiřský deník

Celovečerní film oceněný na Mezinárodním filmovém festivalu v Tallinnu je inspirovaný životním osudem Melánie Vanagsové, která jakoby přežila jen proto, aby svůj příběh mohla vyprávět. Příběh šestnácti let strávených v sibiřském vyhnanství.

Stalinova Rudá armáda vtrhla do Lotyšska, rodinu novinářky Melánie Vanagsové a další tisíce lidí bez meškání a slitování deportoval Sovětský svaz do vyhnanství na promrzlé Sibiři. Násilně odloučena od otce a manžela zde MelánijaVanagsová se svým synem strávila dlouhých šestnáct let živořením na tenké hranici mezi životem a smrtí. V příšerných podmínkách jako otrok se Melánija udržovala naživu jen pro svého syna a pro naději, kterou vkládala do dopisů manželovi. Do dopisů, které nebyly nikdy odeslány a které ani neměly adresáta. Po smrti Josifa Stalina se mohla vrátit zpět do Rigy, celý svůj další život mohla však pracovat pouze v podřadných zaměstnáních.

Po roce 1990 vydala knihu o svém životě, na jejímž základě vznikl film Sibiřský deník. Krutý a téměř lyrický, který svůj příběh hrůzy vypráví tiše a bez velkých gest. O to sugestivněji. (Bontonfilm)




Dodatečné informace

Původní název:
Melānijas hronika (více)
  • Lotyšsko Sibiřský deník
  • Lotyšsko Melānijas hronika
  • Lotyšsko The Chronicles of Melanie
Premiéra v ČR:
18. 5. 2017
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Lotyšsko, Finsko, Česká republika
Rozpočet:
0,8 mil. USD
Čeština:
Sibiřský deník je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění