Král Belgičanů

64%
Král Belgičanů

Král Belgičanů je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Musí se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že vzdušný prostor je kompletně uzavřen a komunikace nefunguje. Žádná letadla. Žádné telefony. S pomocí britského filmaře a tanečnic z bulharského folklórního souboru se králi a jeho doprovodu podaří utéct přes hranice. Inkognito. Tak začíná odysea napříč Balkánem, během níž král objeví skutečný svět - a své pravé já. (Artcam)




xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Trochu zamrzí, když se nakonec ukáže, že to k ničemu nemíří a nemá opravdovou pointu, ale i jako sled komediálně alegorických scének na téma Evropa to jistě funguje. Stejně tak to jde brát jako reflexe dokumentaristiky, nakonec tedy v tomhle ohledu o kus víc, než by se dalo doufat a čekat.
marie-kolarova
marie-kolarova
2 829 bodů
6.5
Chcete instituci nebo loutku? Ti, kdo se točí kolem krále, potřebují loutku, která je uctívána jako instituce. Mimochodem, to neplatí jen pro Belgii. Rázovitý Balkán je využíván přiměřeným způsobem bez prvoplánových trapností a křečovitých situací. Motiv s natáčením dokumentu umožní vytvořit sympatický odstup a znamená jasné sdělení, že záměrem autorů nebylo přesvědčit diváka o uvěřitelnosti příběhu. Bohužel první třetina dost klopýtá, než se film dostane do příjemného tempa.

Dodatečné informace

Původní název:
King of the Belgians (více)
  • Belgie Král Belgičanů
  • Belgie King of the Belgians
Premiéra v ČR:
8. 6. 2017
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Belgie, Nizozemí, Bulharsko
Čeština:
Král Belgičanů je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění