Skrytá čísla

76%

Komentáře a recenze 15

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
7.5
Letošní velmi milé překvapení zapojené v Oscarovém klání. U toho snímku se ani nedivím nominaci. Pojednává o důležitém historickém milníku v Amerických dějinách a na to se v akademii slyší. Navíc je to celé natočené pěkně přehledně a bez zbytečných klišé. Zahrané výborně a opět musím vyzdvihnout Kevina Costnera,který si to v posledních letech neskutečně dává.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
9
Tento snímek mě velice překvapil a potěšil. Moc hezký příběh z doby, kdy byly černoši diskriminováni, teď už bych řekl, že jako všude je menšina diskriminována pozitivně, ale to sem nepatří :) Moc hezky struktuovaný příběh a i když je to o výpočtech, tak mě film ani chvíli nenudil ( a to že matematika mě vždy sakra nudila ). Chválím.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Skrytá čísla jsou primitivní film, kde všichni černoši jsou urážlivě banálně dobří, jen běloši mají "výsadu" být komplikované, ambivalentní postavy s nejednoznačnými postoji. Černoši tu opravdu slouží jako pouhý motiv, vůči kterému se bílá společnost má nějak definovat - ale sami jsou většinou pasivní a jen čekají, kdy je bílí konečně ocení (a samozřejmě je to Kevin Costner, kdo hrdinně zařídí černým záchodky, protože hrdinka nebyla za měsíce času schopná nic říct). A pokud něčeho aktivně dosáhnou, tak díky benevolenci bílých postav, se kterými se setkají. Něco jiného je kvalitní drama, které je mírně uměle vybráno jako reprezentant "černé" kinematografie typu Moonlight. Skrytá čísla jsou ale film bílý jak padlý sníh (ostatně bílí jsou prakticky všichni, kdo stáli za kamerou), který leda cynicky a pokrytecky využívá své téma.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Klasický oscarový flák do počtu, letos to navíc po té loňské "oscarsowhite" aféře, vypadá ještě o to víc vypočítavěji. Není to extra zábavné, v těch dramatických rovinách to je sice zajímavé, nicméně i v tomhle se dají najít mnohem lepší kusy. Za mě nuda.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Skrytá čísla je nový počin stále zajímavějšího režiséra Theodora Melfiho, který natočil Miluj bližního svého s Billem Murraym a už je tady s další člověčinou, která láme rekordy a přestože se vyhnula kinům, jde alespoň na domácí trh a to je moc dobrá zpráva pro normální lidi, co mají rádi dobré a kvalitní divácké filmy. Jedním z producentů filmu je slavný muzikant Pharell Williams, který je autorem titulní písně k filmu. Ostatně soundtrack k filmu je naprosto skvostný, stejně jako naprosto bezchybná je dobová výprava a kostýmy. Skrytá čísla jsou zkrátka skvělá podívaná oro oči a uši a nenechte si jí ujít.
avenis
avenis
8 067 bodů
9
Opravdu nejsem dnešní fanatický vyznavač Black Live Matter, ale tento film s tématikou černošské segregace a jemného a neústupného boje proti ní se mi líbí. Nemohu posoudit věrohodnost, s jakou nám je předložena historická skutečnost, ale ať tak či onak, film je to poutavý, má spád a hudební podkres dotváří celkovou vážno-humornou atmosféru. Škoda, že ocenění skončila jen u nominací.
leafroller
leafroller
3 023 bodů
8.5
Fascinující pohled do skutečného života několika schopných žen zde tvoří pouze rámec příběhu o rasismu sahajícím daleko do 20. století. Americkém rasismu, o němž se poslední dobou dozvídáme díky kinematografii stále více. A i když zde nikdo nikomu nevytlouká zuby sekáčkem a nenechává nikoho trhat psy, kilometrová cesta na záchod je podle mě podobně ponižující. Zde se ovšem autor nespokojil jen s vykreslením rasismu a segregace - jak tomu vznešeně říkala americká veřejnost, zaměřil se i na postavení ženy ve společnosti. Navzdory těmto tématům se mi však zdál snímek nudnější, než jsem původně čekal. Možná to na druhý pokus zlomím, ale ponejprv pouze 85.
VasaFlasa
VasaFlasa
2 827 bodů
6.5
Těžký život černošek, které NASA opravdu potřebovalo a bylo kvůli boji s Ruskem ochotné přistoupit i k rasové rovnoprávnosti a měnit zaběhnutá pravidla. Moje očekávání tohoto filmu bylo mnohem větší, ale film nenudil a celkem pobavil.
Blackhand47XD
Blackhand47XD
2 502 bodů
8
Klasický film pojednávající o rasové nerovnosti, pro který si tvůrci tentokrát vybrali příběh tří černošek, které vypomohly dostat muže do vesmíru a nikdo o nich vlastně ani neví. Obsazení snímku je velmi dobré, především pak hlavní trojky a jejich "pokrokového" šéfa. Chválím také hudbu, která skvěle podtrhuje atmosféru, Zimmer opět zaválel. Jednotlivé skladby sice nejsou nijak revoluční, ale také to není snímek, kde by byla taková hudba třeba. Velké plus dávám pak za originální přístup k tématu, které tentokrát není podáno tak depresivně jako obvykle, ale spíše s nadhledem. 80%
Sáček
1 446 bodů
8.5
Matematika a feminismus - asi tak by se dal shrnout celý film. Pro příznivce rovnosti pohlaví bezpochyby silně emotivní snímek, kdy budete brečet a křičet radostí (lidé v kině opravdu tleskali a křičeli). Zároveň odkrývá problematiku rasové segregace ve Spojených státech i v jiné podobě než středoškolského fotbalového týmu.