Skleněný zámek

72%
Skleněný zámek

Román Skleněný zámek vypráví neuvěřitelný životní příběh mladé silné ženy, která spolu se svými sourozenci "přežila" nekonvenční a nespoutanoou výchovu svých rodičů. Anotace knihy zní takto:

Autobiografický román, tak trochu americký sen naruby… Autorka v něm vzpomíná na své dětství a mládí, prožité v šedesátých a sedmdesátých letech 20. století na mnoha hostinných i nehostinných místech USA. Rose Mary a Rex Wallsovi a jejich čtyři děti bydleli v karavanu, pod stanem, v autě, nádherném starém domě (ovšem prožraném červotoči), v rozpadlé staré barabizně…na poušti, v Kalifornii, ve Phoenixu a nakonec ve Welchi, nejztracenější důlní díře v celých Spojených státech. Potýkali se s nedostatkem jídla, peněz, se špínou, matčinou leností a otcovým opilstvím, ale přesto… rodina žila pohromadě a všichni se měli navzájem rádi. To jen rodiče neuměli a snad ani nechtěli vytvořit svým ratolestem život v dostatku a pohodlí. Přes to přese všechno (anebo možná právě proto) ale vychovali silné osobnosti, které se umějí poprat s nesnázemi a nepřízní života. Kniha je silným zážitkem, který čtenáři ukáže i odvrácenou stranu neustále opěvovaného amerického dostatku. Zároveň nám také ukáže, že v našem světě žijí ještě lidé, kteří se nenechají spoutat zažitými konvencemi, ale věčně sní svůj sen o svobodě myslet a jednat podle svého nejniternějšího přesvědčení. Jen ten skleněný zámek nějak nedokáží vybudovat.




Pete69
Pete69
29 761 bodů
7
Zvláštní příběh jedné rodiny, který napsal život sám. Zpracování je dobré, příběh sám o sobě není žádná supersenzace, ale celkově film působí dobře. Obsazení Woodyho Harrelsona byl skvělý tah, on se prostě narodil pro role exotů, svérázných chlapů, opilců i drsňáků. Můj oblíbenec opět nezklamal a filmu tak mohou dát poctivých 70%.
Pure_Shadowhunter
Pure_Shadowhunter
42 bodů
6
Na film mne nalákal fakt, že jde o životopisné dílo, protože jinak bych to asi nezkoukla. Celkem zajímavý, hořkosladký příběh, i když místy mi docela dost vadilo, jak je film ukřičený. Přesto, že nejsem fanouškem Watts, tak to bylo herecky celkem dobře zvládnuté, což tomu docela pomohlo.

Dodatečné informace

Původní název:
The Glass Castle (více)
  • USA Skleněný zámek
  • USA The Glass Castle
Země původu:
USA
Rozpočet:
9 mil. USD
Tržby:
22,09 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění