Sully: Zázrak na řece Hudson

80%

Komentáře a recenze 64

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 088 bodů
8.5
Tohle prostě nemohlo dopadnout zle. Spojení Eastwood a Hanks slibovalo pořádné lidské drama,které se nakonec i dostavilo. K filmu by se hodilo pořekadlo: Za dobrotu na žebrotu. Film totiž vypráví o pilotovi,který svým odvážným manévrem zachránil spousty životů. Místo vděku je naopak vyšetřován zda neudělal chybu.
Pete69
Pete69
29 761 bodů
7.5
Příběh o vyšetřování pilota, který zachránil celou posádku i cestující v letadle přistáním na řeku je sám o sobě působivý. Tento film těží pouze z příběhu. Mě ten film také vzal a líbil se mi. Upřímně řečeno odmyslím-li si, že se to opravdu stalo a obsadím někoho jiného, než Toma Hankse, stal by se z toho béčkový film jak vyšitý. Objektivně 75% - pěkné.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
6
Hraje si to na dekonstrukci amerického hrdinství, i když ho to staví v té nejzákladnější a nejklišovitější formě. A vzhledem k tomu, že jde o adaptaci knihy samotného Sullyho, se nejde ubránit dojmu, že tenhle "hrdina od vedle" je dost full of himself. (Osobně mám vůbec problém s tímhle pojetím hrdinství - hrdinou je člověk, který dobrovolně udělá něco, co mu může přinést nepohodlí nebo újmu, aby pomohl druhým, ne pilot, který v krizové situaci dokáže přistát. To ho dělá mistrem ve svém oboru hodným ocenění za svůj úsudek a schopnosti, ale jestli hrdinou? Hrdinou by byl, kdyby věděl, že se to letadlo dostane do takové situace, a přesto se rozhodl do něj nastoupit, aby zachránil cestující.) Jinak vykreslení vyšetřovací komise jako antagonistických inkvizitorů (vůči němuž se vymezil i skutečný Sully, který sám říkal, že ti lidi jen dělali svojí práci a dělali ji zcela adekvátně a pro dobro všech) ukazuje, že Eastwood nic nedekonstruuje, prostě dělá rutinní soudní drama.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Film se věnuje situaci po záchraně, kdy už je ze Sullyho celebrita, ale Úřad pro vyšetřování let. nehod stejně ještě zkoumá, jestli to Sully neprokaučoval a neměl se zachovat jinak. Informativnost pro mě obrovská, ale to kecání kolem nehody nebylo ani zdaleka tak přitažlivé jako např v Zemeckisově Letu.
muzz
muzz
18 035 bodů
8
Všechny filmy režírované Clintem Eastwoodem jsou vždycky potěšením. Tom Hanks předvedl jako vždy totálně profesionální výkon, na každý film se přepečlivě připravuje a snaží se vžít do role. Film, ačkoli je přesně podle skutečné události, je pěkně dramatický a svižný. Taky ukazuje, jaké svinstvo je pojišťovnictví jako takové. Kapitán je opravdový hrdina, jakých si právě Clint Eastwood v posledních letech všímá a točí o nich filmy.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Eastwoodův solidní režijní rukopis a cit pro film dělá z tohoto komorního dramatu slušnou podívanou, která má velkou kliku v přijatelné stopáži, snesitelné míře patosu a zejména ve dvojici Tom Hans a Aaron Eckhart, bez kterých by tato historka snesla spíš telku než velké plátno. Dobrá podívaná.
lamps
lamps
15 156 bodů
8.5
Komorní humanistické drama tak, jak jej zvládá opravdu jen Clint. Narativní minimalismus, který nás zcela vtáhne do děje zásluhou uvěřitelně vykreslených postav a promyšlené dějové konstrukce, která opakováním a variací silných motivů (přistání letadla z několika perspektiv, emotivní telefonické rozhovory s Laurou Linney) utváří nesmírně komplexní studii klíčové události i psychiky člověka, jenž je navzdory očividnému hrdinství a umu nespravedlivě vržen do stínu pochybností a výčitek. Sice tentokráte bez přidané "Eastwoodovské" hodnoty či scény, která by mi opravdu nesmazatelně vletěla do paměti (opravuji - na pamět :), ale zato bez jakýchkoli řemeslných chybiček, zbytečného patosu a nedůstojného zefektování ústřední nehodové sekvence. Hanks tradičně bravurní a dědečkovsky dobrácký, Eckhart ho pak vskutku znamenitě doplňuje...
filmfanouch6
filmfanouch6
12 644 bodů
8
