Poslední rodina

74%
Poslední rodina

Malíř Zdzisław Beksiński tráví své dny mezi čtyřmi zdmi varšavského bytu, obklopen pouze svou rodinou. Navzdory socialistické šedi okolního prostředí je jeho vnitřní svět plný surreálních vizí, barev, vášně a perverzních fantazií. Píše se rok 1977 a život rodiny se točí kolem syna, neurotického Tomka, který se právě odstěhoval do protějšího domu. Neustálý boj s vnitřními démony mu znemožňuje normálně žít, noří se však do světa hudby a filmů a navzdory svému handicapu se stává průkopníkem západní popkultury v Polsku. Strhující filmová kronika je natočena podle neuvěřitelného skutečného příběhu prokleté rodiny polského malíře. (Aerofilms)




Recenze: Poslední rodina

Kinobox.cz
80%

Pravděpodobně pro vás bude těžké se počátkem filmu prokousat, pravděpodobně si budete říkat, že jste mi skočili na špek, ale jakmile se s postavami sžijete a pochopíte, kde je v rodině jejich místo, budete fascinováni a budete si (hlavně po závěrečné scéně) stejně jako já klást otázku “Je vůbec možné, aby tohle byl něčí skutečný život?”.


xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Film prakticky objektivně bezchybný, který uspokojí jako předm analýzy i jako vtahující příběh jedné dysfunkční rodinné jednotky. Osobně na podobné chladné studie nemám buňky a pětihvězdičkové hodnocení si umanutě vyhrazuju pro filmy, se kterými subjektivně souzním, ale tady obzvlášť cítím velký respekt i přesto, že mi režisérovy skvěle realizované volby úplně neinklinují. 4 a 1/2
dis
dis
461 bodů
8
80% Tenhle snímek by měl být pro scifisty povinnej. Je legrační, že česká veřejnost o Beksinskim nevěděla a příliš neví, ale fantazáci si kupovali jeho alba a žili jeho temným, zázračně hrůzným světem. Ovšem o něm samým stejně nic neznali. Člověk, který takhle tvoří, nemůže být úplně běžnej typ - neříkám normální, protože to slovo nic neznamená. A člověk, který tvoří takhle osobitým způsobem uprostřed reality, na první pohled může působit jako výkonný spoluobčan, ale jeho rodina a jeho umění bude ujíždět - protože obojí vyrůstá z jeho vlastního chaotickýho a zjitřenýho nitra. Enjoy!

Dodatečné informace

Původní název:
Ostatnia Rodzina (více)
  • Polsko Poslední rodina
  • Polsko Ostatnia Rodzina
  • Polsko The Last Family
Premiéra v ČR:
11. 5. 2017
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Polsko
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup