První očista

53%
První očista

Přežít dvanáct hodin, během nichž pro vás nehnou prstem ani policajti ani záchranáři. To je cíl potenciálních obětí Očisty. Ti ostatní tuhle noc chtějí využít k beztrestnému vybití agrese a vyřízení účtů. Dnes večer to bude poprvé. Co se stane, nikdo neví, ale hezký pohled to asi nebude. Úspěšná hororová série od mistrů hrůzy ze studia Blumhouse přichází po třech dílech se svou první kapitolou.

Vláda původně naplánovala Očistu jako svérázný sociologický experiment. Aby na zbytek roku snížila úroveň kriminality pod jedno procento, vytipovala si jednu velkou městskou čtvrť, která by se kvůli míře zločinnosti mohla s klidem přejmenovat na „Peklo“, a v ní povolila zločin. Celá oblast je samozřejmě prošpikována kamerami a národ dostává zdarma zvrácenou reality show, která však diváky příliš nebaví, aspoň zpočátku. Byť je oblast plná nebezpečných gangsterů a zvrácených úchylů, nic moc se neděje, potenciální vrazi jsou moc ostýchaví. Organizátoři projektu „naštěstí“ počítali i s tím a mají metody, jak vlnu násilí zvednout do pořádné výšky. Stačí sem zvenčí poslat pár vyzbrojených propagátorů Očisty. Je jasné, že kdo tuhle noc přežije, bude jiný, než byl před pouhými dvanácti hodinami. Jako třeba bezohledný vůdce gangu, který dá před ochranou svého byznysu přednost svým sousedům, nebo dívka, zoufale v nočních ulicích hledající bratra, který se chtěl také „zapojit“. (Cinemart)




Brenan88
Brenan88
47 084 bodů
5
První očista je překvapivě docela v pohodě. To,že je snímek obsazený černými herci mi nijak nevadí,ale jediné co mi moc nesedí,že drogový dealer a hlava gangu bojuje za své sousedy a ti ho na závěr oslavují jako hrdinu. Ono je vlastně fuk,že prodává fet ve svém okolí,protože teď je to všechno v poho. Snímek má fajn tempo,díky přijatelné délce i slušně odsýpá. Tento díl se rozhodně nemá za co stydět a v rámci žánru funguje velmi dobře.
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
6
Vlastně začínám mít pocit, že všechny úspěšné horrory se dočkávají pokračování. Bylo tomu tak napříč věky: Halloween, Pátek třináctého, Noční můra v Elm Street..tenhle trend pokračoval až do současného století- Saw, Insidious, V Zajetí démonů... a jedním z těch sérii se stává Očista. Je to už 5 let co první Očista vpadla do kin a byl z toho hit. Dvojka a trojka přitom byli v pokladnách ještě úspěšnější a bylo tedy jasné, že i když trojka končila velice uzavřeně, konec není. Než aby tvůrci ale uvažovali jak navázat na zmatený konec trojky, radši se vrátili hodně, hodně dopředu... až před události prvního filmu abychom viděli jak ta první očista vlastně proběhla. Za Očistou ale naštěstí stojí produkční hlavička Jason Blum, takže i když se Očista nikam lety neposouvá, pořád si drží nadprůměrnou produkci. A naštěstí Očista střídá nápady. První díl se točil kolem jedné rodiny v baráku která se pokouší přežit jednu noc, dvojka sledovala rovnou počet několika lídí a trojka sledovala političku která plánovala Očistě zatrhnout tipec. Čtyřka/Nula poté sleduje jeden menší, sociálně slabší ostrov plný především afroamerickou komunitou. A vlastně není důvod to nějak okecávat: Žádný výrazný pokrok tu totiž není a jestli se vám líbili či nelíbili předchozí díly, tady se to asi nezmění. Režíruje Gerald McMurray který předtím pouze točil afroamerické drama pro Netflix takže zas tak velké zkušenosti nemá, naštěstí ale důstojně zvládá takovou látku v rámci možností. Smutný je to, že asi nejzajímavější na filmu je hudba plna afroamerických popových songů která občas perfektně ladí do příběhu. Co se týče herců, ve filmu se neobjeví nikdo kdo by jakkoliv projevoval svojí přítomnost. Jo, Y´lan Noel občas připomene doby mladšího Michaela Jai Whitea, to mu ale není nic platné když pořád hraje v takové brakové látce.Nejzajímavější herecké jméno ve filmu je poté Marisa Tomei, která se na plátně ale moc nedrží a obávám se, že je tam zbytečně. Ke konci filmu ale přijde možná zvrat, který vlastně ale podvrací nohy všemu co jsme viděli v předchozích dílech. A je to škoda, jelikož to vlastně podkopová to jak celá Očista funguje. Jinak co se týče odkazů na předchozí díly, musíte počkat do závěrečné scény. Sečteno podtrženo, První očista je oukey prequel k oukey horrové sérii, která by ale měla buďto brzy skončit (věřím, že tržby zase budou velký a pětka bude) a nebo počkat na premiéru chystaného seriálu, protože tento formát by možná mohl Očistě sedět víc.Nedá se však upřít, že jsem se u První očisty asi bavil nejvíce z celé série.
Marty McFly
Marty McFly
3 554 bodů
4
Úplne zbytočné pokračovanie ktoré nemalo vôbec vzniknúť. Nudné, amatérske a čo sa týka vrážd tak musím povedať že je to totálny odpad. Postavy nesympatické a to nie kvôli tomu že sú doslova všade čierny. Svietiace kontaktné šošovky vyzerali v niektorých scénach celkom creepy ale väčšinou to bolo naozaj smiešne a amatérske. Dej odsýpa pomaly a strašne nudne bez akýchkoľvek zaujímavých smrtí. Krvi je tam strašne málo a keď tam už je tak je to ako obyčajný GIF. Prvá očista bol celkom zaujímavý priemer, dvojka bola za mňa najlepšia, trojka bola celkom podarená no tiež priemer ale toto bola úplná sračka. HODNOTENIE: 4,5/10


Dodatečné informace

Původní název:
The First Purge (více)
  • USA První očista
  • USA The First Purge
  • USA Očista 4
  • USA The Purge 4
  • USA The Purge: The Island
Premiéra v ČR:
5. 7. 2018
Distributor:
CinemArt
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
13 mil. USD
Tržby:
137,06 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
První očista je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Další z kolekce První očista


Podobné


Powered byJustWatch