Monstrum

54%

Komentáře a recenze 10

Dle počtu bodů
Pete69
Pete69
29 851 bodů
6
Film o stavbě monumentální sochy, jak by řekl pan Kodet: "Když se na letenských pláních staví obludné sochy masovým vrahům" je docela zajímavý. Dějem se line i pod děj mladých lidí, kteří chtějí emigrovat. Film má ale jakousi nečeskou atmosféru. Koukatelné, ale jednou mi to stačilo.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
3
Tak jako vždy u českého filmu byla myšlenka dobrá, ale zpracování ledabylé. Stalinův monstrózní pomník a osud jeho tvůrce Otakara Švece. No, dle příběhu i nejen jeho. Děj je rozkouskován na epizody z určitého období a jak je dnešní dobou zvykem, není opomenut razantní důraz na absurditu doby, čímž se stává svoji antikomunistickou propagandou dalším filmovým výkvětem. Bohužel. Stačí snímek porovnat s těmi vzniklými v 50. letech. Tehdy byl špatný kapitalismus, nyní komunismus. Dopomůže k tomu i využití dobových záběrů, které snad ani nikdo nezná. Důraz je také kladen na psychologii Otakara Švece a bohužel poněkud nešťastně. Vytváří to z něho poblázněného podivína zralého na psychiatrický dohled. Scénář je značně toporný postrádajíc smysluplnou dějovou linku. Snímek Tento televizní film je spíše ukázkou toho, jak se to dělat nemá.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
4
Je až nepochopitelné, že tak silný námět jde realizovat tak blbě. Proč ty milostné trojúhelníky (a proč tolik milostných trojúhelníků)? Proč ta návodná hudba? Proč tak polopatické dialogy? A proč ten Čtvrtníček? No probůh?! Stačilo by se jenom trochu soustředit na zjevný potenciál námětu. Vlastně vyžadovalo mnohem víc práce to zkazit, než kolik by stačilo na to udělat to mnohem líp.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8
Tragický příběh Otakara Švece jako historik umění dobře znám a oceňuji solidně napsaný příběh. Špatně je ve filmu výbuch sochy. Muselo se odpalovat nadvakrát a šutráky létaly až přes řeku, což je detail, který mohl ten film hodit ještě trochu jinam. Herecké výkony jsou velmi solidní, velmi mě překvapil Martin Kraus, Jan Novotný opět prokazuje, že je hodně nedoceněný charakterní herec. Trochu mě mrzí ke slušné kameře, nepříliš nápaditá zvuková a zejména celkově slabší hudební stránka, ale na to už si bohužel u tvorby ČT začínám zvykat. Každopádně v tom balastu nepodarků o Husovi a Karlovi IV. konečně film, na který se dá dívat!
avenis
avenis
8 137 bodů
6
Tak, jako se dřív točily za zakázku filmy s politickou tématikou a stavěly pomníky, tak i dnes je tomu tak. Důkazem je tento film. Co nám ty vynaložené peníze měly dát? Ukázku toho, jak komunisté v padesátých letech prosazovali zvůli a páchali zvěrstva? To přece už ví každý. Měl to být pomník panu Otakaru Švecovi a jeho ženě? Je to spíš nudný polodokument se silně depresivní náladou, místy koketující s trapně vtipným pokusem o humor. Jan Novotný přímo teče z obrazovky a Zuzana Stivínová (jak ji mám ráda) je bezkrevná a k politování.
Možná snad právě ta deprese byl záměr. A nebo učební pomůcka pro žáky základních škol druhého stupně...
Rabadi
Rabadi
2 259 bodů
4.5
Tak jako do nás dříve hustili komunistickou propagandu, tak nyní do nás hustí antikomunistickou. Najednou to vypadá, že každý člověk byl revoltér a ne jak to bylo doopravdy, tj. mlčící většina. Do toho jakýsi romantický příběh, který se do filmu nehodí. Za mě nic moc, ztráta času. I když herecké výkony byly kvalitní.