I Am Bolt

71%
I Am Bolt

Usain Bolt, nejrychlejší muž na planetě a jedna z největších hvězd současnosti. ‚Jamajský blesk‘ definoval atletiku, jeho aura však dalece přesahuje oblast sportu. Muž, který se stal inspirací pro celé generace, poprvé nechá nahlédnout do svého soukromí v dokumentu, který mapuje rok a půl života globální ikony během příprav na letní olympiádu v Riu.

Z běžecké trati známe Boltův soustředěný výraz, široký úsměv i typické vítězné gesto. Film I Am Bolt jde dál. Odhaluje, kdo je ve skutečnosti muž, který má na kontě devět zlatých olympijských medailí z Pekingu, Londýna a Ria de Janeira, držitel světových rekordů v několika běžeckých disciplínách a mimo jiné také miláček fanoušků ostravského závodu Zlatá treta. Běžecká legenda poskytla filmařům během natáčení neomezený přístup do svého života a těm se podařilo vykreslit Usaina Bolta jako syna, přítele i týmového hráče.
Uvidíme, jak se vyrovnává s nezdary a jak zdolává sportovní výzvy, ale i to, jak odpočívá a čerpá síly mezi nejbližší rodinou a přáteli. Díky řadě záběrů, které natáčel sám slavný sprinter během perných tréninků i mezinárodních závodů, film skládá kompletní obrázek fenoménu jménem Bolt. (Aerofilms)




Brenan88
Brenan88
47 083 bodů
5.5
Dokument o Boltovi je pro mne po dlouhé době opravdové zklamání v tomto žánru. Na můj vkus tento dokument nevybarvil tohoto fenomenálního běžce zrovna v dobrém světle. Je zde na můj vkus příliš sebejistý a suveréní. Nechybí rozhovory od rodiny,přátel a svého týmu. Z tréninku je toho ukázáno velmi málo.
fido68
fido68
1 453 bodů
8
Trošku delší dokument.Určitě by stačila stopáž 90 minut.Čekal jsem,že se v tomto filmovém dokumentu dozvím něco víc o Boltově soukromí,nějakou novinku nebo záběr co neprošel dříve bulvárem,ale bohužel marně..Jen trošku náznaku z toho,jak trénuje,žije a závodí.Jinak pro fandy atletiky nebo samotného Bolta určitě super zážitek.
Tomas_313
Tomas_313
1 197 bodů
6
Dokument o nejrychlejším muži světa a jeho honbou za úspěchem. Usain Bolt, přezdívaný Jamajský blesk, je bezpochyby výjimečnou osobností, která se navždy zapíše do historie jako nepokořitelná sportovní legenda. Jeho přirozeně sympatický projev si oblíbilo celé lidstvo a neexistuje nikdo, kdo by fenomenálního sprintera neznal. Od snímku jsem tedy čekal nový náhled, především autentické představení Boltova soukromí, rozdílné názory na jeho osobu a také záběry z tréninku, kde zachází za hranice svých možností. Dočkal jsem se pouze částečně. Objeví se rodina, manažer a zároveň nejbližší přítel, moudra hlásající trenér, ostatní vrcholoví atleti a několik dalších blízkých, zato dlouholetá přítelkyně jakoby neexistovala. Z těchto rozhovorů nevzejde nic překvapivého, každý potvrdí Boltovu spalující touhu vítězit spojenou s obtížným hledáním motivace a zároveň všichni vyzdvihnou jeho potřebu bavit se. Ke konfrontaci názorů bohužel nedojde, Bolt je prezentován bez vady na kráse, zato hlavní konkurent Justin Gatlin jako arogantní provokatér, jenž překračuje hranu fair play. Pouze malá část je věnována tréninku, chybí ukázka Boltova maximálního nasazení a posouvání limitů - chvíle, kdy se projeví jako dříč s odporem k prohře. Celkově na mě I am Bolt působí jako neosobní a neupřímná zpověď samolibého Bolta a jeho blízkých, která divákovi nenabídne nic nového. Nejlepšími pasážemi jsou tak strhující vítězství na dráze, jinak se ale film nikterak zvlášť neodlišuje od ostatních dokumentů. Pro milovníky usměvavého krále atletiky pravděpodobně dokonalý zážitek, pro mě poslední šance, jak využít světoznámé "značky" jménem Bolt. 60%

Dodatečné informace

Původní název:
I Am Bolt (více)
  • Velká Británie I Am Bolt
Premiéra v ČR:
28. 11. 2016
Distributor:
Aerofilms
Země původu:
Velká Británie
Přístupnost:
15+
Čeština:
I Am Bolt je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Powered byJustWatch