Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

84%
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů… (Bioscop)




Recenze: Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Kinobox.cz
70%

Přes všechnu tu "šokující" brutalitu a střeva je tudíž druhá polovina méně vzrušující a nudnější, než ta první. Ale celkově jde pořád o nadprůměrný film a Mel Gibson rozhodně není špatný režisér. Jen by mě zajímalo, jestli to všechno opravdu myslí úplně vážně.


Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Mel Gibson je zpět! Budiž mu odpuštěno vše zlé a on opět může předvést svůj dar od boha. Zrození hrdiny má sice pomalejší rozjezd,ale jakmile nabere plné obrátky,tak už se nedá zastavit. Gibson do filmu vtiskl svou duši a jeho reálným (krvavým) pojetím ukázal válku takovou jaká doopravdy byla. Příběh Dosse patří mezi ty nejneuvěřitelnější o kterých jsem slyšel a o to víc si cením,že byl převeden na plátna kin. Film dokáže skvěle pracovat s diváckými emocemi a i proto vás lehce vtáhne do děje.
Pete69
Pete69
29 697 bodů
9.5
Silný příběh jednoho zdravotníka ve druhé světové válce. Mel Gibson nevsadil na TOP hvězdné tváře a to se podle mě vyplatilo. Film je natočen dle skutečné události, perfektně strukturovaný, boje jsou velmi realistické a byl jsem doslova přišpendlen do sedačky. Skvělé.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Zajímalo by mě, jestli Mel Gibson chápe paradox, že se sice uchyluje k antinásilným agitkám, ale přitom jediná umělecká vize, kterou kdy měl, spočívá v zobrazování hyperreálného a směšně exponovaného násilí (nemusí se chodit ani do války, stačí se podívat na bitku dvou kluků, která končí rovnou tím, že jeden flákne druhého cihlou do hlavy). Gibsonovy filmy jsou teda proti násilí, ale přitom by bez násilí nemohly existovat ani sdělit svou myšlenku - nejsou schopny nabídnout systém světa v míru, dokážou jen lít na diváky krev. A vzhledem k tomu, že jim chybí cit pro nuance, mají nakonec spíš otupující efekt - dokážeme sice říct, že krvavá jatka jsou špatná, ale zároveň nic jiného než krvavá jatka není dost dobré, abychom tomu věnovali pozornost. A to jsem ani nezačal mluvit o té dementní hlavní figuře. Hrdina je buď idiot, nebo pokrytec. Je přece jedno, jestli v bitvě nemáte zbraň - jestli po sobě necháte střílet a spoléháte na to, že nepřátele zastřelí jiní, není to v důsledku jiné než když střílíte sami, ve skutečnosti tím do rizika uvádíte mnohem víc lidí, než kdybyste se mohli krýt sami. Plus je směšné, že situace, do jakých se dostává, jeho přesvědčení reálně netestují, spíš potvrzují (není těžký bejt hrdina, když scenárista tak moc chce, abyste jím byli)... Prostě dílo myšlenkově zcela utopené v patosu, fetiších a pokrytectví, které uspokojuje nejnižší pudy (vsadím se, že když začne první bitva, minimálně půlka diváků si aktivně řekne "no konečně", což je rozhodně úsměvný) a zároveň, což je nejhorší, se tváří hluboce lidsky.


Dodatečné informace

Původní název:
Hacksaw Ridge (více)
  • USA Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny
  • USA Hacksaw Ridge
Premiéra v ČR:
10. 11. 2016
Distributor:
Bioscop
Země původu:
USA, Austrálie
Rozpočet:
40 mil. USD
Tržby:
175,3 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny je dostupný s českými titulky a českým dabingem

Podobné


Powered byJustWatch