Sully je dobrý film. Hodně dobrý film. Už jenom proto, že asi tak 70 procent filmu tvoří, to že si lidé povídají. A je to zajímavé. A když se konečně dočkáme pohledu na pád letadla dočkáme se ho z různých uhlů (kokpit, pasažéři, zachránci) pohledu. A když nehoda skončí vidíme cestující kteří jsou rádi že žijou a ihned volají svým rodinám, že jsou v pořádku. A je to dojemné. Sully si povídá se svojí ženou (Laura Linney) a je to dojemné. A to na filmu Sully funguje- Emoce. Clintu Eastwoodovi je 86 let a stále umí režírovat. Tom Hanks a Aaron Eckhart jsou skvělí (Protože i když jsem je viděl ve špatném filmu oni vždy hráli skvěle) a Eckhart tu má dokonce nejlepší roli od Temného rytíře. A Tom Hanks se opravdu do Sullyho promněnil. Jenomže co jiného byste chtěli od herce který hrál Forresta Gumpa než kvalitní herecký výkon. Sully tak pak jenom trochu chaotický zakopává a především flashbacky někdy trochu matou. Jinak je to ale v pořádku a největší překvapení za poslední dobu.
hrumsrt
hrumsrt
9 284 bodů
8
Co si budeme povídat Clint Eastwood je fenomén, který nejprve upoutal svými bouráckými rolemi, aby pak ukázal, že filmu rozumí natolik, aby si točil svoje vlastní kousky.. Žeru jeho herecké umění, které servíruje v posledních dvaceti letech a nikdo nehraje tyhle dědoušky jako on. A vsadím se, že on tu s námi ještě něco odfrajeří.. Sully je pokus zfilmovat událost, která před těmi už skoro patnácti lety obletěla svět. Padající letadlo dokázalo proletět městským panoramatem a nouzově přistát do řeky Hudson, která půlí světové velkoměsto rozpínající se na západním pobřeží USA. Partička 150 pasažérů se chystala na další rutinní let do Seattlu, když ale hejno bernešek (něco jako kachna) se přišlo s letadlem trošku těsněji rozloučit. Nebylo to příliš šťastné setkání a většina letících ptáků z důsledku velkého tlaku byla vcucnuta do motorů, které to prakticky vyřadilo z provozu.. A jak se díváte na jiné záznamy z leteckých katastrof, tak ty pří po startu bývají nejproblematičtější.. Motory v háji, letadlo nad sídelní oblastí New Yorku a co teď.. Je vlastně zázrak už jen to, že při pádu netrefilo kteroukoli z těch majestátních výškových budov, které se z velkoměsta tyčí.. Celá tahle filmová "simulace" je fantastická, i když tušíte jak dopadne, tak není vůbec nouze o napětí.. Hrdinové, to jsou odvážní piloti, kteří dokázali obrovské nefunkční letadlo usadit do ledové vody a zachránit všem život.. A paradoxně jde o nejslabší a nejpředvídatelnější část celého snímku. Jelikož to pravé je všechno to okolo.. Než aby se piloti oslavovali jako hrdinové a byl z toho další american miracle, tak lidé s mocí, co by snad museli platit nějaké odškodné, když už došlo na netradiční situaci, že při havárii letadla přežili úplně všichni, musí všechno prošetřit ideálně s řešením, že jde o chybu těch, kterým by všichni měli být vděční.. Speciální vyšetřovací komise zkoumající důsledky ptačího střetu, či jiné další alternativy, jen aby mohlo svalit vinu na možná nejlepší zaměstnance svojí letecké společnosti.. Poutavé téma, které ale není úplně schopné obstát ani v takhle střízlivé stopáži a několikrát musí sáhnout k byrokratickému tempu.. Tom Hanks přistávající jako spasitel, aby se z něj stal štvanec, není špatný, ale přesto je to Aaron Eckhart, představujíce svoji nejlepší roli od Temného rytíře, na němž jsem si divácky smlsnul.. Letmý nádech katastrofického filmu a (ne)hrdinského eposu, který Eastwood zabaluje do netradičně chladné Ameriky, která si možná poprvé nepřipouští, co bych čekal. Odměřený tvůrčí přístup, jaký po málu při takové události ždímá emoce.. A po opravdu dlouhé době solidní pokus o podobný žánrový snímek, kde ústřední úlohu hraje tragédie (ehm zázrak). P.S. Takhle sterilní a supovitou komisi lidí, která rozhoduje o správnosti vašich kroků jsem neviděl od vykonstruovaných procesů v 50. letech. 75%
M3lios
M3lios
9 140 bodů
8
Veľmy silný film. Konečne niečo ,čo vo mne vyvolalo aj iné emócie ,ako smútok a radosť (a hnev to nebol). Clint Eastwood robí veľmi zvláštne filmy ,čo nemení nič na tom ,že opäť dokázal aký je vo filmovom priemysle borec. Už dlhšiu dobu som čakal ,kto sfilmuje túto udalosť a dočkal som sa. Na moje prekvapenie kvalitne. No a Tom Hanks....ach! Inakší herec sa do tejto role ani nehodí. Pod dlhej dobe zase niečo vďaka čomu som si Hanksa znovu zamiloval! 87%