Zahradnictví: Rodinný přítel

53%

Komentáře a recenze 30

Dle počtu bodů
Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
5.5
Zahradnictví je možná ambiciozní projekt,ale neodstartoval zrovna nejlépe. Rodinný přítel má na můj vkus příliš přepálenou délku a minimum zajímavého děje. Vše podstatné se odehraje v prvních dvaceti minutách po příchodu gestapa na scénu. Poté už jen sledujeme osudy tří žen jenž čekají na příchod svých manželů z vězení. Tuhle tvůrčí sterilitu nezachrání ani průměrný Ondra Sokol,nebo ucházející Geislerová. Právě ten scénář je nejspíš největší slabinou. Hřebejk - Jarchovský zdá se už nejsou schopni přijít s něčím novým čím by diváka zaujali. Takto to jen vypadá,že už vykrádá sám sebe. Abych jen snímek nehanil,tak uznávám,že dobová atmosféra vypadá dobře a to samé platí pro práci s kamerou. Uvidíme co přinese druhý a třetí díl. Možná po shlédnutí celé série hodnocení jednotlivých snímku změním. Moc v to ale nevěřím.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6.5
Pěkný film, ukazující příběh lidí, kterých bylo opravdu dost a není to žádná fantasmagorie. Bohužel musím říct, že Ondřej Sokol je natolik profláklý moderátor, že mi prostě v hlavní roli celý film kazil. Nevěřil jsem mu ani slovo ,ani slzu. Aňa by také nemusel být v každém dramatu, ale budiž. Celkově to u mě hodnocení srazilo na stále slušných 65%.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
2
Dramaturgie. Nic jiného v tom není. Hřebejk/Jarchovský jsou tak do sebe zahledění a sehraní, že nedokážou od svého díla udělat ani krok a nevidí absurdně zjevné chyby. Film je emocionálně nečitelný, zmatečný, doslovný a přitom nejasný ve svém sdělení. Jde o chyby tak brutálně začátečnické! Čtyřicet minut rozbalování dárků! Jo a je tam pořád tma! Proč je tam pořád tma?
avenis
avenis
8 131 bodů
6
S komentářem jsem si počkala až na třetí shlédnutí, protože prvotní pocity jsem měla protichůdné. Dnes musím konstatovat, že pocity se nezměnily, ale už asi vím, proč jsou takové. Připadá mi, že ta určitá uhlazenost a jakási zakuklenost je dána tím dětským vnímáním světa. Protože tohle musela Jarchovskému vyprávět právě jeho maminka, ta malá Danielka. No a jako dítě nemohla mít ani jiné vzpomínky než ty krásné. Zbytek si pak musel Jarchovský domyslet. Dívám se tedy na vyprávění o válečné době a dávám si to do souvislostí s tím, co jsem vyslechla od své babičky a maminky. Štymt. (Stimmmt v originále) (4.10.2022)
SNCIS
SNCIS
6 531 bodů
1
"Počkej, až se to dozví Mařčí!" - "To nás raději udej gestapu! Ta vyžvaní i to co neví." Úvodní scéna působí tak, že trochu půjde i o komedii, avšak opak je pravdou. Je to dobové drama a i trochu romantický film. Scény byly zdlouhavé, soundtrack uspávací, kostýmy a prostředí průměr, příběhově jednoduché. Herci vypadali po celou dobu unaveně, až ta únava přešla i na mně. "Naši tátové jsou hrdinové, proto musí bejt zavření v kriminále. Kdyby byli zbabělci seděli by tady s náma." Jsem tedy velice zklamaný, protože jsem čekal víc... Kvůli Sokoli tu jednu hvězdu dám, ale více si to nezaslouží. - 10%.
limeta
limeta
5 179 bodů
9
Film mě okouzlil. Děj se vine pomalu, není tam nijak dramatická dějová linka, ale film má atmosféru, je skvěle obsazen....ale hlavně jsou pro mě všechny postavy bezpodmínečně uvěřitelné. Je to něžný milostný příběh z těžké doby a právě svou jemností je film pro mě výjimečný.
Sheemas
Sheemas
737 bodů
5.5
Rodinný přítel je prvním dílem z trilogie Zahradnictví Jana Hřebejka. A bohužel je na celém tomto snímku až moc vidět, že se jedná o film na pokračování. Film má stopáž dvě hodiny, ale většinou se v něm prakticky nic neděje, příběh se rozjede asi na prvních patnáct minut s gestapem a pak vlastně už nic. Celé je to poskládáno z různých epizod či kapitol života lidí během války, kteří vlastně neustále jen čekají. Co se však filmu ale nedá vytknout je atmosféra, skvělé kostýmy a občas povedený vtip či komentář k danému momentu ve filmu. Jinak se bohužel jedná o velmi průměrný film, který ničím nevyniká, což je obrovská škoda.
barborasalome
barborasalome
522 bodů
5
Bohužel průměrná podívaná. Myslím si, první díl by se dal zkrátit na hodinu. Je to takové nemastné neslané. Škoda.
knihovna1
283 bodů
7
Rodinný přítel jsem viděla přímo na premiéře, kde tvůrci byli ještě plni očekávání. Mrzí mě, že to tak nakonec dopadlo a jako kdyby celý projekt spadl pod stůl. Pan Jarchovský si splnil sen, napsat si kroniku svých příbuzných. Povedlo se mu a Jan Hřebejk s týmem mu ji zfilmovali. Mně se film líbil, svou náladou, kostýmy, kamerou i scénářem. Herecké výkony všech byli výborné. Překvapil mě O. Sokol v této romantické poloze a Martin Finge. Myslím, že celá trilogie přijde do podvědomí diváků, až se odvysílá v tv v podobě 6dílů.