Oddělení zvláštní péče

71%

Pro kurátorku Marii Bendovou (K. Slunéčková) začíná obyčejný den. Po známém recidivistovi (J. Lábus) vstoupí do kanceláře člověk, který zvláštní péči opravdu potřebuje. Je to Jiří Havelka (P. Svojtka). Vrací se po sedmi letech z vězení, je nedůvěřivý, bezradný a psychicky labilní. Bendová ví, že mu především musí zajistit ubytování a slušné zaměstnání. Pozorně sleduje každý jeho krok a trpělivě a obětavě mu pomáhá překonat nejkritičtější období…




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 305 bodů
7
Příběh ze života, který platil, platí a platit v budoucnu i nadále bude. Nic než pouhá realita života bez příkraz. Příběh k zamyšlení si všímá nelehkého návratu do života Jiřího Havelky po propuštění z věznice. Není to nic jednoduchého jak s psychického, tak i lidského hlediska. Jak se říká, takový člověk dostává druhou šanci, ale od svého okolí potřebuje, aby mu v tom krapet pomohlo. K prvním životním krokům ho nasměrovává kurátorka, která v rámci možností dělá co může. Tady je to v příběhu ale až moc nadnesené. S dané situace vyplývá, že má prokurátorka k hrdinovi příběhu snad až citový vztah, neb zde dělá něco, co už v podstatě nemusí. Takhle se starat naprosto o všechny, nemá svůj vlastní soukromý život. Ano, jak už napovídá samotná název příběhu, jde o zvláštní péči, ale v tomto případě je realita skutečně jiná. K zamyšlení jsou i chlapi v podniku, do kterého Jiří nastupuje. Jejich obavy z takového člověka jsou zcela přirozené, jen to v takto televizním podání vypadá přeci jen poněkud podivně. I přes tyto neduhy je děj napsán impozantně a do podoby televizního filmu zpracován tak, že od prvních minut zaujme.
p.a.douch
p.a.douch
8 339 bodů
8.5
Tak i přes to, že jsem pamětník, tohle dílo mi uniklo. Musím říct, že jsem udiven, že něco takového mohlo tenkrát vůbec vzniknout. Téma zajímavé, herecké výkony velmi dobré. Besser jako klaďas?? Pokorná jako takřka osudová žena?? Moc pěkné. Výkony Petra Svojtka a Karolíny Slunéčkové perfektní. Lábus taky velmi dobře. Většina hlavních představitelů tohoto díla odešla předčasně a zde je vidět, že jsme se od nich mohli dočkat dalších velmi dobrých výkonů. Zapomenutý skvost.
  • Slunéčková, Svojtka, Besser

Dodatečné informace

Původní název:
Oddělení zvláštní péče (více)
  • Československo Oddělení zvláštní péče
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Čeština:
Oddělení zvláštní péče je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Půjčení nebo nákup