Strážci relikvie

58%
Strážci relikvie
Skupina irských mnichů má za úkol přepravit do Říma cennou náboženskou relikvii. Ta má údajně velkou moc a mohla by zvrátit průběh křížových výprav v Jeruzalémě. Relikvie se však chtějí zmocnit normandští vojáci, a mnichy tak čeká boj nejen o vzácný poklad, ale i o holý život…



martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
8
Dalo by se se říci, že se jedná o temné středověké road movie, kde skupinka mnichů převáží z jejich vzdáleného kláštera v Irsku do Říma kámen, který uctívají jako relikvii. A mají k tomu samozřejmě důvod. No, a to by nebylo, aby o něj při cestě nebyl nebývalý zájem. Takže příběh sleduje jejich dobrodružstvích, útrapy a sebeobětování. Pro ateisty těžko pochopitelné. Přímočarost a temná doba z děje doslova přetéká. Doba, kdy si nikdo není ničím jist. Příběh jednoduchý, ale vygradovaný. Místy je dokonce z díla cítit dosažení artu, což nedalo připomenouti dávné české počiny. Příběh ze středověku je zkrátka filmařská výzva, která obsahuje netušené možnosti. Natočit to však neumí jen tak leckdo. Tento snímek je plný intrik a snahy dosažení svého cíle i za cenu života a smrti. Akčních scén není mnoho, což je jedině dobře, ale zato vynikají svojí brutálností. Irská krajina už jenom přidává na atraktivnosti atmosféry celého děje. Nejedná se o žádnou popkornovou zábavu ve stylu Hollywoodu. Věrnost, zrada a pomsta, ale v zájmu víry a přesvědčení. Tady jde skutečně o hodně.
squirrelpool
squirrelpool
7 016 bodů
5
Na tohle jsem se těšil. Z traileru se zdálo, že půjde o pořádnou středověkou řežbu s kladným hrdinou, pravým rytířem, v čele. Je klidně možné, že jsem primitiv, ale na mě to bylo strašně utahané. Všechny akční scény byly použity v traileru. Mezitím je akorát halda tichého rozjímání nad klišoidními představami o středověku (inkvizice, křížové výpravy). Krom toho je to z teologického hlediska naprostá blbina. Šutr uctívaný jako archa úmluvy z Indiana Jonese. Středověká tajná zbraň, která na požádání kosí zadané cíle. Nevím jestli se smát nebo brečet. Plus inkviziční procesy se datují, až od 14. století.
  • Jon Bernthal drtící pošuky ve zvířecích kůžích.


Dodatečné informace

Původní název:
Pilgrimage (více)
  • Belgie Strážci relikvie
  • Belgie Pilgrimage
  • Belgie A Peregrinação
  • Belgie El guardián de la reliquia
  • Belgie Gottes Wege sind blutig
  • Belgie Terre selvagge
  • Belgie Паломничество
Premiéra v ČR:
1. 3. 2024
Distributor:
SkyShowtime
Země původu:
Belgie, USA, Irsko
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch