Semestr

74%
Semestr
Plakát traileru

Amálie je studentka filmových věd, žije se svojí mámou, miluje Berlín a svého kluka, co tam odjíždí na půlroku studovat. Damiánovi ale módní přitažlivost německé metropole nic neříká, stejně jako představa currywurstu, levného kebabu a hromady hipsterů na kolech. Budou sociální sítě stačit na udržení jejich vztahu? Zvládnou semestr? Šest měsíců v šesti dílech seriálu, který se odehrává pouze na plochách počítačů a telefonů. (Stream.cz)





xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Čekal jsem, že to bude jako u Streamu vždycky: Silný koncept, ale provedení za mínus padesát. Jenže ne, jde o velmi povedený seriál, který plně využívá svůj námět a styl, ale ani na nich pedantsky nelpí (pohyby kamery), takže působí pořád přirozeně. Zásadní jsou skvělé postavy, které mi byly spíš nesympatické, ale rozhodně žily. Možná bych se obešel bez té linky s rakovinou, je to trochu laciné, ale to je jediná výtka ke scénáři. Čeho se bojím, že týdenní intervaly tomu neprospějí a po dvaceti minutách ty postavy opouštět dost uškodí sžití s nimi - nemám na to důkaz, protože jsem viděl všechny epizody najednou, ale myslím, že kdybych je měl vidět s týdenními mezerami, byl by zážitek nižší (možná i výrazně). Viděno v kuse ale rozhodně skvělá a velmi dotažená práce. Spolu s Pustinou a Modrými stíny vrchol letošní tuzemské televizní tvorby (když to zařadím k TV tvorbě). 4 a 1/2 (Pořád zvažuju, kam se v hodnocení zhoupnout) PS: S tím, jak se postavit k poslední epizodě, jsem radši čekal až do jejího uvedení, abych si ji mohl připomenout. Byl tu zapeklitý úkol ukončit něco, co z principu konec nemá. Logicky je to teda závěr nejvíc umělá a tezovitá věc z celého Semestru, ale v rámci nutnosti se s tím tím tvůrci vypořádali nejlíp, jak mohli, a konec za mě funguje. Vůbec to, co jde považovat za největší mínus Semestru, určitou jeho "načasovanost" a tezovitost, nakonec oceňuju ze stejného důvodu jako ty švenky a zoomy - hyperrealističnost někdy škodí a občas se prostě musí do příběhu šťouchnout.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
8
Na plnou palbu to sice není, ale i tak tenhle nenápadný webseriál strká do kapsy spoustu áčkové produkce. Forma je parádní (ten díl Modern Family mám hodně rád) a navíc z každého dílu pryští autenticita, která až zabolí. Navíc jsem se znovu ujistil, že mi v tomhle druhu komunikace miliniálů už dávno ujel vlak. Závěr je jak rána na solar.
hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Na rok 2016 a s tím, že jde o český projekt se to jeví jako vlastně dosti progresivní projekt. Výbornou stylizaci a i docela kreativně originální ústřední nápad. ALE to tak možná právě na české poměry, v zahraničí už tak 5 let před tímhle projektem filmovým tvůrcům došlo, že se dají natáčet tyhle díla, jenž využívají elektroniku a sociální sítě. Tehdy to působilo úplně revolučně, až pak přišel rok 2020, kdy světem zacloumala covidová pandemie a s podobnými projekty z distančního prostředí, kdy se postavy prakticky ani nepotkají, bylo plno. Právě takový pocit jsem z toho měl, jako jakési covidové dílo, jenž si spletlo dobu... Jenže to by tak nevadilo, hlavní problém, co s tímhle mám je, že to vypraví život studenta VŠ, asi jako když si profesionální hráč libovolné FIFA hry stěžuje na ten reálný fotbal. Jasně, nějaká podoba tam je, rozumí pravidlům, chápe co je cíl a jak se k němu dostat, ale o tom skutečným chodu ví úplný kulový! Jakože prosinec/leden kdy rešíte zkoušky je peklo a očistec v jednom, tady tak možná předstírají, že mají stres z Vánoc. Absolutně si to nezaslouží nést svůj název.. Hlavní postavy jsou divný. Damián je jasnej typickej jednoduchej borec, ale ke svojí holce se někdy chová fakt jak hajzl. Ale pak je tu naše víla Amálka.. Co je tohle proboha zač. Pohov, rozchod! Hysterická, žárlivá mladá stíhačka. Ano, je sice fajn, že to je opravdu něco modernějšího, že se to jednoznačně vymyká všemu, co tady vzniká.. Jenže jako celek je to úplně k ničemu. Generace "mileniálů" je v prdeli a ať si přemítají nad existenčníma otázkama, jak chtějí, ael nezmění to. A když tak už vůbec ne tímhle přístupem... Tady tihle vědí o semestru tak možná to, že je delší než trimestr! 60%

Dodatečné informace

Původní název:
Semestr (více)
  • Česká republika Semestr
Premiéra v ČR:
1. 11. 2016
Země původu:
Česká republika
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup