Bratříček Karel

?
Bratříček Karel

„Bratříček Kryl“ ukazuje  tragické osudy legendy dvou československých revolucí – 1968 a 1989. Dokument přibližuje spoustu neznámých událostí ze života Karla Kryla a představí zajímavé archivy, které zatím nebyly širší veřejnosti známy. Texty jeho písní jsou dodnes aktuální – byl vizionář, předvídal budoucnost, ale zároveň výborně reflektoval současnost. Věčný rebel…

Co bylo tak přitažlivého na „malém zpěvákovi s velkým hlasem“, že více než dvacet let po jeho smrti lidé stále zpívají jeho písničky a čtou jeho poezii? Jaké je místo umělce v tragických dějinách vlasti? Může jednotlivec ovlivnit chod dějin? Jaký vliv na psychiku tvůrce mají jeho traumatické zážitky z dětství? Byl Kryl obětí dějin svého národa? Milovaly ho davy, ale umíral opuštěný a zatrpklý – protože nikdy nedělal kompromisy. Tyto a další otázky se rozhodla položit autorka filmu Krystyna Krauze.

Celovečerní dokumentární film o významné postavě českého barda na pozadí evropských dějin 20. století vznikl v česko-polské koprodukci. Kromě českých známých a příbuzných (Jan Kryl, Miroslav Kovařík, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Jiří Černý, Karel Jadrný, Friedrich Taussig a další) vyprávějí o svých setkáních s Krylem také Poláci: Agnieszka Holland, Andrzej Zajączkowski,, Alfred Znamierowski, písničkářka Antonina Krzysztoń a zpěváci Jacek Kleyff a Michał Tarkowski. (Artcam)




Recenze: Bratříček Karel

Kinobox.cz
80%

V rámci „splacení dluhu“ Krauzeová rozehrává informačně solidní a citově angažovanou střihovou mozaiku, do které nevtíravě, většinou v záběrech zezadu, komponuje i dva herce ztvárňující ji a Kryla (Patrik Vojtíšek, Milena Sajtková). Dvojí hledisko zastupují i komentáře mimo obraz, ten Krylův čerpající z písničkářových deníků.


Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Bratříček Karel oproti jiným dokumentům věnovaným Karlu Krylovi, které jsem dosud viděl, přináší řadu informací, co jsem nevěděl. Je v něm hodně informací z Krylova soukromého života, i když nečekejte žádný skandální bulvár, samozřejmě. Bratříček Karel je zajímavý a dobře natočený dokument s řadou silných momentů, ať už komických nebo tragických a obstojí kromě informací o sledovaném osudu i jako film. Vysoko hodnotím práci s archiváliemi, Bratříček Karel totiž není typický český film mluvících hlav pronášejících moudra o nápravě světa, což je bohužel náš typický český dokumentaristický, ale hlavně publicistický nešvar, ale díky velké práci ve střižně tvoří jasně rozehraný příběh, ve kterém máte pocit, že skutečně sledujete Karla Kryla.
miza
miza
2 336 bodů
7.5
Všem šklákům doporučuji aby tento film byl promítán na školách a v kinech.Je to silný zážitek a zde člověk pochopí jak se bojuje za demokracii.Karel byl velká osobnost a vynikajíci textař a básník.Byl i vizionář a zemřel za své přesvědčení.
Lukreczia
Lukreczia
784 bodů
9
Premiéra Lucerna "Malý národ potřebuje velké legendy." Ač malý vzrůstem, byl obrovskou osobností. Nikdy neuhnul ze svých morálních zásad ani o píď. Celý život se zasazoval o hodnoty jako je pravda, láska a spravedlnost. Je smutné, že také kvůli tomu byl mnohdy nepochopen, nepřijímán a bohužel cizincem ve vlastní zemi. Byl taktéž vizionářem, překonal dobu. Je tristní, že historie se opakuje, více takových lidí je třeba v každé době. Ukázal nám, že je třeba charakterní opozice, jež hlásá pravdu. Tento dokument má obrovský význam. Je třeba, abychom takovou pochodeň nesly dál! Líbila se mi závěrečná slova režisérky. Čím to je, že ty nejlepší české osobnosti mají vždy ten největší ohlas v cizině???

Dodatečné informace

Původní název:
Bratříček Karel (více)
  • Česká republika Bratříček Karel
Premiéra v ČR:
17. 11. 2016
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Česká republika, Polsko